<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Az új koronavírus-járvány szétzilálhatja Fekete-Afrika egyébként is túlterhelt közegészségügyi szolgálatait - figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet.

A térség legtöbb országában az utóbbi napokban jelent meg a Covid-19 fertőzés, és óvintézkedések bevezetésére kényszerítette hatóságaikat. Már Óceánia országai is bevezetnek különböző intézkedéseket, noha a vírus még csak egyetlen helyen, Francia Polinézián jelent meg. Az AFP hírügynökség szerdai jelentése szerint Burkina Fasóban van egy halálos áldozata az új koronavírusnak.

Így készülnek az afrikai országok

A Dél-afrikai Köztársaság, amelynek területén Fekete-Afrikán belül a legtöbb fertőzött van, megtiltotta a belépést olyanoktól, akik a nagy kockázatú országokból vagy azokon keresztül érkeznek a külügyminisztérium kedden kiadott rendelete szerint. Ezek az országok: Irán, Olaszország, Dél-Korea, Spanyolország, Németország, Franciaország, Svájc, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Kína. Azoknak, akik ezekből az országokból érkeztek, és február közepe után léptek be az országba, meg kell vizsgáltatniuk magukat, hogy nem fertőzöttek-e. Azoknak, akik közepesen kockázatos országból - Portugália, Hongkong, Szingapúr - érkeznek, rendszeresen ellenőriztetniük kell magukat. A dél-afrikaiakat arra kérik, hogy csak halaszthatatlan ügyben utazzanak külföldre. Az iskolákban előbbre hozták a tavaszi szünetet, és megtiltottak minden százfősnél nagyobb rendezvényt. Az országban a legutóbbi adatok szerint 61 fertőzött van.

A nigériai hatóságok megmérik mindenkinek a testhőmérsékletét, aki belép az országba. A nagy kockázatú országból érkezőket arra kérik, hogy 14 napig szigeteljék el magukat a környezetüktől. Akinél jelentkeznek a betegség tünetei, attól mintát vesznek. A fertőzötteket az ország legnagyobb városában, Lagosban felállított két tábori kórház valamelyikében helyezik el. A 20 millió lakosú metropoliszban 2000 fertőzöttnek van hely a táborokban.

Kenyában már hétfőn bevezették, hogy 30 napig minden olyan országból megtiltják a beutazást, ahol akár csak egyetlen Covid-19-es megbetegedés is előfordult. Csupán a kenyaiak és az ott letelepedési engedéllyel rendelkezők léphetnek be az országba, és nekik is karanténba kell vonulniuk. Az országban hétfőn bezárták az iskolákat, a hét végéig pedig bezárják az egyetemeket is.

Etiópiában az addisz-abebai nemzetközi repülőtéren, amely egy regionális csomópont, a hatóságok folyamatosan ellenőrzik az utasok egészségi állapotát. Az iskolákat ebben az országban is bezárták már.

Ruanda fővárosában, Kigaliban számos nyilvános kézmosóhelyet állítottak föl. Az oktatási intézmények és a templomok bezártak.

Kamerun szerdától határozatlan időre lezárta a határait, kikötőit, és csak a belföldi repülőjáratok közlekedhetnek. Az oktatási intézményeket bezárták, és az 50 fősnél nagyobb rendezvényeket betiltották.

Libéria már január 25-e óta ellenőrzi a monroviai repülőtérre érkező utasok egészségi állapotát, miután a 2014-15-ös ebolajárvány idején sok tapasztalatot szerzett. Azóta van egy állandó kétszáz fős járványügyi „alakulata”. A nyugat-afrikai országban is felállítottak számos nyilvános kézmosóhelyet.

Szenegál január 28-a óta ellenőrzi minden belépő utas egészségi állapotát, és meg kell adniuk az elérhetőségüket, hogy ha kiderül: olyan emberrel utaztak együtt repülőn, aki később fertőzöttnek bizonyult, akkor fel tudják velük venni a kapcsolatot.

Ghána keddtől azokból az országokból tiltotta meg a beutazást, ahol 200-nál több koronavírusos megbetegedést jelentettek a megelőző 14 napban, kivéve a ghánai állampolgárokat. Egyébként minden belépőnek 14 napra el kell szigetelnie magát.

Mauritánia lezárta nemzetközi repülőterét, bezárta az oktatási intézményeket, és betiltotta a piaci árusítást.

Madagaszkár 30 napra felfüggesztette az ország légi közlekedését. Namíbiában egy hónapra bezárták az oktatási intézményeket. Szerdán Zambiában is megjelent a vírus egy friss jelentés szerint.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Állati testrészeket küldtek az ukrán diplomáciai képviseleteknek
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 19:31
Ez történt az orosz–ukrán háború szombati napján.
Makro / Külgazdaság Megállapodott az EU és a G7 az olajárplafonról, Magyarország mentességet kapott
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 18:21
Jóváhagyta a pénteki döntést az Európai Tanács, a magyar külügyminiszter örül a mentességnek.
Makro / Külgazdaság A nap képe: ugrásra kész a sztárszobrász Csodaszarvasa
Kormos Olga | 2022. december 3. 17:19
Úgy tűnik, hamarosan szoboravató lesz a Buda Palotánál. 
Makro / Külgazdaság Lecsapott egy orosz üzletemberre a brit „kleptokrácia-ügyosztály”
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 16:11
Az 58 éves férfi mellett őrizetbe vették 35 éves alkalmazottját is, amint több ezer font készpénzzel a táskájában próbálta elhagyni a rezidenciát.
Makro / Külgazdaság Az infláció miatt is emelkedik a kártyás vásárlások összege
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 15:32
Míg a bankkártyás tranzakciók száma a második negyedévben 29 százalékkal emelkedett, a vásárlások összértéke markánsabban, 35 százalékkal bővült. A Biztosdöntés.hu elemzése szerint ez is jelzi az inflációt.
Makro / Külgazdaság HIMARS-rakétarendszert vásárol Észtország
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 14:52
A balti állam hadvezetése úgy véli, ezzel még idejekorán el tudják rettenteni az ellenséget.
Makro / Külgazdaság Az ukránok még a 60 dolláros olajársapkát is magasnak tartják, az oroszok szerint pedig piacellenes
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 13:56
A két, háborúban álló fél érthető módon ellentétesen reagált a szankciós döntésre.
Makro / Külgazdaság Jól járhat, aki most vesz 11,75 százalékos kamattal állampapírt – Klasszis podcast
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 12:05
Ez is elhangzott azon a beszélgetésen, amelyet a hazai makrogazdasági elemzőket megszólaltató sorozatunk legújabb adásában lapunk főszerkesztője, Csabai Károly folytatott Suppan Gergellyel, a Magyar Bankholding vezető elemzőjével. A szakember ugyanis úgy vélte, a most még 20 százalék feletti infláció 2023 végére egyszámjegyűvé csökkenhet, ami egyúttal azzal is járna, hogy végre ismét reménykedhetnek pozitív reálkamatban.
Makro / Külgazdaság Hamarosan nemzetközi jogszabály szólhat a műanyagszennyezésről
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 11:44
Két év múlva, 2024 végén érkezhet az első kötelező érvényű nemzetközi jogszabály a műanyagszennyezés ellen – derült ki az ENSZ-tagországok uruguayi tanácskozásának eredményéből.
Makro / Külgazdaság Újabb ország csatlakozott az olajársapka-egyezményhez
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 10:07
A G7-ekhez csatlakozott Ausztrália is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG