3p

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Olyan törvényjavaslatot fogadtak el Brazíliában, amely ellenzői szerint "népirtás" az őslakosok ellen, és "támadás a környezet ellen".

A brazil törvényhozás alsóháza kedden olyan törvényt fogadott el, amely korlátozza az őslakosok földjeinek kijelölését, ami visszalépést jelent Luiz Inacio Lula da Silva államfő számára, aki újraindította az őslakosok és az Amazonas védelmét célzó politikát.

A 283 szavazattal 155 ellenében elfogadott jogszabály rögzíti, hogy az őslakosok csak arra a földterületre jogosultak, amelyet az 1988-as alkotmány kihirdetésekor elfoglaltak. Ezt az érvelést az őslakosok elutasítják, azt állítva, hogy 1988-ban nem foglaltak el bizonyos földeket, mert az évszázadok során, különösen a katonai diktatúra idején (1964-1985) elűzték őket onnan.

Folyhat tovább az erdőirtás? Fotó: Depositphotos
Folyhat tovább az erdőirtás? Fotó: Depositphotos

A törvényjavaslatot, amelyet még a szenátus elé kell terjeszteni, mielőtt hatályba lépne, az agrár-élelmiszeripari ágazatot támogató képviselők és más ellenzéki csoportok támogatták. A  törvényhozás alsóházának döntése visszaesést jelent Lula számára. A baloldali elnök, aki az év elején került ismét hatalomra, ígéretet tett arra, hogy politikájában a környezetvédelem elsőbbséget kap, miután szélsőjobboldali elődje, Jair Bolsonaro (2019-2022) idején négy éven át megnőtt az erdőirtás mértéke az országban.

A törvénytervezet elfogadása "véget vet a jövőre vonatkozó reménynek" - panaszolta kedden Sonia Guajajara, Brazília őslakos népekért felelős minisztere.

"Ez az őslakosok elleni népírtás, de egyben támadás a környezet ellen is"

- tette hozzá.

A tudósok szerint az őslakosok földjeinek kijelölése alapvető gátja az erdőirtásnak az Amazonas vidékén, a világ legnagyobb trópusi erdejében.

Brazíliában összesen 764 őslakos terület van, de az őslakos népek nemzeti alapítványának (FUNAI) adatai szerint ezek körülbelül egyharmadát még nem jelölték ki. Áprilisban Lula kormánya újabb hat, őslakosok lakta rezervátum létesítéséről írt alá rendeleteket. 2016 óta először létesítenek ilyen különleges védett területeket.

A képviselők szavazása tiltakozásokat váltott ki Brazíliában, és felkeltette a környezetvédelmi szervezetek és nemzetközi aktivisták, köztük Leonardo DiCaprio és Mark Ruffalo amerikai színész figyelmét.

"Háború folyik az őslakosok és az erdők ellen. A bolygónk veszélyben van." Lula, légy az a hős, akit a néped megválasztott, akadályozd meg, hogy (a projekt) előrehaladjon" - közölte Twitter-oldalán Ruffalo a vita előestéjén.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Szaúd-Arábia beelőzte a 2030-as világkiállítás indulóit
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 19:41
Rijád nyerte el kedden a 2030-as világkiállítás rendezési jogát, újabb diplomáciai sikert aratva az Öböl-menti országok számára a tavalyi, katari rendezésű labdarúgó világbajnokság után.
Makro / Külgazdaság Egyre biztosabb, ki lesz a NATO következő főtitkára
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 19:33
Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára abban bízik, hogy az USA továbbra is támogatni fogja Ukrajnát, és lassan körvonalazódik, ki követi ő posztján jövőre. Háborús összefoglaló este.
Makro / Külgazdaság Hatalmas fordulat jönne a háborúban, ha ez a nő lenne Oroszország elnöke
Wéber Balázs | 2023. november 28. 18:59
Oroszországban nem életbiztosítás szembeszállni a hatalommal, egy háromgyerekes édesanya mégis erre készül. Jekatyerina Duncova befejezné a háborút, demokratizálná az országot, és ennek érdekében választásokon győzné le Vlagyimir Putyint. Vadul hangzik, de Oroszországgal kapcsolatban már semmin sem lepődünk meg. Nagyító alatt ezúttal Jekatyerina Duncova.
Makro / Külgazdaság Prolongálná az energiavészhelyzeti kitűzéseket az Európai Bizottság
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 18:34
Egyes uniós energiavészhelyzeti intézkedések meghosszabbítását javasolja az Európai Bizottság – írja az MTI a brüsszeli testület keddi közleményére hivatkozva.
Makro / Külgazdaság Érdekes dolgokat állít Putyin mai beszédében
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 17:32
Oroszország agressziónak fog tekinteni minden olyan külső provokációt, amelynek célja a vallások és etnikumok közötti belső konfliktusok szítása - figyelmeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnök az Orosz Népi Világtanács 25. kongresszusának keddi ülésén megtartott beszédében.
Makro / Külgazdaság Putyin dühönghet: kemény lépésre szánt el magát Oroszország szomszédja
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 16:47
Az út zárva van – közölték a finnek.
Makro / Külgazdaság Fura dolog történt Észak-Koreában
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 16:22
Észak-Korea arról számolt be kedden, hogy voltak ellenszavazatok a két nappal korábbi helyhatósági választásokon, amire a Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint évtizedek óta nem volt példa, noha mindenféle választás csak formalitás a diktatórikus országban.
Makro / Külgazdaság WHO: Gázában nagyobb pusztítást végezhetnek a járványok, mint a bombázások
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 15:53
Amennyiben nem javul gyorsan az egészségügyi helyzet a Gázai övezetben, többen halhatnak meg betegségek következtében, mint a bombázások miatt - figyelmeztetett kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO).
Makro / Külgazdaság Látni sem akarják Szergej Lavrovot Szkopjéban
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 14:33
Egyre növekszik az ellenkezés, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter részt vegyen az EBESZ szkopjei ülésén. Észtország, Lettország és Litvánia kedden azt mondta, hogy vezető diplomatáik nem vesznek részt, Ukrajna bojkottot hirdetett.
Makro / Külgazdaság A szomszédba jön a NATO elitalakulatainak regionális parancsnoksága
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 14:13
A marosvásárhelyi helyőrség keretében hozzák létre a NATO regionális különleges műveleti komponensparancsnokságát (Regional Special Operations Component Command - R-SOC). Klaus Iohannis román államfő ezzel kapcsolatos kezdeményezését keddi együttes ülésén hagyta jóvá a kétkamarás bukaresti parlament.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG