<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Az Északi Áramlat feltételezett felrobbantása a hibrid hadviselés új szakaszát jelentheti. Reggeli hírösszefoglalónk az orosz-ukrán háború 218. napjának legfontosabb eseményeiről.

 • Politikusok Európa-szerte arra figyelmeztettek, hogy az Északi Áramlat két vezetékének feltételezett felrobbantása – az Ukrajnának nyújtott támogatás aláásása érdekében – a sebezhető energetikai infrastruktúrát célzó hibrid hadviselés új szakaszát jelentheti. Norvégia miniszterelnöke, Jonas Gahr Støre kijelentette, hogy országa fokozni fogja katonai jelenlétét a norvég létesítményeknél, miután az ország Európa legnagyobb földgázszállítójává vált.
 • A szankciókkal foglalkozó nemzetközi munkacsoport által készített jelentés arra a következtetésre jutott, hogy Oroszországot mostantól „a terrorizmus állami támogatójának” kell nyilvánítani, és elérte a terrorista állam jogi meghatározását az amerikai és kanadai jog szerint. Andrij Jermak, az ukrán elnökség hivatalának vezetője a jelentés fényében átfogó amerikai és európai szankciókat sürgetett, miután Ukrajna a Balti-tenger alatti Északi Áramlat gázvezeték megrongálásával vádolta meg Oroszországot.

Mentőalakulatok tagjai egy orosz támadásban megrongálódott iskolaépület romjai között a dél-ukrajnai Mikolajvkában 2022. szeptember 28-án. Fotó: MTI/AP/Leo CorreaMentőalakulatok tagjai egy orosz támadásban megrongálódott iskolaépület romjai között a dél-ukrajnai Mikolajvkában 2022. szeptember 28-án. Fotó: MTI/AP/Leo Correa

 • Moszkva arra készül, hogy a Nyugat által elítélt „népszavazások” után hivatalosan is annektálja az oroszok által megszállt régiókat. Az ukrajnai Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja régiók oroszok által beiktatott vezetői hivatalosan kérték Vlagyimir Putyin elnököt, hogy a megszállt területeket csatolja Oroszországhoz. Az orosz külügyminisztérium közölte, hogy hamarosan lépéseket tesznek a négy megszállt ukrán régió Oroszországhoz való csatlakozási „törekvésének” eleget téve. Az orosz vezetés közölte, hogy az Oroszországhoz csatolás után az orosz ellenőrzés alatt álló területek elleni támadásokat Oroszország elleni közvetlen támadásnak fogja tekinteni.
 • Liz Truss brit miniszterelnök telefonon közölte Zelenszkijjel, hogy az Egyesült Királyság soha nem fogja elismerni az Ukrajna egyes részeinek elcsatolására irányuló orosz kísérleteket – közölte a Downing Street. Josep Borrell, az EU külügyi vezetője szintén elítélte az ukrajnai „illegális népszavazásokat és azok meghamisított eredményét”.
 • Izrael megerősítette eddigi óvatos álláspontját Oroszország ukrajnai inváziójával kapcsolatban, és kijelentette, hogy „nem fogadja el a népszavazás eredményét Ukrajna keleti kerületeiben”. Az izraeli külügyminisztérium kedd esti nyilatkozatát, amely azt is közölte, hogy „elismeri Ukrajna szuverenitását és területi integritását”, az Ukrajna iránti támogatás példátlan megnyilvánulásaként és Moszkva ritka izraeli megrovásaként fogadták.
 • A gázárak szerdán emelkedtek, mivel attól tartanak, hogy Oroszország leállíthatja az Ukrajnán keresztül Európába irányuló szállításokat, ami tovább fokozza az Északi Áramlat vezetékekben bekövetkezett károk okozta zűrzavart.
 • A Kreml elutasította azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország állna az Északi Áramlat gázvezetékek elleni támadás mögött, és azokat „meglehetősen kiszámíthatónak és egyben ostobának” minősítette. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságírókkal folytatott telefonbeszélgetésen azt mondta, hogy az incidenst ki kell vizsgálni.
 • A Grúziával határos oroszországi Észak-Oszétia régió hatóságai állítólag utazási korlátozásokat léptettek életbe, hogy megfékezzék a sorozás elől Grúziába menekülő embereket. A Moscow Times beszámolója Szergej Menyajlo-t, a régió vezetőjét idézi, aki szerint csak az elmúlt két napban több mint 20 ezren léptek be Grúziába a határszakaszon keresztül.
 • Románia, Bulgária és Lengyelország kormánya sürgeti az Orosz Föderációban tartózkodó állampolgárokat, hogy sürgősen hagyják el az országot. Ennek oka lehet, hogy a határátkelés sokkal nehezebbé válik, mivel az útvonalakon torlódás alakul ki, miután egyre több ember menekül az oroszországi sorozás elől.
 • Az orosz hatóságok ellenőrzőpontokat állítanak fel az ország egyes határainál, hogy erőszakkal sorozzák be azokat az orosz férfiakat, akik az országból való meneküléssel próbálják elkerülni a mozgósítást. A közösségi médiában közzétett felvételek katonai járműveket mutatnak, amelyek a határ felé tartanak, állítólag azért, hogy ellenőrzőpontot állítsanak fel.
 • Oroszország a korábbinál érdemibb védekezést folytat, mivel Ukrajna megpróbál előre nyomulni „legalább két tengelyen kelet felé” – állítja a brit védelmi minisztérium. A heves harcok folytatódtak a Herszon régióban, ahol a Dnyipro jobb partján lévő orosz erők továbbra is sebezhetőek – áll a legfrissebb hírszerzési jelentésben.
 • Az ukrán hatóságok közölték, hogy azonosítottak öt orosz katonát, akik állítólag civil autókra lőttek Kijev térségében a háború első napjaiban. Az orosz katonákat azzal vádolják, hogy öt embert megöltek, további hatot pedig megsebesítettek, akik február 25-én, egy nappal az orosz megszállás után próbáltak elmenekülni a városból.

(via The Guardian)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Egyre nagyobb a hideg és a sötétség Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 19:59
Országos légi riadó, az atomfegyverkezési tárgyalások elhalasztása, Ferenc pápa haragot váltott ki Oroszországban. Ezek is történtek az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Meg is történt: már az űrben a kínai Sencsou-15
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 19:31
Sikeresen elindult útjára kedden Kína újabb űrmissziója, a Sencsou-15. Háromfős legénysége a Tienkung (Mennyei palota) nevű kínai űrállomáson tartózkodó űrhajósokat fogja leváltani.
Makro / Külgazdaság Lappangó feszültség – Az arab-izraeli konfliktus a katari vb árnyékában
Káncz Csaba | 2022. november 29. 19:01
Az e heti Nagyító rovatunkban a katari foci vb tükrében rámutatunk: az arab társadalmak nem fogadták el, hogy az Ábrahám Egyezmény békekísérlet lenne, mivel a palesztin konfliktus továbbra is megoldatlan maradt. A regionális normalizációt tovább veszélyezteti az izraeli arab-ellenes párt felemelkedése a pár héttel ezelőtt lezajlott általános választáson.
Makro / Külgazdaság Ukrajna államadóssága már 100 milliárd dollár felett jár
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 17:29
Szeptemberhez képest Ukrajna államadóssága 5 milliárd dollárral, 103,1 milliárd dollárra nőtt októberben - az adatot Danyiil Getmancev a Verhovna Rada (parlament) pénzügyi, adó- és vámpolitikai bizottságának a vezetője ismertette a Telegram csatornáján.
Makro / Külgazdaság Finnország durva összegért vásárol amerikai rakétákat és fegyvereket
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 16:56
Finnország védelmi minisztériuma jövő év elején jóváhagyja 323 millió dollár (126 milliárd forint) értékű rakéták és fegyverzet megvásárlását az Egyesült Államoktól.
Makro / Külgazdaság Financial Times: Szijjártó Péter keresztbe tett az ukrán külügyminiszternek
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 16:34
Az ukrán külügyminiszter csak a vacsorán vesz részt a NATO-értekezleten, mert a Szijjártó megakadályozta, hogy a mai és holnapi bukaresti ülésen is ott legyen.  
Makro / Külgazdaság Milliókat érintő kérdésben tehet Orbán Viktor kedvére Matolcsy György és Varga Mihály
Csabai Károly | 2022. november 29. 15:31
Ehhez az kell, hogy bejöjjön a CIB Bank szakértőinek prognózisa, miszerint az infláció egy év múlva egyszámjegyű lehet. Addig azonban kemény hónapok elé nézhetünk, stagnálásközeli gazdasági növekedéssel, enyhén romló munkaerőpiaci helyzettel és lassan, fokozatosan javuló külső egyensúlyi pozícióval. Az uniós források 2023 közepén érkezhetnek meg, aminek hatására (is) a forint erősödhet, egy euró például a jövő év végén 390 is lehet, a mostani 406,5 körüli szinttel szemben. 
Makro / Külgazdaság Oroszország lemondja az atomfegyver tárgyalásokat Amerikával
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 14:44
Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes kijelentette, hogy Moszkvának „nem maradt más választása”, mint hogy lemondja az Egyesült Államokkal folytatott atomfegyver-tárgyalásokat.
Makro / Külgazdaság Navracsics Tibor először ismerte be az uniós pénzek visszatartását
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 14:15
A miniszter most először erősítette meg, hogy az Európai Bizottság mintegy 3000 milliárd forintnyi uniós támogatás felfüggesztését fogja javasolni, miután nem sikerült megfelelni a korrupcióellenes elvárásoknak.
Makro / Külgazdaság Norvég bíróság előtt Putyin egyik bizalmasának fia
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 13:42
Norvégiában kedden megkezdődött Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik politikai szövetségese fiának bírósági pere; Andrej Jakunyin tagadja az ellene felhozott vádat, amely szerint megsértette azt a norvég jogszabályt, amely megtiltja orosz állampolgárok számára, hogy drónokat reptessenek Norvégiában.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG