3p
Péntek este a katonaság bejelentette a hatalomátvételt, kijárási tilalmat is elrendeltek. A török média elsötétült a világhálón, Erdogan elnök szerint a kormány továbbra is kézben tartja az ország irányítását. Az akcióért valószínűleg a Gulen-hálózat felelős, a rendőrség próbálja felvenni a harcot a katonasággal.
Recep Tayyip Erdogan török elnök. MTI Fotó: Kovács Tamás

A török katonaság ma éjszaka jelentette be, hogy átvették a hatalmat az ország felett, de Recip Tayyip Erdogan török államfő szerint a puccs csak átmeneti, a kitervelői pedig meg lesznek büntetve. Az mindenesetre biztos, hogyha sikerül így leváltani a 2003 óta hatalmon lévő Erdogant, az évek óta az egyik legnagyobb változást hozná a Közel-Keleten.

Erdogan a CNN török változatának mobiltelefonos bejelentkezésében azt mondta, hogy vissza fogják venni a hatalmat, és arra szólította fel követőit, hogy menjenek ki az utcára és védjék meg a kormányzatot. Binali Yildirim miniszterelnök szavai is ezt erősítették meg.

Ugyanakkor amerikai biztonsági források szerint jelenleg a puccsot irányító katonaság áll jobban, miután minden repteret lezártak, elvágták a hozzáférést a közösségi médiához és az internetes oldalakhoz, valamint lezárták a Boszporusz két hídját Isztanbulban – írja a Reuters.

Átvették a hatalmat?

A katonaság több közleményt is kiadott, melyekben azt állítják, hogy átvették a teljes hatalmat Törökország felett. A szöveg szerint elsődleges szempontnak tartják a demokratikus rend fenntartását, a jogszerű lépéseket, valamint a nemzetközi kapcsolatok megőrzését.

Az amerikai külügyminiszter Moszkvában azt mondta újságíróknak, hogy az amerikai kormány tisztában van az eseményekkel, de egyelőre pontos részleteket még nem tud. Az Egyesült Államok ankarai kirendeltsége szerint pedig katonai gépek roppant alacsonyan repülnek a főváros felett – írja a CNN.

Nincs egyetértés az utcákon

Megjelentek az utcákon az Erdogant támogatók helyszíni felvételek szerint, ők egyelőre arról győzködik a katonaságot, hogy vonuljanak vissza az utcákról.

A Boszporusz egyik hídján összecsapott a rendőrség a katonasággal több külföldi hírforrás szerint is, sérültek is vannak. Az AP szerint helikopterek lövik a rendőri központokat.

Több török városban is folyamatosan szól az imára hívó ének, de az imámok a hírek szerint arra biztatják az embereket, hogy lépjenek fel a katonaság ellen aktívan is.

Bár hivatalosan kijárási tilalmat rendel el a katonaság, az utcákon rengeteg az ember, a lövéseket is jellemzően csak a levegőbe adják le.

Lelőtték a felkelők egy helikopterét, Ankarában pedig legalább 17 rendőr meghalt a rohamrendőrök bázisánál történt összecsapások alatt.

Obama, Moszkva a török kormányzat mellett

Az amerikai kormány rövid közleményben állt ki a demokratikusan megválasztott török kormány mellett, bár az is tény, hogy ebben a nyilatkozatban nincsen nyoma Erdogan nevének.

Az orosz külügyminisztérium arra szólította fel a kormányzatot és a katonaságot, hogy kerüljék el a vérontást Törökországban - írja az AFP.

Görögország és Irán megerősítette Törökországgal szomszédos határait, egyes hírek szerint a görög hadsereg már a határon várakozik.

Az AP cikke szerint a NATO nem tud hivatalosan beavatkozni, mivel a szerződés csak a külső fenyegetés esetén ad erre lehetőséget, a katonai puccs viszont Törökország belügye. Ezzel magyarázható az is, hogy bár hiába kérték, NATO-illetékesek nem nyilatkoztak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Leállt az internet-összeköttetés az egyik fontos vezetéken
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 10:39
A vörös-tengeri válság már nem csupán a kereskedelmi hajózásban okoz komoly fennakadásokat, hanem a virtuális térben az interneten folyó adatcserében is. A felelősséget lehetetlen megállapítani.
Makro / Külgazdaság Aggasztja a befektetőket Kína titkolózása
Káncz Csaba | 2024. március 5. 09:31
Három évtized óta először fordul elő, hogy a kínai miniszterelnök nem tart sajtótájékoztatót az éves parlamenti ülés végeztével. A gazdasági visszaesés legegyértelműbb megnyilvánulása a deflációs erők egyre erősebb szorítása. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság Kiborultak a lengyelek Magyarországra, elérte célját Szijjártó Péter külügyminiszter véleményes diplomáciai lépése
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 09:03
Nem maradt visszhang nélkül, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter Alekszej Navalnij temetésének napján találkozott orosz kollégájával, Szergej Lavrovval. 
Makro / Külgazdaság Magyarország rükvercelt egy nagyot
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 08:30
Megjöttek a részletes GDP-adatok: rosszul néz ki a tavalyi bizonyítvány. 
Makro / Külgazdaság Putyin új ötlettel rukkolhat elő
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 07:33
Vlagyimir Putyin, Oroszország államfője feltűnően nagy hangsúllyal fényezte azokat a katonatiszteket, akik érdemeket szereznek az Ukrajna ellen vívott háborúban.
Makro / Külgazdaság A szakadék aljára került a forint
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 06:50
Az euróval szemben 3, a dollárhoz képest 5 százalékkal gyengült idén a forint. 
Makro / Külgazdaság Ukrajna szabadkereskedelmi megállapodásokra hajt - mire elég ez?
Bózsó Péter | 2024. március 5. 05:41
Ukrajna kiterjeszti szabadkereskedelmi megállapodását Kanadával, tárgyal az EU-val. Mekkora ennek a jelentősége?
Makro / Külgazdaság Döntő fontosságú adatokhoz jutottak az ukránok az oroszokról?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 19:37
Mutatjuk a hétfői nap legfontosabb történéseit.
Makro / Külgazdaság Moszkvát is elérhetné a német csodafegyver – az orosz média már német hidak bombázásáról beszél
Wéber Balázs | 2024. március 4. 19:11
Az egyik orosz titkosszolgálat lehallgatta, ahogy a német légierő vezetői azt latolgatják, le lehet-e rombolni a Taurusokkal a Krími hidat. A német robotrepülőgépekkel valószínűleg Moszkvát is el lehetne érni, ezért is ellenzi leszállításukat a német kancellár az ukrán hadsereg számára. Ennek ellenére az orosz állami média már német hidakkal szembeni ellencsapásokról beszél.
Makro / Külgazdaság Újabb trükkre készül az állami hivatal?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 17:31
Az elmúlt év kínjai után kellemes meglepetés volt a januári 3,8 százalékos éves inflációs ráta. Ám az örömbe némi üröm vegyült, mivel a hosszabb távú folyamatokat mutató maginfláció 6,1 százalék lett. Ráadásul kiderült, hogy az alacsony pénzromlás is úgy jött ki, hogy a KSH egy sajátos számítási metódus eredményeként nem vette figyelembe az üzemanyagáraknál a jövedékiadó-emelést. Most viszont már nincs mit tenni, a pénteken napvilágot látó februári adatban már szerepelnie kell annak hatásának, hogy a január 20-aihoz képest több mint 30 forinttal magasabbak lettek az üzemanyagárak. De mi várható az év hátralévő részében? Tartható lesz a 4 százalék alatti mérték? S meddig csökkenhet a jegybanki alapkamat, illetve megállítja-e valami a forintot abban, hogy ne kússzon megint a 400-as szint fölé? E kérdéseket is körüljárta a Trend FM hétfő délelőtti adásában főszerkesztőnk, Csabai Károly.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG