<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Barack Obamát jelölte az Egyesült Államok 44. elnökének az amerikai Demokrata Párt szerda este denveri konvencióján. Hivatalosan is elkezdődött a show - közfelkiáltásra.
Barack Obamát jelölte az Egyesült Államok 44. elnökének az amerikai Demokrata Párt szerda este denveri konvencióján. Hivatalosan is elkezdődött a show.

Az illinois-i szenátor ezzel hivatalosan a Demokrata Párt elnökjelöltjévé vált. Az amerikai történelemben ő az első afrikai amerikai politikus, aki elnyerte valamelyik nagy párt jelöltségét. Barack Obama a jelöltállító pártkongresszus záró napján, csütörtökön fogadja el a jelölést és mond beszédet az Invesco Field stadionban.

A Demokrata Nemzeti Konvenció közfelkiáltással jelölte elnöknek Obamát. A jelölési folyamat kezdetén Barack Obama és Hillary Clinton New York-i szenátor személyére is leadhatták voksaikat a sorban egymás után, betűrendben szólított szövetségi államok. A jelöltséghez 2210 küldött támogatására volt szükség; minden állam nevében egy-egy képviselő közölte, hogy az előválasztások szavazati aránya alapján hány voksot kap Obama, illetve Clinton.

Hillary Clinton New York-i szenátor, amikor állama került sorra, az egység és a győzelem, a párt és az ország sorsa érdekében azt kezdeményezte, hogy szakítsák meg a voksolási procedúrát, és egyhangúlag kiáltsák ki Barack Obamát jelöltnek. A konvenció Nancy Pelosi elnöklete alatt elfogadta az indítványt és a szavazást - amikor Obama személyére még csak valamivel több mint 1500 küldött voksa gyűlt össze - leállították. A pártkongresszus ezek után közfelkiáltással Obamát jelöltje a következő amerikai elnöknek.

Az Omaba mögötti egységes kiállás érdekében az utóbbi napokban kulisszák mögötti egyeztetések folytak a két szenátor stábja között a hivatalos jelölési folyamat ilyen befejezéséről, a voksolás megszakításáról. Hillary Clinton a pártegység és a demokraták novemberi győzelme érdekében hétfőn és kedden is Barack Obama támogatására szólította fel a küldötteket, úgymond elengedte híveit.


Joe Bident is közfelkiáltották


Joe Biden szenátort választották hivatalosan az amerikai Demokrata Párt alelnökjelöltjévé szerda este: beszédében bölcs vezetőnek nevezte Barack Obamát, aki új irányba vezeti majd az Egyesült Államokat.

Obama képviseli azt a lelkesítő erőt, amelyre a változáshoz szüksége van az országnak - mondta a veterán szenátor, aki néhány órával azután fogadta el az alelnökjelölést, hogy a konvención közfelkiáltással Barack Obamát elnökjelöltté választották. A delaware-i szenátor - akit szintén közfelkiáltással jelölt a pártkongresszus alelnöknek - arról beszélt: Obama megmutatta, hogy "nem kell elfogadnunk azt a helyzetet, amelyet nem tudunk elviselni, van erőnk megváltoztatni".
   

Clinton teljes mellszélességgel Obama mellett 
Indul a show: Obama for president!
Obama felkötheti: most jönnek a durva hónapok
Alelnöke javítja Obama esélyeit
Amerika fele Obamát várja

 

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ki adta a legtöbb nehézfegyvert Ukrajnának? A válasz meglepő
Litván Dániel | 2022. október 3. 19:13
Nem az Egyesült Államok és nem is a NATO, hanem Oroszország volt olyan előzékeny, hogy kisegítette a hiányt szenvedő ukránokat. A zsákmányolt orosz fegyverek nélkül a harkivi és a limani győzelem sem jöhetett volna össze az ukránoknak.
Makro / Külgazdaság A vádkikényszerítés lehetősége az első lépés az uniós pénzek lehívása felé
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 17:40
Az uniós pénzek lehívása érdekében az Országgyűlés elfogadta a Büntetőeljárási törvény módosítását, de a kormány az Alkotmánybíróság előzetes normakontrollját kéri, melyről kedden dönt a Ház. A javaslatcsomag többi eleméről ugyancsak kedden szavaznak a honatyák.
Makro / Külgazdaság Nem, továbbra sem lesz szankció a gázra
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 16:40
Az Európai Unió újabb szankciós csomagra készül, amely annak ellenére, hogy a magyar kormány ezekből itthon belpolitikai gumicsontot alkotott, továbbra sem érinti azokat a területeket, amely miatt magyar vétó fenyegetne. Többek között erről beszélt kollégánk, Király Béla a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában.
Makro / Külgazdaság A brit miniszterelnök kétségbeesetten küzd a túléléséért
Káncz Csaba | 2022. október 3. 15:28
A Munkáspárt esélyei a 12 éve uralkodó toryk leváltására jobbak, mint bármikor. A baloldali párt vezére szürke és unalmas személyiség, de most remélheti, hogy a britek éppen erre vágynak a Boris Johnson vezette politikai show és Liz Truss szellemvasútja után. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Sokat bukott az első fél évben a horvát villamosenergia-cég
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 15:07
Költségei a tavalyi év azonos időszakához képest 89, míg bevételei csak 32 százalékkal nőttek.
Makro / Külgazdaság Csökkent Kína külső adóssága
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 14:04
Egy negyedév alatt 3 százalékkal csökkent a távol-keleti nagyhatalom külső adóssága. Ezzel párhuzamosan 1 százalékpontot csökkent a közép- és hosszú lejáratú kötelezettségek teljes adóssághoz viszonyított aránya is.
Makro / Külgazdaság A nap képe: így védik a norvég fúrótornyokat a robbantások után
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 12:06
Egy héttel ezelőtt ismeretlenek felrobbantották az Északi Áramlatot. Azóta több állam is bejelentette, hogy fokozza energetikai infrastruktúrájának védelmét.
Makro / Külgazdaság Újra rossz világ jön a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:41
Szerdától a 95-ös oktánszámú benzinért bruttó 25, míg a gázolajért 18 forinttal kell többet fizetnie annak, akit nem véd a kormányzati ársapka.
Makro / Külgazdaság Megint egy gyenge adat borzolhatja az Orbán-kormány kedélyeit
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:00
A külkereskedelmi egyenleg nagyobb mértékben romlott, mint ahogy azt a KSH becsülte.
Makro / Külgazdaság Vészjósló értesülés: útnak indult az orosz nukleáris tengeralattjáró
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 08:41
Állítólag a NATO hírszerzési jelentést küldött a tagországoknak, figyelmeztetve, hogy a K-329 Belgorod orosz nukleáris tengeralattjáró „eltűnt a bázisáról”.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG