3p

Az orosz-ukrán háború 733. napja volt a hétfői. Ezek voltak az elmúlt órák legfontosabb eseményei. 

 • Orbán Viktor szövetségese kemény kijelentést tett. Robert Fico, a magyar kormányfővel hagyományosan jó viszonyt ápoló szlovák miniszterelnök egy meredek állítással indította a hétfőt: állítólag több NATO- és EU-tagország is gondolkozik azon, hogy bilaterális alapokon katonákat állomásoztasson Ukrajnában. A hagyományosan inkább oroszbarátnak tartott Fico kijelentését Petr Fiala cseh kormányfő cáfolta, mondván Csehország nem tervez hasonlót.
   
 • Az orosz védelmi minisztérium hétfői közlése szerint az orosz erők elfoglalták a donyecki régióban lévő Lasztocskine települést, miközben hét frontszakaszon 22 ukrán ellentámadást és támadást vertek vissza az elmúlt nap folyamán. A települést elvesztését Ukrajna nem ismerte el, a hadsereg azt azonban bejelentette, hogy csapatai visszavonultak azért, hogy jobban tudják gátolni az orosz előrenyomulást.
   
 • Megsemmisítette az orosz hadsereg az első amerikai Abrams harckocsit az ukrajnai háborúban, az Avgyijivka környékén vívott harcokban - jelentette ki szerdán Jan Gagin, a "Donyecki Népköztársaság" vezetőjének tanácsadója a RIA Novosztyi hírügynökségnek. Gagin szerint az amerikai tankokat mindeddig kímélték ukrán részről. Gagin kijelentését független és nemzetközi források nem erősítették meg.
   
 • Ukrajnának és nemzetközi partnereinek folytatniuk kell a harcot a Krím visszafoglalásáért - jelentette ki Volodimir Zelenszkij hétfőn, a Fekete-tengeri félsziget orosz megszállásának tizedik évfordulóján. Üzenetében Zelenszkij felszólította Ukrajna partnereit, küzdjenek a nemzetközi jog maradéktalan helyreállításáért. „Véget tudunk vetni ennek a háborúnak az ukrán feltételek szerint. Vissza tudjuk fordítani a földünket és a népünket a megszállásból” - mondta.

Zelenszkij a Krímről beszélt. Fotó: Ukrán elnöki hivatal
Zelenszkij a Krímről beszélt. Fotó: Ukrán elnöki hivatal

 • Alekszej Navalnij és két amerikai állampolgár szabadon engedésének előkészítése volt folyamatban a politikus halála előtt – árulta el Marija Pevcsik, az ellenzéki vezető egyik közeli szövetségese egy videóban. Pevcsik szerint a három fogoly szabadon engedéséért cserébe Németország hazaengedte volna Vadim Kraszikovot, az orosz biztonsági szolgálat (FSZB) bérgyilkosát, akit egy egykori csecsen szeparatista berlini meggyilkolásáért ítéltek életfogytiglani börtönbüntetésre. Pevcsik kiemelte, Navalnijt azért ölték meg, mert az orosz elnök nem tudta elviselni a gondolatát annak, hogy szabad legyen. Azt állította, Putyin úgy döntött, hogy „megszabadul az alku tárgyától” Navalnij megölésével.
   
 • Elképzelhetetlennek nevezte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a CNN amerikai hírtelevíziónak adott, helyi idő szerint hétfő este adásba kerülő interjújának előzetesében, hogy Donald Trump volt amerikai elnök Vlagyimir Putyin orosz elnök oldalán állna. Mint mondta, bár tudja, hogy találkoztak, nem hiszi, hogy Trump igazán ismeri Putyint, véleménye szerint a volt elnök nem érti, hogy Putyin sosem fogja abbahagyni.

(The Guardian, Reuters, MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Vaskos meglepetést okozott az óriás
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 09:02
A várt 4,8 százalékkal szemben 5,3 százalékos pluszt ért el a kínai gazdaság. 
Makro / Külgazdaság Fontos üzenet jött Németországból
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 08:28
Az Európai Unió ugyan finomabban próbálja lazítani tagországai függését a kínai gazdaságtól, mint az USA kormánya, ám a német vállalati vezetők úgy látják, hogy nem kéne elkapkodni ezt a dolgot.
Makro / Külgazdaság A legérzékenyebb ponton támadhatja Oroszországot az ukrán sereg?
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 07:55
Egy neves brit Kelet-Európa-szakértő szerint Vlagyimir Putyin rezsimje egyre inkább egy náci rendszerre emlékeztet, amit nem lehet szabályos keretek között legyőzni.
Makro / Külgazdaság A város, ahol bárki nyer, mindig elmarad a felvirágzás
Vég Márton | 2024. április 16. 07:07
A közlekedés romokban, rossz a közbiztonság, nagyobb beruházásról nem hallani. A lakosság pedig egyre fogy. Új polgármestert keres a megyeszékhely.
Makro / Külgazdaság Enyhült a német ipar ellátási hiánya
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 17:06
Csaknem a Covid előti szintre jutott vissza.
Makro / Külgazdaság Még nagyobb megszorítás jöhet a választások után?
Vég Márton | 2024. április 15. 15:01
Varga Mihály pénzügyminiszter 675 milliárd forintnyi állami beruházás elhalasztását jelentette be a legutóbbi Kormányinfón. Ekkora költségvetési kiigazítás elég vagy még várható egy újabb csomag? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Bombaként robbanhat Magyar Péter pártja júniusban - elképesztő eredményt hozott a szavazás
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 14:44
Ez alapján nem az a kérdés, hogy szerez-e európai parlamenti helyet a TISZA Párt, hanem az, hogy Fideszt meg tudja-e verni.
Makro / Külgazdaság Ízekre szedte Magyar Péter Ukrajnával kapcsolatos álláspontját Rácz András
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:13
A kormánypropaganda szólamai köszöntek vissza Magyar Péter szájából, de ki lehet javítani a tévedéseket.
Makro / Külgazdaság Európa napelemgyártó kapacitásainak 10 százaléka kivándorol
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 10:51
A német Meyer Burger bezárja üzemét Freibergben miután a kormányzati támogatás későn érkezett. Az Európai Unió elveszti napelemiparát a támogatási versenyben?
Makro / Külgazdaság Szerdától megint jobb lesz csukott szemmel tankolni
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 10:14
Nem lefele mozdulnak az árak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG