5p

Az utca emberén túl a biztonsági apparátust is megrázta a moszkvai terrortámadás. Alla Pugacsova szovjet popikon „külföldi ügynök” lett

 • Egy ember meghalt, kettő megsebesült egy ukrán dróntámadásban az oroszországi Belgorod városában – jelentette ki Vjacseszlav Gladkov a Belgorodi régió kormányzója.

 • Ukrajnai hő- és vízi erőműveket támadtak orosz drónok és rakéták péntek hajnalban – jelentette az ukrán villamosenergia-hálózatot üzemeltető Ukrenergo. Egy ember kórházba került sérülése miatt. Az ország több régiójának városában hallottak robbanásokat a támadás nyomán.

Rakétékkal lőttek erőműveket az oroszok.
Rakétékkal lőttek erőműveket az oroszok.
Fotó: UNN

 • Lengyelországban készültségbe helyezték a légi erőt az orosz légi csapás alatt – jelentette be be a lengyel hadsereg. A hazai és külföldi repülőgépek parancsnokságát aktiválták az „orosz föderáció intenzív hosszú távú légi tevékenysége” miatt, amelyek ukrajnai célpontok ellen irányultak. Ez összhangban lehet azzal a napokban bejelentett lehetőséggel, miszerint a NATO gyakorlatilag kiterjesztené légvédelmét Nyugat-Ukrajna fölé. Ezzel kerülnék el, hogy az orosz drónok vagy rakéták véletlenszerűen átrepüljenek a lengyel-ukrán határon túlra.
 • Romániában megtalálták egy drón maradványait a Duna partján az ukrán határ közelében csütörtök este – jelentette be a bukaresti védelmi minisztérium.
 • A korábban feltételezettnél kisebb mozgósításra lesz szükség Ukrajnában – mondta Olekszandr Szirszkij, a hadsereg főparancsnoka. Volodimir Zelenszkij elnök néhány hónappal ezelőtt félmillió ember behívásáról beszélt, ám Szirszkij szerint ennél lényegesen kevesebb új katona is elegendő lehet az ország védelmére. A besorozottak mellett az önkéntes katonákat is figyelembe vette, de konkrét számot nem mondott.
 • Az Egyesült Államok kormánya utasította az ország fegyvergyártóit, hogy a továbbiakban ne szállítsanak drónok és rakéták gyártásához használható alkatrészeket a több mint 600 külföldi partnerüknek. Azzal a gyanúval élnek ugyanis, hogy egyes államok jó pénzért továbbadják azokat Oroszországnak. Az alkatrészeket megtalálták az Ukrajnában elhasznált orosz muníció maradványaiban.

Az orosz biztonsági apparátust mélyen megalázta a moszkvai terrortámadás – mondta Mark Galeotti brit történész professzor, Oroszország-szakértő a szolgálatok körében meglévő kapcsolataitól szerzett információk alapján. Még ezeket a tisztviselőket is elkeseríti, hogy Vlagyimir Putyin Ukrajnára akarja hárítani a felelősséget. Ha másból nem a közösségi média posztjaiból kiderül, hogy a magát az oroszok védelmezőjének beállító államfő imázsán csorbát ejtett a terrorakció. Erősödik a közvéleményben az a benyomás, hogy Putyin már nem az az erős, megbízható vezető, akire az emberek rábízhatják az életüket. Putyin 88 százalék feletti szavazati aránya az elnökválasztáson önmagáért beszél – mondta egy korábbi interjújában a szakértő. A közvélemény-kutatásokból és statisztikai elemzésekből tudjuk, hogy az eredmény reálisan 60 százalék lehetett. Ez persze bőven elég a győzelemhez, de nem elég ahhoz, hogy olyan meggyőző felhatalmazást adjon neki az ország vezetésére, amit láthatóan akart. Egyben költői kérdés formájában üzenetet küldtek az orosz embereknek: Tudjuk, hogy nem igaz a választási eredmény, de mit tudtok tenni, ha ez nem tetszik nektek?

 • Vlagyimir Putyin egy héttel a moszkvai terrortámadás után sem kereste fel a tragédia helyszínét és az áldozatok családtagjait. Ehelyett váratlan látogatást tett a Moszkvától északra lévő Tveri régió Torzsok nevű kisvárosában. A településen száz nő, férfi és gyerek fogadta a rendőrségi kordonok mögött. Ahogy limuzinja begördült a városháza elé, tapssal köszöntötték. Autogramot adott egy idősebb asszonynak és megpuszilt egy tízéves kisfiút, miközben testőrei szorosan körülállták.
 • Ukrajna 1,5 milliárd dollár finanszírozási forrást kapott a Világbanktól főként a költségvetés szociáliskiadásainak finanszírozására – jelentette be Denisz Smihal miniszterelnök. Az összegből közel 1 milliárd dollárt Japán, kicsit több mint félmilliárdot az Egyesült Királyság finanszíroz.
 • Dmitro Kuleba, Ukrajna külügyminisztere az X-en (korábban Twitter) megjelent beszámolója szerint „őszinte” megbeszélést folytatott indiai kollégájával, S. Jaishankarral. Megállapodtak abban, hogy országaik kapcsolatait a háború előtti szintre emelik. India semleges álláspontot foglal el a konfliktusban és 2023 nyaráig az orosz olaj egyik jelentős vásárlója volt. Azóta lazult az a kapcsolat, mert az orosz fél emelte az exportált olaj árát és a felek nem tudtak megállapodni abban, hogy India milyen valutában fizessen az energiahordozóért.
 • Fél évvel meghosszabbították a „barátságtalan országokban” bejegyzett jogi személyek külföldre irányuló pénzátutalásainak tilalmát Oroszországból – jelentette be az orosz jegybank. Az orosz magánszemélyekre és a „barátságos országok” cégeire havi egymillió dolláros átutalási maximum vonatkozik. A tilalmat az Ukrajna elleni agresszió után, 2022 februárjában vezették be, a pénzkiáramlás megelőzése érdekében. Az elmúlt időszakban fokozatosan enyhítették a szabályait.
 • Az orosz ügyészség azt kéri az igazságügyi minisztériumtól, hogy minősítse „külföldi ügynöknek” a 74 éves Alla Pugacsovát, a szovjet popzene királynőjét – jelentette a Reuters az orosz RIA hírügynökségre hivatkozva. Pugacsova bírálta Oroszország agresszióját Ukrajna ellen. Millió rózsaszál című, 1982-ben megjelent dala világsláger lett. (Magyarul Csongrádi Kata énekelte.) A művésznő korábban jó viszonyban volt Vlagyimir Putyinnal és elődjével, Borisz Jelcinnel. Mihail Gorbacsov temetésén 2022-ben elismerően beszélt az utolsó szovjet pártfőtitkárról, aki lehetővé tette a szabadságot és szembe szállt az erőszakkal orosz földön.
 • A lengyel hatóságok bejelentése szerint cseh partnereikkel együttműködve rajtaütöttek egy orosz kémhálózaton. Az akciót Varsóban és a dél-lengyelországi Tychyben hajtották végre.

Források: BBC, Guardian, Moscow Times, Times Radio

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG