<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Az új koronavírus-járvány szétzilálhatja Fekete-Afrika egyébként is túlterhelt közegészségügyi szolgálatait - figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet.

A térség legtöbb országában az utóbbi napokban jelent meg a Covid-19 fertőzés, és óvintézkedések bevezetésére kényszerítette hatóságaikat. Már Óceánia országai is bevezetnek különböző intézkedéseket, noha a vírus még csak egyetlen helyen, Francia Polinézián jelent meg. Az AFP hírügynökség szerdai jelentése szerint Burkina Fasóban van egy halálos áldozata az új koronavírusnak.

Így készülnek az afrikai országok

A Dél-afrikai Köztársaság, amelynek területén Fekete-Afrikán belül a legtöbb fertőzött van, megtiltotta a belépést olyanoktól, akik a nagy kockázatú országokból vagy azokon keresztül érkeznek a külügyminisztérium kedden kiadott rendelete szerint. Ezek az országok: Irán, Olaszország, Dél-Korea, Spanyolország, Németország, Franciaország, Svájc, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Kína. Azoknak, akik ezekből az országokból érkeztek, és február közepe után léptek be az országba, meg kell vizsgáltatniuk magukat, hogy nem fertőzöttek-e. Azoknak, akik közepesen kockázatos országból - Portugália, Hongkong, Szingapúr - érkeznek, rendszeresen ellenőriztetniük kell magukat. A dél-afrikaiakat arra kérik, hogy csak halaszthatatlan ügyben utazzanak külföldre. Az iskolákban előbbre hozták a tavaszi szünetet, és megtiltottak minden százfősnél nagyobb rendezvényt. Az országban a legutóbbi adatok szerint 61 fertőzött van.

A nigériai hatóságok megmérik mindenkinek a testhőmérsékletét, aki belép az országba. A nagy kockázatú országból érkezőket arra kérik, hogy 14 napig szigeteljék el magukat a környezetüktől. Akinél jelentkeznek a betegség tünetei, attól mintát vesznek. A fertőzötteket az ország legnagyobb városában, Lagosban felállított két tábori kórház valamelyikében helyezik el. A 20 millió lakosú metropoliszban 2000 fertőzöttnek van hely a táborokban.

Kenyában már hétfőn bevezették, hogy 30 napig minden olyan országból megtiltják a beutazást, ahol akár csak egyetlen Covid-19-es megbetegedés is előfordult. Csupán a kenyaiak és az ott letelepedési engedéllyel rendelkezők léphetnek be az országba, és nekik is karanténba kell vonulniuk. Az országban hétfőn bezárták az iskolákat, a hét végéig pedig bezárják az egyetemeket is.

Etiópiában az addisz-abebai nemzetközi repülőtéren, amely egy regionális csomópont, a hatóságok folyamatosan ellenőrzik az utasok egészségi állapotát. Az iskolákat ebben az országban is bezárták már.

Ruanda fővárosában, Kigaliban számos nyilvános kézmosóhelyet állítottak föl. Az oktatási intézmények és a templomok bezártak.

Kamerun szerdától határozatlan időre lezárta a határait, kikötőit, és csak a belföldi repülőjáratok közlekedhetnek. Az oktatási intézményeket bezárták, és az 50 fősnél nagyobb rendezvényeket betiltották.

Libéria már január 25-e óta ellenőrzi a monroviai repülőtérre érkező utasok egészségi állapotát, miután a 2014-15-ös ebolajárvány idején sok tapasztalatot szerzett. Azóta van egy állandó kétszáz fős járványügyi „alakulata”. A nyugat-afrikai országban is felállítottak számos nyilvános kézmosóhelyet.

Szenegál január 28-a óta ellenőrzi minden belépő utas egészségi állapotát, és meg kell adniuk az elérhetőségüket, hogy ha kiderül: olyan emberrel utaztak együtt repülőn, aki később fertőzöttnek bizonyult, akkor fel tudják velük venni a kapcsolatot.

Ghána keddtől azokból az országokból tiltotta meg a beutazást, ahol 200-nál több koronavírusos megbetegedést jelentettek a megelőző 14 napban, kivéve a ghánai állampolgárokat. Egyébként minden belépőnek 14 napra el kell szigetelnie magát.

Mauritánia lezárta nemzetközi repülőterét, bezárta az oktatási intézményeket, és betiltotta a piaci árusítást.

Madagaszkár 30 napra felfüggesztette az ország légi közlekedését. Namíbiában egy hónapra bezárták az oktatási intézményeket. Szerdán Zambiában is megjelent a vírus egy friss jelentés szerint.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Varga Mihály ma Halásztelken járt
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 11:46
A 881 milliós fejlesztésből 698 milliót állt a kormány. 
Makro / Külgazdaság Már megint gond lesz a benzinárakkal
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 11:07
Átmenetinek bizonyult ugyanis a 95-ös oktánszámú üzemanyag beszerzési árának csökkenése, péntektől ismét 5 forintos drágulás jön. A gázolaj viszont 15 forinttal kerül majd kevesebbe.
Makro / Külgazdaság Putyin nem fog örülni: Joe Biden komoly bejelentést tett a NATO-csúcson
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 10:57
A NATO-csúcs megnyitóján Joe Biden újabb amerikai katonai bevetéseket jelent be Európában.
Makro / Külgazdaság A német kancellár addig adna fegyvereket Ukrajnának, amíg csak szükséges
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 10:33
Kezdődik a NATO-csúcs, a tagállami vezetők is megérkeztek Madridba, köztük Olaf Scholz is.
Makro / Külgazdaság Hoppá: Magyarországon is enyhén emelkedni kezdett az új fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 09:48
Kijöttek a heti koronavírus-adatok, s némi növekedés tapasztalható az új fertőzöttek számában és a kórházban kezelteket illetően is.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: nem támogatunk egyetlen olyan javaslatot sem, amely belesodorhatja a NATO-t és Magyarországot ebbe a konfliktusba
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 09:33
Hivatalosan is indul a NATO-tagországok csúcstalálkozója.  
Makro / Külgazdaság Akár 700 benzinkúton is üzemanyaghiány léphet fel
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 08:51
A szakértő szerint igazak a hírek, miszerint akár 700 benzinkúton is üzemanyaghiány léphet fel, hiszen már csak a Mol az egyetlen mentsvára Magyarországnak.
Makro / Külgazdaság Fontos döntés született Brüsszelben
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 08:04
Az Európai Unió tagországai elfogadták szerda hajnalban a beterjesztett klímavédelmi törvényeket: egyebek között 2035-re betiltják a fosszilis üzemanyaggal hajtott új gépjárművek forgalmazását és létrehoznak egy többmilliárd eurós alapot arra, hogy abból támogatni tudják a szegényebb állampolgárokat a károsanyag-kibocsátás miatt kivetendő adók megfizetésében.
Makro / Külgazdaság Nem tudtak igazán segíteni a forinton Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 07:48
Bár a tegnapi brutális, 185 bázispontos kamatemelés hatására a hazai fizetőeszköz árfolyama több egységgel erősödött, az euróval szemben például 396,7-ig, aztán ismét gyengült, s szerda reggel is még mindig 397,2 forinton cserélt gazdát az uniós pénz.
Makro / Külgazdaság Meg nem erősített jelentés szerint elrabolták Herszon polgármesterét - az elmúlt órák dióhéjban
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 06:44
Zelenszkij szerint Oroszország terrorista állam,az ukrán elnök Kremencsukba invitálja az ENSZ-t, orosz vélemény szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén PR-kampányt adott elő Zelenszkij. Ezek is történtek az elmúlt órákban. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG