BUX
31 985.33
-0.25%
-80.00
OTP
9 335.00
-0.59%
-55.00
MOL
1 849.00
-1.91%
-36.00
RICHTER
5 865.00
+1.12%
+65.00
MTELEKOM
358.00
+2.14%
+7.00
 
2020. március 20. 08:42

A miniszterelnök a Kossuth Rádiónak adott szokásos reggeli interjújának központi témája a héten bejelentett gazdaságélénkítő intézkedések és a koronavírus-járvány volt. 

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban a napokban bejelentett gazdaságélénkítő intézkedésekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: az volt a cél, hogy minél kevesebb ember veszítse el a munkáját és minél több munkahely maradjon meg. Véleménye szerint

"ha munka van, minden van."

Úgy vélte, a legjobb, ha a mindennapi élet példájából indul ki az intézkedések meghozatalakor. A legtöbb ember attól fél, hogy elveszíti a munkáját, otthon kell maradnia, nem tudja fizetni a hitelét, elvész a fedezet és végül tönkre megy az élete, elveszíti azt, amit az elmúlt 10 évben elért. Orbán szerint mindettől most nem kell tartani, az intézkedések eredményeként megmarad az anyagi biztonsága, nem fogja elveszíteni az otthonát.

A járvánnyal kapcsolatban közölte: orvosprofesszorok véleménye is az, hogy a fertőzés nagy arányú megnövekedése nem kerülhető el, de a lassítása lehetséges. Hozzátette: azért kell lassítani a folyamatokat, hogy az egészségügyi ellátórendszer képes legyen befogadni a súlyos eseteket.

Ismertette: a friss adatok szerint 85 beteg van az országban, közülük 6 súlyos, egy ember meghalt, heten meggyógyultak.

A miniszterelnök vázolta azt is, mi várható, ha tömegessé válnak a fertőzések Magyarországon.

"Fontos, hogy addigra már a betegség lefolyásával foglalkozó munkacsoport a lehető legtöbbször kommunikáljon a lakossággal, a betegség várható tüneteivel, lefolyásával kapcsolatban." - mondta Orbán Viktor.

Szerinte az a probléma, hogy nincs ellenszer, vakcina a koronavírus ellen. Van egy gyógyszermódosítással foglalkozó munkacsoport, melynek fő feladata, hogy a piacon található gyógyszerek módosítása. "Él a remény, hogy már meglévő gyógyszert tudunk úgy módosítani, hogy az legalább a tüneteket enyhíteni tudja" - bizakodott a kormányfő. Hozzátette: ezzel párhuzamosan új gyógyszerre irányuló fejlesztések is zajlanak.

Második fontos dolog, hogy rendelkezésre álljanak a szükséges egészségügyi kapacitások. Ha megnő  a fertőzöttek száma, akkor több embernek lesz szüksége kórházi intenzív ellátásra is, amihez ágyak, felszerelések, lélegeztetőgépek kellenek: "ezek felhízlalása zajlik most." Mivel az intenzív kezelésre szoruló fertőzöttek nagy arányban az idősebb korosztályból kerülnek ki, Orbán ismét felhívta a figyelmet arra, hogy az idősek próbálják megérteni, hogy otthon kell maradniuk, mivel ők a leginkább kitettek a fertőzésnek.

Makro / Külgazdaság Ellepte a kerületi honlapokat is a koronavírus
Szarvas György | 2020. március 30. 18:38
Egészségügyi vészhelyzet idején talán az egyik legfontosabb a jól működő nyilvánosság. Végignéztük a budapesti önkormányzatok honlapjait, hogy ennek a kívánalomnak vajon mennyire is felelnek meg.
Makro / Külgazdaság Itthon is egyre gyorsabb koronavírus tesztek jönnek
Kormos Olga | 2020. március 30. 18:13
A magán koronavírus tesztet végző Mikromikomed Lab már túl van az ezredik mintavételen is, sőt, nemsokára érkeznek Amerikából azok a tesztek, melyek 45 perc alatt kimutatják az eredményt. Cikkünk leadásakor pedig úgy értesültünk, hogy a Róbert Magánkórházban 15 perces gyorstesztre is van lehetőség.
Makro / Külgazdaság Védekezés közbeszerzés nélkül, uniós pénzből, de rengeteg túlórával
Vég Márton | 2020. március 30. 16:20
Nincs idő közbeszerzésekre a koronavírus-járvány elleni járvány idején, így nem tudni: ki, mit, kitől és mennyiért vásárolt. A védekezés végén a rengeteg túlórát is ki kellene fizetni.
Makro / Külgazdaság Elfogadta a Parlament a rendeleti kormányzásról szóló törvényt
MTI | 2020. március 30. 15:35
Elfogadta a parlament hétfőn a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt. A veszélyhelyzet idején a kormány a jogszabályoktól eltérő rendkívüli intézkedéseket hozhat az emberek egészsége, a jogbiztonság és a gazdaság stabilitása érdekében.
Makro / Külgazdaság Koronavírus Dubajban – gigantikus fejreállás
Káncz Csaba | 2020. március 30. 15:13
Megrendült az Expo 2020 gigaprojekt, leállt a Közel-Kelet legnagyobb légitársasága, és a teljes ingatlanpiac is. Dubaj már a múlt évtizedben is túlfűtötte gazdaságát ábrándok kergetésével, és túlterjeszkedett ingatlanprojektekkel. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Megvan az olimpia jövő évi időpontja
MTI | 2020. március 30. 14:36
2021. július 23-án kezdődik az olimpia, amelyet a koronavírus járvány miatt halasztottak el.
Makro / Külgazdaság A nap képe: házfalakra vetítik a hős nővérek fotóit
Wéber Balázs | 2020. március 30. 14:20
Spanyolországban két hete tart az egész államra kiterjedő karantén.
Makro / Külgazdaság Itt nézheti vissza az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóját
Privátbankár.hu | 2020. március 30. 13:12
Ismétlés a tudás anyja, rendkívüli időkben is.
Makro / Külgazdaság 108 kórházparancsnok kezdte meg ma a munkát
Privátbankár.hu | 2020. március 30. 12:56
Az operatív törzs mai tájékoztatóján bejelentették, hogy hazánk is csatlakozik a világjárvány miatt az Európai Unió polgárvédelmi programjához, és ma munkába álltak a kórházparancsnokok is. 
Makro / Külgazdaság Orbán: minden idők legnagyobb gazdaságélénkítési akcióterve kell
MTI | 2020. március 30. 12:05
A jövő évinek pedig "lecsupaszítottnak" kell lennie a miniszterelnök szerint.
hírlevél