<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Megkezdődnek az egyeztetések.

Eduard Heger szlovák miniszterelnök kedden bejelentette: egyeztetéseket kezd az előrehozott választásokról, miután egy elveszített bizalmi szavazás után kudarcba fulladtak a parlamenti többség biztosítására tett kísérletei. Közleményében Eduard Heger azt írta: lezártnak tekinti az új parlamenti többség létrehozására irányuló kísérleteket. Hozzátette: jelenleg az őszi választás tűnik a legvalószínűbbnek.

Besztercebánya főterén is megjelennek majd a választási plakátok. Fotó: privátbankár/Mester Nándor
Besztercebánya főterén is megjelennek majd a választási plakátok. Fotó: privátbankár/Mester Nándor

A kormányfőnek 76 képviselő támogatását kellett volna megszereznie a 150 fős szlovák parlamentben. Heger kabinetje szeptembertől kisebbségben vezette az országot, miután a Szabadság és Szolidaritás (SaS) nevű liberális párt több hónapos válság után kilépett a négypárti kormánykoalícióból.

A liberálisok távozásukkor azzal vádolták a kormányfőt és Igor Matovic akkori pénzügyminisztert, hogy "feldúlják az országot". Az SaS kilépését megelőző koalíciós válság legfőbb látható oka a liberálisokat vezető Richard Sulík és Igor Matovic közti személyes viszály, illetve az utóbbi által kidolgozott néhány népjóléti intézkedésjavaslat volt, amelyeket az SaS nem támogatott. Igor Matovic azóta lemondott a költségvetés elfogadásához kapcsolódó háttéralkuk miatt.

Eduard Heger kormánya decemberben elbukott egy bizalmi szavazást, amelyet az SaS és több más ellenzéki képviselő terjesztett be ellene, arra hivatkozva, hogy szerintük "a kabinet nem képes az emberek gondjainak orvoslására, és abbahagyta a maffia és a korrupció elleni küzdelmet".

A szlovák miniszterelnök ezután próbálkozott meg az új többség létrehozásával, saját állítása szerint Sulík buzdítására. Azonban az SaS kedden elutasítóan nyilatkozott a kérdésben, és jelezte: időpocsékolásnak tartja az új többség megteremtésére irányuló erőfeszítéseket.

(MTI)

Makro / Külgazdaság 135 ezer hirosimai atombombán ül a világ
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 18:01
Világszerte nőtt tavaly a bevethető atomtöltetek száma, egyebek mellett Oroszország és Kína révén - közölte szerdán a Norvég Népi Segély (Norsk Folkehjelp) nevű norvég civil szervezet. A Nuclear Weapons Ban Monitor című jelentés szerint 2023-ban a kilenc hivatalosan és félhivatalosan atomfegyverrel rendelkező állam tulajdonában 9576 atomtöltet volt, ami "több mint 135 ezer hirosimai atombombának felel meg".
Makro / Külgazdaság Izrael mély biztonságpolitikai válságba zuhant
Káncz Csaba | 2023. március 29. 17:19
Netanjahu fauszti alkuja az ultraortodox radikálisokkal egy elképesztő hiba volt, Izrael történelmi válaszúthoz érkezett. Irán, a Hezbollah és a Hamász árgus szemekkel figyeli az izraeli belpolitikai és katonai válságot, és azt kíméletlenül ki fogja használni. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 68 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt – több ezren vonultak a kormányhivatal elé
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 17:01
A rendezők tájékoztatása szerint több ezer ember tüntetett szerdán Prágában a cseh kormány nyugdíjreformja ellen.
Makro / Külgazdaság Magyarországon 13, Csehországban 7 százalék maradt az alapkamat
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 16:44
Nem módosította az eddigi 7 százalékos alapkamatot a cseh jegybanktanács  - közölte Petra Krmelová, a pénzintézet szóvivője szerdán Prágában. Az alapkamat tavaly június óta ezen a szinten van.
Makro / Külgazdaság Amerikai cégre cserélik a Roszatomot a cseh atomerőművek
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 16:14
A Roszatom orosz állami holding részét képező TVEL cég helyett az amerikai Westinghouse társaság szállítja a nukleáris fűtőanyagot a cseh atomerőművekbe a jövőben - közölte Ladislav Kríz, a Cseh Energetikai Művek (CEZ) szóvivője szerdán Prágában.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij állami visszavonulót fúj a gazdaságban
Mester Nándor | 2023. március 29. 14:55
Eltűnnek a szénbányák, új alapokra helyezik és folytatják a privatizációt.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: Közép-Európa mindig pórul járt a Kelet-Nyugat konfliktussal
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 14:35
Az ukrajnai háború egyik legfőbb negatív következménye, hogy a világ újra a blokkosodás útjára lépett, ami élesen ellentétes az európai és a magyar érdekekkel, ehelyett párbeszédre, konnektivitásra lenne szükség - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Genfben.
Makro / Külgazdaság Bepöccentek a svédek, mert megtorlással fenyeget az orosz nagykövet
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 13:16
A svéd külügyminisztérium bekérette Oroszország stockholmi nagykövetét az északi országok NATO-csatlakozása kapcsán tett fenyegető nyilatkozata miatt - közölte a tárca szerdán.
Makro / Külgazdaság Idős nők hozhatnak nagy bajt a svájci kormány fejére
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 12:04
A több mint kétezer idősebb nő által benyújtott bírósági keresethez orvosi leleteket is csatoltak.
Makro / Külgazdaság Biden feje is főhet Szaúd-Arábia legújabb lépésétől
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 11:39
Nagyon jóban kezd lenni Szaúd-Arábia Kínával.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG