<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Októberben tovább emelkedett a GKI-Erste konjunktúra-index szezonális hatásoktól megtisztított értéke, és ezzel megközelítette tavaly év végi szintjét. A fogyasztói várakozások nagyon jelentősen javultak, az üzletiek viszont romlottak, de az utóbbiak körében is megmaradt a korábban tapasztalt optimizmus - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt.

A konjunktúraindex, a szezonális hatásoktól megtisztítva, októberben mínusz 0,8 pontra javult a szeptemberben mért mínusz 1,8 pontról. Az üzleti bizalmi index az előző hónapban mért 7,5 ponthoz képest 5,8 pontra romlott, a fogyasztói bizalmi index pedig mínusz 28,3-ról, mínusz 19,6 pontra emelkedett októberben.

Borús a kép

Az üzleti szférán belül a kereskedelem kivételével minden ágazatban kedvezőtlenebb lett a hangulat. Legkevésbé az ipari bizalmi index csökkent az előző hónaphoz képest. Bár az elmúlt időszak termelésének és a rendelésállománynak - ezen belül az exportrendeléseknek - a megítélése jobb lett, a készleteké és a termelési kilátásoké romlott - közölték.

A GKI-Erste konjunktúra-index alakulása


Az építőipari bizalmi index - az augusztusi és szeptemberi emelkedés után - októberben esett. Az előző háromhavi termelés megítélése csak hibahatáron belül változott, a rendelésállomány értékelése viszont érezhetőn kedvezőtlenebb lett.

A kereskedelmi bizalmi index idei csúcsára került, bár továbbra is bennmaradt az elmúlt, immár több mint másfél évet jellemző, viszonylag keskeny sávban. Az eladási pozíció és főleg a várható megrendelések minősítése jelentősen javult, a készletszintet viszont emelkedőnek érezték a válaszolók az elemzés szerint. A szolgáltató vállalkozások várakozása romlott. Egyaránt kedvezőtlenebb lett az általános üzletmenet, az elmúlt és a következő időszakra várt forgalom megítélése - álla a közleményben.

Kevésbé félünk az állástalanságtól

A foglalkoztatási szándék az iparban és a kereskedelemben erősödött, az építőiparban és a szolgáltató szektorban viszont gyengült. A lakosság munkanélküliségtől való félelme számottevően csökkent. Az áremelési lehetőségek megítéléséről közölték: októberben az építőipar mellett az iparban és a szolgáltató szférában is valamivel több volt az árcsökkenésre, mint emelkedésre számító cég, a kereskedelemben fordított a helyzet az elemzés szerint.

A fogyasztók inflációs várakozása tovább csökkent. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése az iparban és az építőiparban számottevően, a kereskedelemben kissé romlott, a szolgáltató szférában és különösen a lakosság körében viszont javult.

A GKI fogyasztói bizalmi index októberben a szeptemberi visszaesést követően annál nagyobb mértékben javult, az egyhavi emelkedés az index mérése óta csupán egyszer haladta meg a mostanit. A GKI szerint a lakosság a saját pénzügyi helyzetének következő egy évét és várható megtakarítási képességét is sokkal optimistábban látta, mint szeptemberben. A korábbinál kedvezőbbnek érezték a fogyasztók a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét - közölték.

Makro / Külgazdaság Az oroszok állítólag visszaverték az első nagyobb ukrán rohamot
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 17:23
Az ukránok a déli frontról jelentettek orosz visszavonulást.
Makro / Külgazdaság Javul a japán gazdaság
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 16:53
A vártnál jobban nőtt a japán GDP az első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Bukarest hazaküld 40 orosz követségi embert
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 16:28
Mélyponton vannak a román-orosz kapcsolatok Putyin háborúja miatt.
Makro / Külgazdaság Putyin erősen löveti Herszon belvárosi körzeteit
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 15:58
Az orosz erők ágyútűz alá vették csütörtökön az árvíz sújtotta Herszon városát - közölte Olekszandr Prokugyin, a herszoni régió kormányzója a Telegramon.
Makro / Külgazdaság Megint rákaptak a kínaiak az új autókra
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 14:11
Májusban 7,3 százalékkal, 1,76 millióra emelkedett az eladott új személygépkocsik száma az előző hónaphoz képest - közölte a kínai személyautók szövetsége (CPCA) csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Az olcsóbbá vált energiahordozók jót tettek a külkereskedelemnek
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 13:39
Javultak a cserearányok. 
Makro / Külgazdaság Így fogadták Novák Katalint a svájci parlamentnél - videó
Wéber Balázs | 2023. június 8. 12:20
A köztársasági elnök kétnapos látogatáson jár Liechtensteinben és Svájcban.
Makro / Külgazdaság Ismét példát mutattak a románok nekünk egy fontos ügyben
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 12:10
A román kormány a pedagógusok társadalmi megbecsülésének javításáról fogadott el szándéknyilatkozatot.  
Makro / Külgazdaság Ez lenne az a bizonyos tüdőlövés? Recesszióban maradt az eurózóna gazdasága
Litván Dániel | 2023. június 8. 11:56
A legfrissebb adatok szerint a várakozásokat alulteljesítve az idei első negyedévben is tovább csökkent az eurózóna GDP-je.
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyéket is lépéskényszerbe hozta a mai inflációs adat
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 10:57
Az infláció mérséklődése a következő hónapokban is folytatódhat az alapanyagárak és a termelési költségek csökkenése miatt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG