<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Szokásos péntek reggeli rádióinterjújában a miniszterelnök három témáról beszélt: járványhelyzet, migrációs helyzet és rezsiárak. 

Első téma a járványhelyzet volt, azon belül is főként a már ismert frázisokat ismételte többször, mint az "oltás működik, Magyarország működik". Arra a kérdésre, hogy van-e trükk az "oltásellenesek" meggyőzésére, a miniszterelnök annyit mondott: jó példával jár elöl. Ő maga hétvégén kapja meg a harmadik oltását. 

Felidézte a Romániában kialakult helyzetet, és megjegyezte, hogy ott az átoltottság 29 százalék, nálunk pedig 59. 

Magyarországon az oltottként megbetegedők aránya 1 százalék alatt van. 

Ezért Orbán Viktor próbál a lelkére beszélni az embereknek, most is elmondta, hogy nem fogják tudni elkerülni a negyedik hullámot. A delta variáns sokkal agresszívebb, mint ami korábban volt, ezért nem abból kell kiindulni, hogy egy éve mekkora veszélynek voltunk kitéve. 

Három témája volt péntekre Orbán Viktornak (Fotó: MTI)Három témája volt péntekre Orbán Viktornak (Fotó: MTI)

A maszkviselésre felhívó MTA-közlemény kapcsán elmondta, nála is van maszk, ha indokoltnak látja, fel is veszi, ezt tanácsolja másoknak is, de ne ringassuk magunkat abba az illúzióba, hogy a maszk megvéd, mert nem. 

Migránshelyzet

hirdetés

A miniszterelnök szerint azért vetődött fel Brüsszelben a kötelező kvóta felmelegítése, mert a nyugat-európaiak nem bíznak saját magukban. Ott feladták azt a reményt, hogy a saját nemzetük asszonyai és férfiai úrrá tudnak lenni a demográfiai válságon. "Hiányzik egy német, jó lesz helyette egy afrikai vagy ázsiai, darab, darab. Gyártószalag mellett mindegy, ki áll" - magyarázta a kormányfő a nyugati észjárást, aki szerint minden felmérés szerint a magyar fiatalok akarnak gyereket vállalni, akár többet is. Ezért most sok kis Dávid szervezkedik Góliát ellen - utalt 12 ország (pl. Ausztria, Görögország) összefogására migráns- és kvótaügyben. 

Azt viszont hiányolja Orbán Viktor, hogy a nagyvonalúság, a hibák elismerése nem része az európai politikának. A 6 éve tartó tömeges migráció ugyanis láthatóan nem váltotta be a hozzá fűzött nyugati reményeket, nem állnak munkába a bevándorlók, egymást nem tudják elfogadni az emberek. Soha egyetlen vezető nem mondta azt, hogy nektek volt igazatok, helytelenül támadtunk benneteket, nézzétek el nekünk. 

Rezsiárak

A miniszterelnök felidézte, hogy az Orbán-kormány legelső csatáinak egyike volt a rezsiharc Brüsszellel, de végül sikerrel zárult a harc, és a rögzített ár megvéd most bennünket - mondta Orbán. Megjegyezte, hogy jelenleg Bécsben az áramért duplaannyit kell fizetni, mint Budapesten, Berlinben pedig triplaannyit. A gáz ára Bécsben háromszorosa a budapestinek, Berlinben pedig kétszerese.

Ha nem lenne rögzített ár, piaci árakon most éves szinten 380-400 ezer forinttal többet fizetne egy átlagos család - jegyezte meg a miniszterelnök. 

Kritikaként fogalmazta meg, hogy fél éve már lehetett látni, hogy az árak felfele indulnak el, Brüsszel felkészülhetett volna erre a helyzetre, de ehelyett megfejelik a dolgot. További áremelésre készülnek az áram, a gáz és az üzemanyag tekintetében is. Meg akarják adóztatni az azokat a klímavédelem jegyében, akiknek van saját autójuk és lakásuk. A jövő heti csúcson ezért a V4-ek meg akarják ezt akadályozni, rá akarják venni a bizottságot, hogy álljon el ettől, helyette azt kell sarcolni, akik a szennyezést okozó ágazatokon nyerészkednek. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kedvezőtlen adatok érkeztek a magyar gazdaság egyik szegmenséből
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 09:00
2021 októberében az ipari termelés volumene 3,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 2,7 százalékkal csökkent. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2021 szeptemberéhez képest 0,3 százalékkal emelkedett.
Makro / Külgazdaság 150 milliárd dollárra perlik a Facebookot
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 08:25
Az Egyesült Államokba és az Egyesült Királyságba menekült rohingyák csoportja beperelte a Facebookot, mivel szerintük az nem tett semmit azért, hogy a rohingyák elleni gyűlöletbeszédet korlátozza 2017-ben, amikor a buddhista többségű Mianmar katonasága népirtást hajtott végre az ország muszlim kisebbsége ellen.
Makro / Külgazdaság Téli olimpia: Peking dühösen reagált az USA diplomáciai bojkottjára
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 07:58
Az Egyesült Államok egyetlen diplomáciai képviselőt sem küld a 2022-es téli pekingi olimpiai és paralimpiai játékokra a kínai Hszincsiang-Ujgur tartományban folyó "népirtás és emberiesség elleni bűncselekmények" miatt - jelentette be hétfőn a washingtoni Fehér Ház.
Makro / Külgazdaság Itt a beismerés, hogy még tovább romlott a pénzünk értéke
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 06:03
Ezt is elmondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke abban az interjúban, amelyben megerősítette, az infláció leszorításáig még hosszú, kiszámítható pályán haladó kamatemelési ciklusra kell készülni.
Makro / Külgazdaság Kezdődik a Nobel-hét – A nagy bankett idén is elmarad
Elek Lenke | 2021. december 6. 20:08
Ma kezdődik és vasárnapig tart a hagyományos Nobel-hét Stockholmban, amelyet a járvány miatt csak részben rendeznek meg digitálisan, részben azonban továbbra is lesznek helyszíni rendezvények. Az idei tervező művészek között van a magyar származású Lara Szabo Greisman is.
Makro / Külgazdaság Kína csúnyán kiszorítja az oroszokat ebben a vetélkedésben
Káncz Csaba | 2021. december 6. 17:11
A közép-ázsiai politikai elitek rájöttek, hogy jobb, ha keblükre ölelik Kínát és finoman távolabb tartják maguktól a Kreml forró leheletét.  Az elitek új tagjaiban változás állt be: a kazah elnök például folyékonyan beszél mandarin nyelven, ráadásul diplomáciai tapasztalatai és kapcsolatai is vannak Kínával.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Az utolsó akadály is elhárult, megalakulhat az új német kormány
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 16:49
A Zöldek is elfogadták a koalíciós szerződést.
Makro / Külgazdaság Egyre jobban közelít Magyarország felé az omikron
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 14:13
Horvátországban is kimutatták az új vírustörzset. 
Makro / Külgazdaság Rekordot döntöttek a fegyvereladások
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 13:06
Itt nem érződik a koronavírus-járvány miatti válság.
Makro / Külgazdaság Növekvő profitot remélnek jövőre a nagy autógyártók
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 08:04
A világ autóipari vezetői a szektor nyereségének növekedését várják a következő években – derül ki a KPMG Global Automotive Executive Survey éves felmérésből. Bár a szakemberek zöme szerint az iparág képes kezelni a következő nagy technológiai átalakulást, a megkérdezettek több mint fele aggódik az ellátási láncok és a munkaerőhiány miatt. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló