BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2008. szeptember 8. 07:55

Hatalmas tévésikernek bizonyultak az elnökjelölő konvenciók közvetítései. A The New York Times szerint a nézettség szinte csak hollywoodi mércével mérhető

Hatalmas tévésikernek bizonyultak az Egyesült Államokban az elnökjelölő konvenciók közvetítései. A The New York Times szerint az elmúlt két hétben tartott republikánus és demokrata jelöltállító pártkongresszusok népszerűsége szinte csak hollywoodi mércével mérhető.

John McCain, a republikánus elnökjelölt beszédére a minnesotai St. Paulban rendezett konvenció végén országosan 38,9 millióan voltak kíváncsiak. Egy héttel korábban a demokrata vetélytárs, Barack Obama 38,4 millió nézőt szögezett a képernyők elé. A múlt hét nagy szenzációja a republikánus alelnökjelölt, az országos politikában korábban ismeretlen 44 éves alaszkai kormányzónő, Sarah Palin bemutatkozása volt. Nagy sikerű, Obamát keményen ostorozó szónoklatát 37,2 millióan látták.
   
A legnagyobb nézettséget a Fox News érte el: McCain és Palin beszéde alatt 9,2 millió nézőt regisztráltak. Ennél többen eddig csak két esetben nézték a konzervatív hírcsatorna műsorát: az iraki háború előestéjén, amikor Bush elnök beszédet intézett a nemzethez, valamint egy 2004-es elnökjelölti vitát.
   

A demokrata párti Barack Obama Jon Bon Jovi rockénekes segítségét kérte és kapta kampányához. A republikánus McCain mellett Pat Boone, az ötvenes-hatvanas évek ma is aktív sztárja tört lándzsát.
A konvenciókon mondott beszédek népszerűbbek voltak még a magyarországi Megasztár mintájául szolgáló American Idol (Amerikai bálvány) döntőjénél is, amelyet 32 millióan figyeltek. A pekingi olimpia nyitóünnepségére 34 millió amerikai tévénéző volt kíváncsi, az idei Oscar-díjkiosztó gálát pedig 32 millióan nézték.
   
S hogy mi a közös ezekben a tévésikerekben? A dráma, a feszült várakozás és a cirkuszi látványvilág. Robert Thompson, a Syracusa Egyetem populáris kultúra professzora elmondta: a napokon át tartó konvenciókat szinte úgy kísérte figyelemmel a közönség, mintha egy izgalmas, folytatásos teleregényt nézne. 
   
Az amerikai választási kampány új sztárját, Sarah Palin republikánus alelnökjelöltet az amerikai közvélemény nagyobb hányada látja kedvező színben, mint akármelyik elnökjelöltet - derült ki a Rasmussen intézet friss felméréséből.
Az elnökjelöltek híres politikusok szónoklatai és neves rocksztárok előadásai után léptek a közönség elé. A politikai nagygyűlések és showműsorok légkörét egyszerre idéző konvenciók a televízión keresztül is fantasztikus látványt nyújtottak. A drámát pedig egy történelmi verseny jelenti: először fordul elő, hogy egy afro-amerikai politikus verseng az egyik nagy párt színeiben az elnökségért, ellenfele pedig egy nemzeti hős, az első olyan republikánus elnökjelölt, aki egy nőt választott maga mellé társnak.

A szenzációs Palin ellen küldik Clintont
Obama hírszerzési információkhoz jutott
Vakon bízhatnak Palinben az amerikaiak?
Gustav a republikánusokra is lecsapott
Obama: visszahozom az amerikai álmot
McCain tudja, hol bujkál bin Laden?
Obama úgy járt, mint Mátyás király
Clinton teljes mellszélességgel Obama mellett

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Kiderült, mely katások járhatnak a legrosszabbul a szigorítással
Baka F. Zoltán | 2020. július 4. 12:03
Igaza lett Parragh Lászlónak, aki már tavaly belengette, hogy a médiának van miért aggódnia.
Makro / Külgazdaság Az amerikaiak nemzeti ünnepén szólt be Donald Trump
MTI | 2020. július 4. 09:30
Az "amerikai forradalom" eltörlésének szándékával vádolta a Black Lives Matter mozgalom támogatóit az Egyesült Államok elnöke péntek este a dél-dakotai Mount Rushmore mellett elmondott ünnepi beszédében, amellyel megkezdődött a július 4-i nemzeti ünnepi rendezvények sorozata. Donald Trump úgy fogalmazott: ennek a baloldali kulturális forradalomnak a célja az amerikai forradalom eltörlése.
Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
Makro / Külgazdaság Elfogadták a 13. havi nyugdíjat, itt vannak a részletek
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 12:36
Pénteken megszavazta a parlament a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosítást. Így jövő februárban kicsit több pénzt visz majd a pénzespostás.
Makro / Külgazdaság Lemondott a francia kormány
MTI | 2020. július 3. 10:51
Ez nem váratlan, mert Emmanuel Macron már kormányátalakításra készült.
Friss
hírlevél