<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Harcias volt az orosz elnök, de nem jelentett be újabb katonai akciót.

A várakozásokkal ellentétben Vlagyimir Putyin nem üzent hadat Urkajnának a győzelem napja alkalmából elmondott moszkvai beszédében. Az orosz elnök ugyanakkor megköszönte a Donbaszban harcoló oroszoknak az önfeláldozást, kitartásra buzdította őket, és megismételte a Nyugat és a NATO elleni vádakat, miszerint ők kényszeríteték ki az Ukrajna elleni katonai akciót. 

Putyin visszafogott volt, és még a légiparádé is elmaradt. Fotó: MTI/AP/Alekszandr ZemljanyicsenkoPutyin visszafogott volt, és még a légiparádé is elmaradt. Fotó: MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko

Putyin nem a Lenin mauzóleum tetejéről beszélt, mint korában sok állami vezető ezeken az ünnepségeken, hanem az elé épített emelvényről. A CNN tudósításából látszott, hogy veteránokkal fogott kezet és némelyikkel ölelkezett is, amint a pódiumra ment. 

"A Nyugat nem akarta megérteni Oroszországot, agresszív és más tervei vannak ezzel az egész helyzettel kapcsolatban" - mondta mintegy 10 perces beszédében.

Putyin - miután utalt a szövetségesekkel aratott győzelemre a második világháborúban és kifejezte reményét, hogy nem lesz még egy világháború - hosszan beszélt arról, hogy "a Donbaszban harcoló orosz katonák a hazát védik és hősiesen küzdenek." Egyszer sem ejtette ki azt a szót, hogy ez az egész invázió egy háborúba sodorta a két országot, továbbra is a speciális katonai hadmávelet kifejezést használta.   

Hekkelők a beszéd alatt

A moszkvai ünnepi felvonulás közben meghekkelték az orosz TV csatornákat. Az Oroszország 1. állami TV-csatornán ezt írták ki:"A kezeiteket vér borítja több ezer ukrán és gyermekeik halála miatt."

Pár perccel a beszéd előtt Szergej Sojgu védelmi miniszter az oroszok szokása szerint egy nyitott fekete luxus autóból (a minisztérium 1-es számú járművéből) köszöntötte a felsorakozott egységeket. Az államfő beszéde után ezek az egységek elmasíroztak az emelvény előtt. A rossz időjárásra hivatkozva a légiparádé viszont elmaradt.

Putyin a veteránok körében. Fotó: MTI/EPAPutyin a veteránok körében. Fotó: MTI/EPA

A beszéde után az elnök - tucatnyi testőre által körbevéve - átsétált a közeli Sándor kertbe az ismeretlen katona sírjához és az örökmécseshez, ahol koszorút helyezett el.

Oroszország 28 városában tartottak ünnepségeket, amelyeken több mint 200 különféle fegyverzettel vonultak fel a katonák.

Az ukrán vezérkari főnökség nem sokkal az ünnepség kezdete elé időzítve friss adatokat közölt arról, hogy az elmúlt 75 napban milyen veszteségeket okoztak az oroszoknak.

Orosz veszteségek az ukránok szerint:

  • 25600 katona
  • 199 repülő
  • 158 helikopter
  • 1145 tank
  • 513 tüzérségi löveg
  • 2764 páncélozott harci jármű
  • 12 hajó

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Több tucatnyi orosz vasúti kocsit foglaltak le az ukránok - hírösszefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 17:28
Az elmúlt órák hírei egy helyen.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: mi nem keverünk össze össze nem illő dolgokat
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 16:37
Európa súlyos gazdasági kihívásokkal szembesül a háború és a szankciók miatt, úgy tűnik, tartós lesz a háborús inflációs környezet - írta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán szombaton.
Makro / Külgazdaság Egész jól állnak az európai gázkészletek
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 15:36
Az európai föld alatti tárolók (UGS) gázkészlete megközelítette a 60 százalékot június végére, de a feltöltés mértéke lassult az előző hónapokhoz képest - áll a 26 ország 70 földgáz-infrastruktúrát (gázvezeték, gáztározó és cseppfolyósföldgáz-terminál) üzemeltető vállalatát képviselő Európai Földgáz-infrastruktúra Szövetség (GIE) jelentésében.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: a rend és a biztonság Magyarország legkeményebb valutája
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 13:01
Nekünk magyaroknak szükségünk van a hazánkra, mert a haza véd meg bennünket minden bajtól és veszélytől - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a budai Várban, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tisztavatási ünnepségén.
Makro / Külgazdaság Ez lenne az amerikai tech-óriások valódi célja?
Bendl Vera | 2022. július 2. 12:07
Az Egyesült Államok azt állítja, hogy nemzetközi technológiai politikájával jóindulatúan támogatja a demokráciát a tekintélyelvű törekvésekkel szemben. A valóságban azonban a szegényebb országok adatait szeretné birtokolni, állítja egy amerikai elemző. 
Makro / Külgazdaság Fegyverviselés: szigorítottak New Yorkban
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 10:49
A New York állambeli törvényhozás pénteken olyan törvényt fogadott el, amely jelentősen korlátozza a lőfegyverek viselését.
Makro / Külgazdaság Magyarország is támogatja Ukrajna újjáépítését - háborús hírösszefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 10:26
Az elmúlt órák legfontosabb hírei egy csokorban.
Makro / Külgazdaság Egymilliárd eurós segély jöhet az EU-tól - Tovább nőtt az odesszai légitámadás áldozatainak száma - esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 19:03
Az orosz-ukrán háború 127. napjának hírei röviden. 
Makro / Külgazdaság Mi kell az akár csak 370 forintos euróárfolyamhoz? A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2022. július 1. 18:18
Sokakat foglalkoztat ez a kérdés, különösen azokat, akik a kétszámjegyű infláció ellenére is képesek külföldön nyaralni, és most azt próbálják kisakkozni, mikor váltsanak eurót. A Magyar Nemzeti Bank e heti brutális kamatemelése azzal kecsegtetett, hogy talán megfordul a forint hetek óta tartó gyengülő trendje. Nem így történt. Miért? És minek kell történnie ahhoz, hogy hazai fizetőeszközünk erősödjön? Van ennek egyáltalán reális esélye? Heti videónkban ezekre a kérdésekre kerestünk válaszokat.
Makro / Külgazdaság Izrael kémjei porig alázzák az iráni Forradalmi Gárdát
Káncz Csaba | 2022. július 1. 15:36
Izrael kémhálózata mélyen beszivárgott az iráni biztonsági körök soraiba. Egy szándékos taktika keretében a Forradalmi Gárdát sorozatos kudarcokba hajszolják, ami komoly konfliktust generált az iráni politikai és védelmi intézmények között. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG