4p

Vlagyimir Putyin, Oroszország államfője feltűnően nagy hangsúllyal fényezte azokat a katonatiszteket, akik érdemeket szereznek az Ukrajna ellen vívott háborúban.

  • Zaporizzsja megye megszállt területén ismét elkövette azt a hibát egy orosz parancsnok, hogy 20 kilométerre a fronttól felvonultatta alakulatát célpontot adva az ukrán tüzérségnek. Több tucat orosz katona vesztette életét a csapásban.
  • Avgyijivkától nyugatra tovább araszoltak előre az oroszok, miközben az elfoglalt városban létrehozott bázisukat lebombázta az ukrán tüzérség. Pár száz métert Novomihajlovka faluban is tovább nyomultak előre az orosz csapatok. A Bahmuttól nyugatra lévő falvakért is állandó harcok dúlnak változatlan frontvonal mellett. Az oroszok támadásainak ideiglenesen véget a rövidesen kezdődő sárszezon.

Avgyijivkától nyugatra tovább araszoltak előre az oroszok. Fotó: libkos/Kyiv Post
Avgyijivkától nyugatra tovább araszoltak előre az oroszok. Fotó: libkos/Kyiv Post

  • Ideje európai erőket küldeni Ukrajnába – vélik a washingtoni székhelyű Center for European Policy Analysis (CEPA) szakértői. Az EU 37 katonai misszióban vett részt 2003 óta így felvállalhatna olyan feladatokat, mint az ukrán-fehérorosz határ ellenőrzése, vagy logisztikai szolgáltatások nyújtása, vagy légvédelmi zónák létesítése a Dnyiprótól (Dnyepertől) nyugatra.

Vlagyimir Putyin évértékelője valójában egy kampánybeszéd volt a márciusi elnökválasztás előtt, amelyben a társadalom minden rétegének nagyobb jólétet ígért – mondta Mark Galeotti brit történész, Kelet-Európa-szakértő. Külön szólt a háborús veteránokról mint olyan igazi patriótákról, akik készek az életüket áldozni az anyaföldért. Ezért ez az igazi elit, nem az idősebbek generációja, amelynek tagjai csak a zsebüket tömködik, amikor csak telehetik. Ezért bátorítani kell őket, hogy folytassák a karrierjüket a
politikában és az üzleti életben is. Ez azt sugallja, mintha egy új elitet akarna építeni erre a bázisra
támaszkodva.

  • A Nemzetközi Valutaalap (IMF) ugyan megemelte az orosz GDP 2024-es növekedésére adott prognózisát a tavaly őszi 1,1 százalékról 2,6 százalékra, ám a nagy változás oka az, hogy a szervezet úgy látja Oroszországot, amelyben hadigazdaság működik. Ennek jellemzője, hogy nem a fogyasztás, hanem a fegyvergyártás hajtja a növekedést. Ez a szovjet modell, amelyben a fegyverkezés a fogyasztás rovására megy – mondta Kristalina Georgieva, az IMF igazgatója. A jó szakemberek távozása és a nyugati szankciók miatt hiányzó technológiák hosszabb távon súlyos árnyékot vetnek a magas 2024-es növekedési adatra.
  • Az orosz vezetés nem tudta megakadályozni a rubel gyengülését az októberben bevezetett valutaátváltási korlátozásokkal. Egyebek mellett – ahogy az a Reuters jelentéséből kiderült –, kötelezték az exportáló vállalatokat, hogy valutabevételük 80 százalékát váltsák át rubelre. Ennek hatására az orosz valuta a 100 rubel/dolláros árfolyamról 90-re erősödött 2024 elejére, ám február végére 95 rubel/dollárra gyengült, majd kissé újra erősödött. Ez arra utal, hogy a cégek vélhetően megtalálták a módját, hogy elkerüljék a kötelező átváltást.
  • Oroszország Szamara régiójában részlegesen felfüggesztették a közlekedést egy vasútvonalon, miután egy robbanás kárt tett a Csapajevka folyó feletti vasúti hídban – jelentette az állami média. A jelentés szerint tudatosan aknázták alá a híd alátámasztási pontjait. Az ukrán katonai hírszerzés is tudósított az esetről, de arról nem írtak, hogy szabotázst szerveztek volna.
  • Norvégia, Svédország és Finnország északi részén hadgyakorlat kezdődött 12 ország 20 ezer katonájának részvételével. A határokon átnyúló manőverek az Észak-sarkkörön túli területeket is érintenek.

Források: Guardian, Moscow Times, Center for European Policy Analysis (CEPA), Times RadioReuters

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG