TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Szijjártó Péter külügyminiszter számolt be az elmúlt egy évről a külpolitikában.
MTI/KKM/Borsos Mátyás

A magyar külpolitika sikeresen érte el azokat a célokat, amelyeket kitűzött maga elé az elmúlt egy évben - közölte mai parlamenti meghallgatásán a külügyi bizottság előtt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Migráció: nem és nem

A migrációról elmondta, hogy továbbra is nyomás helyeződik azokra az országokra, amelyek kitartanak a kötelező betelepítési kvóta ellenes politikájuk mellett. Az ENSZ globális migrációs csomagját Magyarország nem szavazta meg, ami miatt az volt a vélemény, hogy az ország elszigetelődött, de Szijjártó Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy más országok, mint az USA, sem támogatta a csomagot.

Az ENSZ menekültügyi főbiztosának jelentését nem fogja megszavazni decemberben Magyarország

- előlegezte meg a miniszter. Szerinte ami nem ment egészében, azt kisebb lépésekben próbálják átverni a nemzetközi közösségen a migrációpárti erők. Felidézte, hogy mind a török, mind az olasz határon fokozódott a migrációs nyomás.

Jó viszony a nagyhatalmakkal

Arról beszélt továbbá, hogy Magyarország földrajzi elhelyezkedése okán nagyhatalmak közé ékelődik, ezért érdeke, hogy jó viszonyt ápoljon ezekkel az államokkal. Felidézte a németekkel, franciákkal - Angela Merkel német kancellárral és Emmanuel Macron francia elnökkel - létrejött találkozókat a közelmúltból.

Szóba hozta a Visegrádi Négyek együttműködését is, amelyet szerinte semmilyen politikai megbontási kísérlet nem tudott gyengíteni. A magyar külpolitika egyik legfontosabb céljának nevezte a V4-ek csoport stabilitásának megőrzését.

Több mint százmilliárd a határon túliaknak

A határon túli magyarok és az anyaország kapcsolatrendszerében helyes döntésnek nevezte, hogy a kinti magyarok bevonásával indultak el határon túli gazdasági programok. Összesen 44 883, határon túli magyar vállalkozó, vállalkozás jutott támogatáshoz a magyar államtól.

Ezen a csatornán összesen 121,9 milliárd forint támogatást kapott ez a kör, ami által 228,4 milliárd forint értékű - helyben adózó, munkahelyet teremtő - beruházás jött létre.

A magyar vállalatok külföldi befektetéseinek ösztönzése az új irány e téren - derült ki a szavaiból.

Arról is beszélt, hogy 4 százalékkal nőtt az export idén az első kilenc hónapban, s az egész évben is tartható ez az ütem.

Mint mondta, a világon a 34. helyen állunk az exportteljesítményünkkel, ami kiemelkedő a miniszter szerint.

Elhangzott továbbá, hogy idén már több 1400 milliárd forint beruházás érkezett a beruházásösztönzési rendszeren keresztül Magyarországra, ami meghaladja a 2018-as rekordévet is

- emelt ki egy újabb fontos külpolitikai pontot.

Diverzifikált energiaellátás

Az energiabiztonság volt a következő téma, s egyből az orosz-magyar kapcsolatokra terelődött a szó. A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben számos kritika éri a magyar kormányt az energiafüggőség miatt, a partner országok nem teremtik meg a diverzifikációhoz szükséges infrastruktúrát a régióban, illetve Nyugat-Európában. A Török Áramlat szerepe ezért fontos a gázellátás szempontjából - közölte.

Megemlítette, hogy jövő év végéig két magasfeszültségű vezeték összeköttetés épül ki a Szlovákiával kötött megállapodás alapján, amely biztosítja az összeköttetést a villamosrendszerek között.

Végül diplomáciai sikerként beszélt Várhelyi Olivér bővítési biztosi pozíciójának megszerzéséről, amit a "gáncsoskodások" ellenére kap meg a magyar szakember.

Szijjártó Péter végül azt is bejelentette, hogy Magyarország növeli katonai jelenlétét külföldön.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél