1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Októberben az ipari termelés volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva 3,0 százalékkal nőtt, a termelés bővüléséhez elsősorban a járműgyártás eladásainak növekedése járult hozzá. Az ipar belföldi értékesítése éves és havi összehasonlításban is tovább zuhant.

A termelés az év első tíz hónapjában 5,8 százalékkal magasabb volt, mint 2010 azonos időszakában. Az előző év októberéhez viszonyított munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal. A szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index az előző hónaphoz képest októberben 0,9 százalékkal csökkent. Egy évvel ezelőtt a termelésben 8,7, az exportban 15,2 százalékos volumennövekedést mértünk. A hazai eladások 2010 októbere óta egyetlen hónapban sem nőttek.

Tovább zuhan a belföldi kereslet

Az ipari export 2011 első tíz hónapjában 8,1, októberben mindössze 1,0 százalékkal emelkedett 2010 azonos időszakához viszonyítva. Az exportértékesítés több mint felét a feldolgozóipar két alága adta. Októberben a feldolgozóipar több mint egynegyedét képviselő járműgyártás kivitele 5,9 százalékkal bővült. Ezzel szemben a másik hasonló súlyú alág, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene 8,0 százalékkal csökkent. Idén ez már a hetedik hónap, amikor az utóbbi alág exportértékesítésében csökkenést regisztráltunk.

Az ipar belföldi értékesítése január–októberben 5,3, októberben 6,3 százalékkal visszaesett 2010 azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai októberben 1,5 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól.

 


Az ipari termelés munkanappal kiigazított volumenindexe (előző év=100)
Forrás: KSH/Privátbankár


Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2011 októberében a feldolgozóipar termelése 4,0 százalékkal, a csekély súlyú bányászaté 10,4 százalékkal nőtt. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 10,9 százalékkal csökkent, elsősorban az előző évinél enyhébb időjárás hatására.

Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index októberben 0,9 százalékkal csökkent. Idén októberben a feldolgozóipar tizenhárom alága közül tízben regisztráltak termelésbővülést. A jelentősebb súlyú alágakból a feldolgozóipari termelés közel egyötödét képviselő járműgyártás termelése számottevően, 8,5 százalékkal nőtt. Az alág mind a hazai, mind a külpiaci eladásait bővíteni tudta. A másik hasonló súlyú alág, a feldolgozóipar több mint egyötödét adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 6,7 százalékkal csökkent, elsősorban a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti exportkereslet visszaesése miatt.

 

Az októberi exportrendelések még növekedni tudtak

A harmadik legnagyobb alág, a feldolgozóipari termelés közel egykilencedét kitevő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában a növekedési ütem csökkenése figyelhető meg, az alág termelése 1,1 százalékkal emelkedett. Átlag feletti volumenbővülést regisztráltak még a közepes súlyú fémalapanyag és fémfeldolgozási termék (11,2%), valamint a gumi-, műanyag és nem fém ásványi termék gyártásában (8,0,%) is. Több hónapja kiemelkedően teljesít a hasonló súlyú gépgyártás, az alág termelése 39 százalékkal nőtt. Az alágak közül a legnagyobb mértékben, 16,1 százalékkal a villamos berendezés gyártása maradt el az egy évvel korábbitól.

2011 októberében a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 9,0 százalékkal nőtt 2010 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések 11,0 százalékkal emelkedtek, ezzel szemben az új belföldi rendelések 3,0 százalékkal visszaestek. Az összes rendelésállomány 17,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az év első tíz hónapjában az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 1,7 százalékos bővülése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében – a 2010. január–októberi 2,2 százalékos létszámcsökkenés után – 3,9 százalékos létszámnövekedés mellett következett be. 2010 azonos időszakához képest az ipari termelés 2011 első tíz hónapjában Magyarország minden régiójában nőtt. A legnagyobb mértékű volumenbővülés Észak-Magyarországon és Nyugat-Dunántúlon (11,6%), a legkisebb a Közép-Dunántúlon (2,1%) figyelhető meg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG