Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Beindultak a célzott, állami tesztelések, hamarosan kiderül, mekkora a tünetmentes dolgozók pozitivitási aránya a szociális és pedagógiai intézményekben, hangzott még el az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján.

A hétfői operatív törzs sajtótájékoztatót Maruzsa Zoltán, az EMMI köznevelésért felelős államtitkára kezdte, aki az oktatási redszer legfontosabb koronavírus-információit közölte. Elmondta: jelenleg az ország 71 iskolájában van rendkívüli szünet, ezek közül az 1-8. osztályos, tehát általános iskolák kevesebb mint 3 százalékot tesznek ki. A középiskolákban digitális rendben folyik az oktatás.

431 helyszínen döntöttek tantermen kívüli digitális munkarendről, az általános iskolák részesedése ebből 16 százaléknyi. 43 esetben nem egy-egy osztály, hanem a teljes intézmény érintett. 314 óvodában kellett valamilyen intézkedést meghozni, ez az összes óvoda 10 százaléka. Döntően 1-1 csoportról van szó az intézményekben, összesen 178 óvodai csoportban kellett intézkedni.

Az oktatási rendszerben 12 éves korig 4 százalékos a fertőzöttek aránya. Gyerekeknél az esetek 51 százalékában egy fertőzöttről van szó, 91 százalékában 1-5 fertőzöttről. Pedagógusoknál 63 százalékban egy fertőzöttet, 97 százalékban 1-5 fertőzöttet találtak.

Maruzsa ezután arra tért át, hogy ma kezdődött az ingyenes, önkéntes tesztelés a nevelésiu-oktatási intézményekben, péntekig összesen 191 ezer főt tesztelnek majd le. Lesz átfogó értékelés is, de nem napi értékeléseket kell várni, hanem majd a jövő hét folyamán tesznek közzé egy összesítést a hét folyamán begyűjtött adatokból.

Müller Cecília

Az országos tisztifőorvos felhívta a figyelmet, hogy az állami tesztelés önkéntes ugyan, de minél többen kérvényezzék azt, ha lehet. Elmondta, hogy ennek keretében antigén alapú tesztelés folyik, melynél a mintavételi eszköz kicsit más, mint a PCR-es tesztelésnél. Így néz ki: lenyúlnak az orron át pálcikával a garatig. Igyekeznek olyan sejteket nyerni, melyekben a vírus fehérjéje jelen van - ezek a tesztek a fehérjéket mutatják ki. Az eredményük 15-20 percen belül megvan.

Müller elmondta, hogy ez a célzott tesztelés arról ad tájékoztatást, hogy a tünetmentesek között is azt a pozitivitási arányt találjuk-e, mint amit külfüöldön láttunk. Ez kint 1-1,5 százalékos.

A napi statisztikákról Müller azt mondta, az elhunytak száma körülbelül a 100-as nagyságrendet közelíti már napok óta. Az áldozatok életkora mára virradóra 31-95 között volt. A legfiatalabb áldozat súlyos megbetegedésben szenvedett - de a tegnapi halottaknál mind volt valamilyen krónikus megbetegedés.

Müller az oltóanyag-fejlesztésről azt mondta, 170 kutatóműhelyet tart most számon a WHO, ahol utolsó, utolsó előtti fáziusban vannak az oltóanyagok. Úgy tűnik, hogy a befutók közül néhányból már decemberben oltani fognak, de jövő év elején, első negyedévében kezdődhet el tömegesen a védőoltások adása.

Müller Cecília november 17-én. Forrás: M1 / Youtube
Müller Cecília november 17-én. Forrás: M1 / Youtube

Az országos tisztifőorvos szerint az influenza-védőoltások felnőttekre vásárolt részének 74 százalékát oltották el eddig, már ami az első szállítmányt illeti. Pénteken újabb szállítás volt, Budapesten a legnagyobb a kereslet, vidékre a hét első felében megy az utánpótlás. A szülők november végéig feltétlenül jelezzék az oltóanyag-igényüket a gyerekük számára, hívta fel a figyelmet Müller.

Európában és nálunk is kicsit lassul a kórházban kezeltek számának emelkedése, de a számaink attól még magasak, és az egészségügyi ellátórendszer extrém terhelését mutatják.

Kiss Róbert

A rendőr alezredes felhívta a figyelmet, hogy már éles az újabb kormánydöntés, amely ingyenes parkolást biztosít reggel 7 és este 7 között a parkolóházakban is.

A hétvégi rendőri intézkedésekről szólva Kiss elmondta, hogy

  • 1022 személy ellen intézkedtek maszkviselési szabályok megsértése miatt
  • 7532 ellen összesen, szeptember óta
  • 850 fő közterületi maszkviselési szabályok megsértése miatt került fókuszba
  • 38-an tömegközlekedési eszközön, megállóban
  • 134-en a boltokban vétettek a maszkos szabályok ellen
  • 6 vendéglátó egységet zártak be ideiglenesen a hétvégén
  • 71-nél tartanak eddig összesen

Példa: Tatán nyitva volt egy étterem, ott három vendég maszk nélkül beült, evett-ivott. 30 napos bezárás járt érte. Budapesten 5 bezárás volt a hétvégén, vegyesbolt, pizzéria, italbolt, borozó és szépségstúdió volt köztük. Összesen 21 személlyel szemben történt intézkedés. Egy 20. kerületi italbolt esete kiemelkedik: 7 személy tartózkodott bent maszk nélkül, szeszeltek, a tulaj is ott volt, maszk nélkül, és épp egy személyt szolgált ki itallal a boltjában, amikor megérkeztek a rendőrök.

Kijárási tilalom megszegése miatt a hétvégén

  • 1240 fővel sezmben intézkedtek
  • nov 4. óta 5660-al szemben

Sajtós kérdések

Télen több vírus terjedését gátolják a mínuszok. A koronavírusét is? Müller nem tudott bíztató szavakat mondani, úgy tűnik, ez egy ellenálló vírus, nem várnak különösebb változást a fertőzőképességet tekintve.

A koronavírusban elhunyt családtagja megválaszthatja-e a temetés módját? Hamvasztani kell? Nem kell hamvasztani, mindenki az alap jogszabály szerint dönthet.

Ha valaki másik városban van orvosi viszgálaton, és nem ér haza 20 óráig, akkor az szabályszegés? Kiss: ha valaki életvédelmi célból hagyja el a szálláshelyét tiltott időben, az nem szabályszegés, tehát ha az orvos ezt igazolja, akkor az egyén mentesül a szankciók alól.

Milyen hatással vannak eddig a szigorítások, mi lesz az ünnepekkel? Müller: legkorábban két hét múlva látszik meg az eredmény a szigorítások bevezetése után. Ennek megfelelően szerdán tárgyalja újra a kormány a helyzetet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Amerikai beutazási tilalom: Trump feloldotta volna, Biden fenntartja
MTI | 2021. január 19. 09:58
Január 26-tól ismét érkezhettek volna utasok Európából és Brazíliából is az USA-ba a leköszönő elnök tervei szerint. Utóda szerint viszont elhamarkodott lenne az enyhítés.
Makro / Külgazdaság Tovább drágult Hernádi Zsolt MOL-vezér milliárdokból épülő luxusszállodája
Vég Márton | 2021. január 18. 15:01
Közel egymilliárd forinttal drágább lett és több hónapot csúszik a Hernádi Zsolt MOL-vezér érdekeltségébe tartozó esztergomi luxusszálloda, amit Garancsi István cége épít, az alatta lévő mélygarázst pedig megvette az állam.
Makro / Külgazdaság Már nem jó akármilyen maszk – újabb szigorítás jöhet a németeknél
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 18. 14:47
Tovább szigoríthatják a járványügyi korlátozásokat Németországban a Covid-járvány tartósan gyors terjedése miatt.
Makro / Külgazdaság Összeállt a főosztály, amely a hálapénzt ellenőrzi
Privátbankár.hu | 2021. január 18. 13:46
Az Egészségügyi Szolgáltatók Védelmi Főosztályának feladata lesz a hálapénz ellenőrzése. A Nemzeti Védelmi Szolgálaton belül ez a főosztály ellenőrzi majd az egészségügyi dolgozókat, hogy megszegik-e az elfogadásának tiltásáról szóló kormányrendeletet.
Makro / Külgazdaság Müller Cecília megpróbálta eloszlatni a kínai vakcina körüli kételyeket
Privátbankár.hu | 2021. január 18. 12:53
A kedvező statisztikák ellenére sem lát okot a lazításra az országos tisztifőorvos - derült ki a hétfői tájékoztatón. Müller Cecília igyekezett eloszlatni a kételyeket a kínai vakcina kapcsán, aminek gyártását a helyszínen felügyelik a magyar szakemberek.
Makro / Külgazdaság Újra az amerikai külügy csúcsain az ukrán polgárháború kirobbantója
Káncz Csaba | 2021. január 18. 11:21
Az amerikai konzervatívok kétségbeesetten tapasztalják, hogy „az ukrán puccs és polgárháború kirobbantója”, Victoria Nuland a külügyminisztérium harmadik embere lesz. A magyar kormány semmi jóra nem számíthat. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság "Az orosz vakcinára látok esélyt, a kínaiból nem kér az unió" - mondja az EP-képviselő
Privátbankár.hu | 2021. január 18. 10:32
Interjút adott Peter Liese német képviselő, az Európai Néppárt EP képviselőcsoportjának egészségügyi kérdésekben illetékes szóvivője, amiben kifejti, hogy Európának nincs szüksége a kínai vakcinára, ám az orosz oltóanyagból még lehet komoly termék. 
Makro / Külgazdaság Fontos határ fölé drágul a gázolaj szerdán
Privátbankár.hu | 2021. január 18. 10:10
Január 20-ától a benzin literje átlagban bruttó 3, míg a gázoaljé 2 forinttal kerül többe.
Makro / Külgazdaság Szigorúbb intézkedéseket vezet be Szlovákia
MTI | 2021. január 18. 07:16
Szlovákiában újabb országos tesztelés kezdődik, egyúttal az eddigieknél szigorúbb korlátozásokat vezetnek be a koronavírus-járvány megfékezése érdekében - jelentette be vasárnap esti sajtóértekezletén Igor Matovic miniszterelnök.
Makro / Külgazdaság Negatív teszt, karanténkötelezettség: ezek nélkül nem lehet az Egyesült Királyságba utazni
MTI | 2021. január 18. 07:01
A brit kormány hétfőtől átmenetileg minden országból megszüntette a karanténkötelezettségtől mentes beutazás lehetőségét az Egyesült Királyságba. Ezzel egy időben érvénybe lépett az a rendelkezés is, amelynek értelmében csak negatív koronavírus-teszt felmutatásával lehet belépni az országba.
hírlevél