<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Bővelkedett eseményekben az orosz-ukrán háború szerdai napja miután Vlagyimir Putyin bejelentette a részleges oroszországi mozgósítást.

 • Az EU külügyminiszterei még ma este rendkívüli ülést tartanak New Yorkban, a Putyin által elrendelt mozgósítás miatt - tájékoztatták diplomáciai források a Reuterst.
   
 • Vlagyimir Putyin orosz elnök döntése több ezer újabb katona mozgósításáról tovább fogja szélesíteni az ukrajnai konfliktust, atomfegyverek bevetésével fenyegetőzni pedig veszélyes és meggondolatlan retorika - jelentette ki a NATO-főtitkár szerdán New Yorkban. Jens Stoltenberg ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a NATO „nem fog hasonló meggondolatlan és veszélyes nukleáris retorikába bocsátkozni, mint Putyin elnök”, miután a 30 tagú védelmi szövetség nem akar konfrontációt Oroszországgal, csak megpróbálja megvédeni Ukrajnát és megakadályozni a konfliktus eszkalálódását.
   
 • Az oroszországi részleges mozgósítás bejelentését követően nem született döntés az Ukrajna elleni „különleges hadművelet” státuszának megváltoztatásáról és a hadiállapot bevezetéséről - jelentette ki Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő újságíróknak szerdán Moszkvában. Peszkov nem tudott válaszolni az arra vonatkozó kérdésre, hogy a mozgósítottak előtt le fogják-e zárni a határt.
   
 • Ukrán tisztviselők felszólították a világ vezetőit, hogy határozottan figyelmeztessék Vlagyimir Putyin arra, hogy bármilyen kísérlet arra, hogy Ukrajnában nukleáris fegyvereket használjanak, katasztrofális következményekkel járna Oroszország számára. Mikhailo Podoljak, az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij egyik vezető tanácsadója egy interjúban úgy fogalmazott, hogy „a többi nukleáris államnak nagyon határozottan ki kell mondania, hogy amint Oroszországnak csak eszébe jut, hogy nukleáris csapást mérjen idegen területre - ebben az esetben Ukrajna területére -, gyors megtorló atomcsapásokat fognak mérni az oroszországi nukleáris indítóállások megsemmisítése céljából.”
   
 • Nem tartalmaz újdonságot Vlagyimir Putyin szerdai bejelentése a részleges mozgósításról, az orosz elnök az utóbbi hetekben már végrehajtotta a műveletet, amely csupán azt jelzi, hogy problémákba ütközik az Ukrajna ellen harcoló alakulatok összeállítása - mondta Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök röviddel Vlagyimir Putyin részleges mozgósításról szóló televíziós beszéde után kijevi hivatalában a Bildnek adott interjújában elmondta, hogy a felvétel nem tartozik a „kedvenc videói” közé, és nem is talál benne új információt.
   
 • A kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok elengedtek öt brit állampolgárt akit hadifogolyként tartottak fogva – jelentette be Liz Truss brit miniszterelnök. A foglyok szabadon engedéséhez Szaúd-Arábia közvetített, és az öt férfi közt van az az Aiden Aslin is, akit a Donyecki Népköztársaság korábban halálra ítélt.
   
 • A jelentések szerint több mint 200 embert tartóztattak le a Vlagyimir Putyin által bejelentett részleges mozgósítás ellen szervezett tüntetéseken Oroszország-szerte.
   
 • Az ENSZ alapokmányában rögzített elvek szégyentelen megsértésével vádolta meg Oroszországot szerdán az ENSZ-közgyűlésben Joe Biden amerikai elnök. A közgyűlés 77. ülésszakának általános vitájában felszólalva az amerikai elnök kijelentette: ez a háború egész egyszerűen lerombolja Ukrajnának a létezéshez való jogát. Egyben bírálta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának egyik állandó tagja lerohanja a szomszédját.
   
 • Nem térhetnek vissza Észtországba azok az ottani állandó lakhellyel rendelkező orosz állampolgárok, akik az orosz oldalon részt vettek az ukrajnai harcokban - közölte Veiko Kommusaar észt belügyminiszter-helyettes. Kommusaar szerint az észt hatóságok semmilyen korlátozást nem vezettek be az orosz állampolgárok Észtországból történő kiutazására vonatkozóan, de ha kiderül, hogy azért utaztak el, hogy Ukrajnában harci cselekményekben vegyenek részt, nem térhetnek vissza.

(MTI, The Guardian)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Még Putyin sem ismeri az új országhatárokat - az elmúlt órák dióhéjban
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 20:25
Putyin nem ismeri az elfoglat területek országhatárait, Sojgu szerint 200 ezer embert mozgósítottak az elmúlt napokban, Észak-Koreai az egyetlen, amely elismeri Oroszország új megszállt területeit. Többek között ez is történt ma a háborúban.
Makro / Külgazdaság Orosz menekültek: mennek, ki merre lát
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 19:32
A részleges mozgósítás bejelentése óta eltelt csaknem két hét alatt mintegy 700 000 ember hagyta el Oroszországot.
Makro / Külgazdaság Betámadta a koronavírus az Oktoberfestet
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 18:36
Szakértők szerint az Oktoberfesttel lehet összefüggésben, hogy rohamosan emelkedik a koronavírussal fertőzöttek száma Münchenben és környékén.
Makro / Külgazdaság A németek több mint háromszor nagyobb inflációt érzékelnek a hivatalos adatnál
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 17:44
A mértnél több mint háromszor nagyobb, csaknem 35 százalékos áremelkedést érzékel a német lakosság egy kedden ismertetett felmérés szerint.
Makro / Külgazdaság A szomszédban megszavazták az azonos neműek házasságát
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 17:13
A szlovén parlament módosította kedden a családtörvényt: beiktatta az azonos neműek házasságát és az azonos nemű párok örökbefogadási lehetőségét is.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij szerint képtelenség Putyinnal tárgyalni
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 16:50
Moszkva megvárja, hogy Kijev változtasson álláspontján a tárgyalások ügyében
Makro / Külgazdaság Oroszország üti-vágja a TikTokot és Twitch-et
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 15:54
Egy orosz bíróság több millió rubeles pénzbüntetést szabott ki a TikTok közösségi videomegosztóra, amiért nem távolította el az "LMBT-propagandát" törvényellenesen népszerűsítő tartalmakat, a Twitch pedig a bíróság szerint "hamis információt" tartalmazó interjút osztott meg, mely egy magas rangú ukrán politikussal készült.
Makro / Külgazdaság Gyilkos verseny az amerikai és kínai légierő között
Káncz Csaba | 2022. október 4. 15:36
Az Egyesült Államoknak lehetősége volt megfigyelni a kínai J-20-asokat az F-35-ösökkel való közeli találkozások során a Kelet-kínai-tengeren és azok „nem olyan képességűek, amelyek miatt túl sokat aggódna”. A vadászgépek összesített képességeinek tekintetében viszont Kína potenciálisan már elhomályosította az amerikai légierőt a csendes-óceáni térségben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Bojko Boriszov: "Putyin-ellenes kabinetet akarunk létrehozni"
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 15:15
Egyértelműen nyugat-párti új bolgár kormány megalakítására tett ígéretet keddi sajtótájékoztatóján Bojko Boriszov, a vasárnapi előrehozott parlamenti választáson győzelmet arató, jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt elnöke.
Makro / Külgazdaság A BM szerint a brüsszeli forrásnál is többet költöttek az ukrán menekültekre
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 14:29
Az Európai Bizottság 21,1 millió euró (mintegy 8,5 milliárd forint) támogatást adott Magyarországnak a február és augusztus közötti időszakra az Ukrajnából menekülők ellátásával kapcsolatos kiadásokra.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG