TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Ismét bővült az import és az export.

2017. februárban a kivitel volumene 2,5, a behozatalé 3,7%-kal nőtt, az aktívum 86 millió euróval csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A naptárhatással kiigazított adatok alapján a kivitel volumene 6,1, a behozatalé 7,5%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. 2017 első két hónapjában a külkereskedelmi mérleg többlete 1,5 milliárd euró volt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal a legfrissebb külkereskedelmi adatokat.

Idén februárban a kivitel értéke 8,1 milliárd euró (2508 milliárd forint), a behozatalé 7,3 milliárd euró (2236 milliárd forint) volt. Az egy évvel korábbi adathoz képest euróban kifejezve az export értéke 5,5, az importé 7,5%-kal nőtt.

  • A külkereskedelmi aktívum 881 millió eurót tett ki. (Az egyenleg 30 millió euróval alacsonyabb az első becslésben közölt értéknél.)
  • A külkereskedelmi forgalom forintban mért árszínvonala kivitelben 2,0, behozatalban 2,8%-kal nőtt. A cserearány 0,8%-kal romlott. A forint az euróhoz képest 0,5%-kal erősödött, a dollárhoz képest 3,7%-kal gyengült.

  • A gépek és szállítóeszközök előző év februári áron számított kereskedelme a kivitelben 1,4, a behozatalban 3,8%-kal emelkedett. A közúti járművek forgalma exportban és importban is kismértékben csökkent. Az energiafejlesztő gépek és berendezések exportvolumene közel tizedével emelkedett. Nőtt az elektromos áramfejlesztő egységek, a generátorok és a motoralkatrészek forgalma. A dízelmotorok kivitele ugyanakkor közel tizedével csökkent. A villamos gép, készülékek és műszerek forgalma alig változott, importja kismértékben növekedett, exportja kismértékben csökkent. A híradás-technikai készülékek importja csaknem 15%-kal emelkedett, a csoporton belül leginkább a rádióhullám elvén működő készülékek alkatrészeinek behozatala élénkült.

  • A feldolgozott termékek exportvolumene 4,5, az importé 1,5%-kal bővült. A gyógyszerek, gyógyszerészeti termékek kereskedelme mindkét irányban több mint tizedével emelkedett. Behozatalban a vérkészítmények, kivitelben a gyógyszerek forgalma nőtt jelentősen. A szakmai, tudományos és ellenőrző műszerek exportja közel tizedével emelkedett, ezen belül főleg az automata szabályozó és ellenőrző műszerek forgalma bővült. Számottevően, több mint harmadával nőtt a vegyi anyagok és vegyi termékek exportja, és közel ötödével emelkedett a vas és acél kivitele is.

  • Az energiahordozók importvolumene 23,6%-kal emelkedett. A kőolaj és kőolajtermékek behozatala több mint tizedével csökkent. A természetes és mesterséges gáz importja közel háromnegyedével nőtt az előző évhez képest. A villamos energia behozatala több mint felével emelkedett.

  • Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 3,5%-kal nőtt, az importé 1,9%-kal csökkent. A gabona és gabonakészítmények exportja negyedével, importja közel tizedével nőtt. Kivitelben és behozatalban is a búza és a kukorica forgalma emelkedett számottevően. A hús és húskészítmények exportja közel hatodával csökkent, a baromfihús forgalma esett vissza jelentősen, elsősorban Franciaország, Szlovákia és Belgium irányába.

  • Az EU tagállamaiba irányuló kivitel volumene 1,9, a behozatalé 1,5%-kal nőtt. A külkereskedelmi többlet 49 millió euróval nőtt, és 913 millió eurót tett ki. Az exportnak 79, az importnak 76%-át bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.

  • Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 4,9, a behozatalé 11,6%-kal nőtt. A külkereskedelmi mérleg ebben a viszonylatban 135 millió euróval romlott, és 31 millió eurós passzívumot mutat.

Az idei első két hónapban a kivitel értéke 15,8  milliárd euró (4893 milliárd forint), a behozatalé 14,3 milliárd euró (4426 milliárd forint) volt. Tavaly ugyanebben az időszakban a kivitel volumene 6,4, a behozatalé 6,8%-kal emelkedett. A külkereskedelmi mérleg többlete 70 millió euróval csökkent, és 1,5 milliárd eurót tett ki. A külkereskedelmi forgalom forintban mért árszínvonala kivitelben 1,6, behozatalban 2,8%-kal nőtt, a cserearány 1,2%-kal romlott. A forint az euróhoz képest 1,2%-kal erősödött, a dollárhoz képest 2,1%-kal leértékelődött.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél