<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Kanada fővárosa, Ottawa polgármestere rendkívüli állapotot hirdetett válaszul a kamionosok több mint egy hete tartó tiltakozására a Covid-korlátozások ellen.

Jim Watson szerint a város "teljesen kikerült az ellenőrzés alól", a tüntetők száma meghaladja a rendőröket, és elmondása szerint a tüntetések veszélyeztetik a lakosok biztonságát – írja a BBC.

A „Freedom Convoy” mozgalomként indult el a kormány előírása ellen, miszerint a kamionosokat be kell oltani a Covid ellen. A kamionosok megbénították Ottawa központját járműveikkel és sátraikkal, amelyek teljesen elzárták az utakat, és a polgármester szerint a tüntetők egyre "érzéketlenebbül" viselkednek.

A tüntetés a január 15-én életbe lépett új szabály után robbant ki. Fotó: MTI/AP/The Canadian PressA tüntetés a január 15-én életbe lépett új szabály után robbant ki. Fotó: MTI/AP/The Canadian Press

"Egyértelmű, hogy túlerőben vannak, és elveszítjük csatát, ha nem sikerül ezt megfordítanunk. Vissza kell szereznünk városunkat” – mondja.

A város vezetője konkrétumokat nem közölt arról, hogy milyen intézkedéseket foganatosíthat, de a rendőrség vasárnap közölte, hogy fokozzák a jelenlétüket, és a tüntetők segítésére sietők civileket is letartóztathatnak. A szükségállapot további jogosítványokat ad a városnak, többek között hozzáférést biztosít a frontszolgálatosok és a segélyszolgálatok számára szükséges felszerelésekhez.

A városi hatóságok közleménye szerint a rendkívüli állapot tükrözi azt a súlyos veszélyt és fenyegetést, amelyet a lakosság biztonságára és biztonságára jelentenek a folyamatban lévő tüntetések, és kiemeli, hogy más joghatóságok és kormányzati szintek támogatására van szükség.

A lakosság panaszai egyébként a forgalmat akadályozó, alapjáraton közlekedő teherautóktól és a városi parkokban rögtönzött faszerkezetektől a bevételkiesésig, a zaklatástól, sőt az erőszaktól való félelemig terjednek.

A rendőrség amiatt is aggódik, hogy a konvoj magához vonzza a szélsőjobboldali és szélsőséges elemeket. Vasárnap azt mondták, hogy több mint 60 bűnügyi nyomozást folytatnak a demonstrációval kapcsolatban, olyan bűncselekményekben, mint lopással, gyűlölet-bűncselekményekkel és vagyoni károk ellen elkövetett eseményekben. Több embert letartóztattak, és számos járművet lefoglaltak.

Az egyik tüntető, aki órákig autózott, hogy csatlakozzon az ottawai tüntetéshez, azt mondta, hogy a tüntetés "a szabadságunkról szól".

"Néhány ember, akiket ismerünk, barátok, elveszítették a munkájukat" - mondta, hozzátéve, hogy aggályai vannak a Covid-oltások biztonságával és hatékonyságával kapcsolatban.

A kanadaiak egyébként széles körben támogatják az oltási kötelezettségeket – a jogosult lakosság közel 83 százaléka teljesen be van oltva. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már hivatalos: fontos kelet-ukrajnai várost vettek be az oroszok – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 20:25
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.  
Makro / Külgazdaság Erdogan villámgyors behatolása a Balkánra
Káncz Csaba | 2022. július 3. 18:25
Bár Ankara a balkáni muszlimok védőszentjeként tünteti fel magát – különösen Boszniában –, valójában nagyobb figyelmet fordít a gazdasági együttműködésre. A török ​​közszolgálati műsorszolgáltató elindított egy balkáni szolgáltatást, amelynek célja, hogy „Törökország hangját” közvetítse a régióban. Káncz Csaba jegyzete. 
Makro / Külgazdaság Nagyon jó hírt kapott Putyin a keleti frontról
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 17:31
Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter vasárnap a szakadár "Luhanszki Népköztársaság" területének felszabadításáról tájékoztatta Vlagyimir Putyin elnököt - adta hírül az orosz védelmi minisztérium.
Makro / Külgazdaság "Visszalépünk hetven évet" – bírálta az újbóli fegyverkezést Ferenc pápa
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 14:59
Békére van szükség, de nem olyanra, amely a fegyverkezési egyensúlyon alapszik, mondta.
Makro / Külgazdaság Vészhelyzet Németországban, ársapkát követelnek az elszálló energiaárakra
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 13:29
A lakossági energia árának korlátozását sürgeti a legnagyobb német munkavállalói érdekképviselet, a szakszervezetek országos szövetsége (DGB).
Makro / Külgazdaság Leereszkedett a digitális vasfüggöny Oroszországra
Kormos Olga | 2022. július 3. 12:33
Február 24. óta minden orosz internetfelhasználó megtapasztalta, mi is az a „digitális vasfüggöny”. A Kreml célja, hogy irányítsa az emberek online életét, ami egyértelműen veszélyezteti a szabadságjogaikat.
Makro / Külgazdaság Manfred Weber elosztaná az orosz földgázt az EU-tagállamok között
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 12:01
Igazságosan kell elosztani az Európai Unióba érkező földgázt a tagországok között, az orosz gázszállítások korlátozása miatt pedig rendkívüli EU-csúcsot kell tartani júliusban Manfred Weber szerint.
Makro / Külgazdaság A nap képe: egy nagy tökkel viccelődik Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 11:16
A hőség a magyar miniszterelnököt is megihlette.
Makro / Külgazdaság Támadás érhetett egy orosz várost, halottak is vannak – háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 09:25
Ez történt az orosz-ukrán háborúban az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Fékevesztett infláció: fontos adat érkezik a héten
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 08:14
Érezni már érezzük, de a héten jön az újabb hivatalos adat.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG