<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kormányfő értékelése szerint az útdíjrendszer átalakításának előnyeit a Magyarországon élők élvezik, a megyei matricarendszer pedig összességében jobb lesz a jelenleginél. Nem az agglomerációt adóztatják, hanem egy megyei matricarendszert vezetnek be, ami szerinte összességében a magyar embereknek jobb, mint a mostani.

Jó hír a fizetős autópálya

Az M0 autópálya déli szakaszát kivéve, valamennyi autópálya és gyorsforgalmi út fizetős lesz januártól. A kormány célja az, hogy növeljék a költségvetés bevételeit úgy, hogy a magyar embereknek ez jó legyen - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A miniszterelnök szerint abból fog többletbevétel származni, hogy az országon átutazók többet, a magyar lakosok viszont kevesebbet fognak így fizetni. Orbán Viktor elmondta, hogy becslések vannak csak arról, hogy ez többletet jelent majd, nem lehet előre megjósolni, ki hogyan fog alkalmazkodni ehhez az új helyzethez, de a kormányfő úgy véli ez összességében jobb a magyaroknak. Orbán Viktor a Megyeri híd kérdését emelte ki, azt mondta, ennek fizetőssé tételéről még a szerdai kormányülésen tárgyalnak. Orbán Viktor az üggyel kapcsolatban úgy fogalmazott: egy jó hírt kötünk össze egy újabb teherrel. 

A kormány egyébként 20 milliárdos többlettel számol a fizetős autópályákból, Orbán Viktor ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a költségvetés hiánnyal tervez, így minden fillérre szükség van. 

Energiafüggetlenség

A gázszállítással kapcsolatban a miniszterelnök elmondta, az lenne az ideális, ha több szomszédos ország felől érkezne gáz, ez segítené az energiafüggetlenségünket. Ukrajnában ugyanis kialakulhat olyan helyzet, hogy nem érkezik hozzánk gáz. Emiatt nevezte a szlovák-magyar gázvezetéket geopolitikai sikernek, így már nem csak orosz gáz jön majd Magyarországra. Elmondta azt is, hogy mostanra Románia felé mindent megépítettünk, most rajtuk a sor és a horvát és osztrák gázvezeték kiépítése is sínen van. Pakssal kapcsolatban Orbán Viktor bizakodó, nem ez az első ilyen szerződés Európában, a finnek is kötöttek ilyet, őket követjük ebben, és abban is, hogy mi kerül nyilvánosságra. 

Azzal kapcsolatban, hogy miért szólította fel Vida Ildikó NAV elnököt arra, hogy beperelje André Goodfriendet, Orbán Viktor annyit mondott: aki állít bizonyítson, akit vádolnak védekezzen. 

A kormány népszerűségvesztésével kapcsolatban azt mondta, neki nem népszerű miniszterek kellenek, hanem jó miniszterek. A népszerűség majd a kampány dolga lesz 3 év múlva, most a munkát kell elvégezni, a kitűzött célokat megvalósítani. Most van az átállás kampányról kormányzásra és ilyenkor esik a kormányok népszerűsége.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin megbolygatta Svájcot – A védelmi miniszter már Washingtonban tárgyal
Káncz Csaba | 2022. május 22. 17:46
A svájci védelmi miniszter a múlt héten az USA-ban tárgyalt a "még szorosabb biztonsági együttműködés lehetőségéről." Az ukrajnai háború a NATO-val való szorosabb együttműködés támogatottságát 37-ről 56 százalékra emelte. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Magyarország nélkül is meglépné az olajembargót az EP alelnöke
Privátbankár.hu | 2022. május 22. 15:14
Szerinte ez nem ideális, de nem szabad több pénzt adni az Orbán-kormánynak.
Makro / Külgazdaság A nap képe: megtaláltuk Magyarország legolcsóbb lángosát
Wéber Balázs | 2022. május 22. 13:31
Természetesen nem Budapesten. És nem is a Balatonon.   
Makro / Külgazdaság Papíron több mint félmilliót keresünk havonta – új adatok jönnek a héten
Privátbankár.hu | 2022. május 22. 11:16
Az államháztartás április végi helyzetéről, valamint a keresetekről és a foglalkoztatottságról is érkeznek a héten új adatok. Februárban a bruttó átlagkereset 546 ezer forint volt Magyarországon – legalábbis hivatalosan.
Makro / Külgazdaság Üzent az éjjel Zelenszkij, letörné a magyar vétót – reggeli összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. május 22. 08:46
Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan este, éjjel és reggel.
Makro / Külgazdaság NATO: fontos hívást kapott a svéd és a finn kormányfő
Privátbankár.hu | 2022. május 22. 07:44
Erdogan hívta őket, aki megvétózná a NATO-csatlakozásukat.
Makro / Külgazdaság Nagyon fájna Putyinnak az EU olaj- és gázembargója
Wéber Balázs | 2022. május 22. 05:48
Az orosz energiahordozók legnagyobb vevője továbbra is az EU, tehát egy teljes uniós embargó nagyon rosszul érintené az orosz gazdaságot. Brüsszel az orosz szént augusztustól már kitiltja az EU-ból, az olajembargó pedig csak a magyar ellenállás miatt nem valósulhat meg egyelőre. Egyedül a gázembargó nincs még napirenden, de az import már jelentősen csökken. Gázembargót persze az EU még nem engedhet meg magának, mint ahogy az orosz olaj kitiltása is nagy áldozatokat kívánna meg egyes tagországoktól, köztük hazánktól.
Makro / Külgazdaság Hírösszefoglaló: hatalmas amerikai segélyt kap Ukrajna, Oroszország kitiltotta Joe Bident
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 18:35
Joe Biden kitiltása, és egy újabb orosz milliárdos elleni szankciók is szerepelnek a szombati legfontosabb orosz-ukrán háborús hírek között. 
Makro / Külgazdaság Joe Biden munkában: komoly tétje van az elnök körútjának
Kollár Dóra | 2022. május 21. 18:18
Joe Biden Ázsiában turnézik a következő napokban, és miközben meg kell próbálnia teljesen helyreállítania Amerika szavahihetőségét; regionális viták, valamint biztonsági és gazdasági aggodalmak közt is lavíroznia kell.
Makro / Külgazdaság Nagy fordulat Ausztráliában: közel egy évtized után megbuknak a liberálisok
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 16:57
Ausztráliában választásokat tartottak, amelyen megbukott a jelenlegi kormány.
hírlevél
Ingatlantájoló