<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Az első negyedévben 6 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta.

Oszlay András, a Takarékbank elemzője az adatokat kommentálva kifejtette: továbbra sincs nyoma az év ebben az időszakában jellemző szezonális emelkedésnek. A foglalkoztatottak száma az egy évvel ezelőttihez képest 145 ezer fővel (3,5 százalékos emelkedés) 4 millió 262 ezerre emelkedett. A részletes adatokat itt találja >>>>

Mennyi ebből a közmunkás?

Az elemző szerint az emelkedés zöme (98 ezer fő) a KSH jelentése alapján az elsődleges hazai munkaerőpiacon valósult meg, míg a közfoglalkoztatottak száma 32 ezerrel, a külföldi telephelyen dolgozók száma 15 ezerrel bővült az egy évvel ezelőtti állapothoz képest. Mindezek eredményeként a foglalkoztatási ráta 56,7 százalékosra (de az Eurostat által kiemelten figyelt 15-64 éves korosztályban 65 százalék fölé) emelkedett.

Mivel az aktív népesség csak 70 ezer fővel emelkedett, a munkanélküliek száma jelentősen csökkent: az előző év első negyedévi 348 ezerről 273 ezerre, így mindössze 6 százalékos a munkanélküliségi ráta az egy évvel ezelőtti 7,8 százalékkal szemben. A közfoglalkoztatásban egyébként az első negyedévben 208 ezer főt, azaz az aktív népesség 4,6 százalékát tartották nyilván.

hirdetés

A vállalati felmérésekből továbbra is szinte minden szektorban a foglalkoztatási szándék bővülése rajzolódik ki, aminek azonban kezd gátat szabni a munkaerő-tartalék komoly csökkenése, ami néhány ágazatban már de facto munkaerőhiányt jelent. Ez vélhetően fokozódó béremelkedést von maga után, ami idővel erősíteni kezdheti a jelenleg még mindig alacsony kereslet oldali inflációs nyomást.

Oszlay András szerint a következő hónapokban a munkanélküliségi ráta a szezonális munkahelyteremtéstől is segítve lassan tovább csökkenhet, nyár közepén akár 5,5 százalékos értékeket is felvehet, mielőtt az év vége felé visszaemelkedik 6 százalék közelébe. 2016 egészének átlagában így akár egy teljes százalékponttal is alacsonyabb lehet a munkanélküliségi ráta a tavalyi 6,8 százaléknál.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője is úgy látja: a következő hónapokban is folytatódhat a munkanélküliségi ráta fokozatos csökkenése. A 2015-ben látott 6,8 százalékos rátát követően idén átlagosan 5,9 százalékra eshet a mutató.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Újabb fejezet az amerikai-orosz kémháborúban
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 06:33
Távozniuk kell január 31-ig Oroszországból a moszkvai amerikai nagykövetség azon diplomatáinak, akik több, mint három éve szolgálnak állomáshelyükön - közölte az orosz külügyminisztérium.
Makro / Külgazdaság Új kutatás: megszenvedik a diákok a Covid-karantént
Wéber Balázs | 2021. december 2. 06:07
Rosszul járnak a tanulók a koronavírus-járvány miatti digitális oktatással, derül ki egy friss nemzetközi felmérésből. Kevésbé hatékonyan tanulnak, nehezebben koncentrálnak és hiányoznak a társas kapcsolatok. Egyes szakértők hosszútávon katasztrofális hatásoktól tartanak. Az általunk megkérdezett pedagógusok szerint fásultabbak, nehezebben tanulnak a diákok digitális oktatásban, ugyanakkor ez függ az életkortól és a tantárgytól is.
Makro / Külgazdaság Negyedik hullám: Németország nemzetközi segítségre szorul
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 18:13
Felajánlotta Németországnak kórházi ápolásra szoruló betegek átvételét több európai uniós tagország, hogy sikerüljön megőrizni a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt vészesen megterhelt német egészségügyi rendszer teljesítőképességét - jelentette szerdán a Der Spiegel a hírportálján.
Makro / Külgazdaság A nap képe: baráti országba indult Márki-Zay Péter
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 17:01
Az összellenzéki miniszterelnök-jelölt Ferihegyről posztolt egyet Facebookon.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György berúgta a forintot
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 16:41
A hazai fizetőeszköz erősödött arra, hogy a jegybankelnök Országgyűlésben elmondott beszédében megerősítette, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) addig folytatja a monetáris kondíciók szigorítását – köztük is a kamatemelést –, amíg az infláció nem tér vissza a 3 százalékos célja közelébe.
Makro / Külgazdaság Közeledik a nap, amikor kötelező lesz az Európai Unióban a koronavírus elleni oltás?
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 16:09
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán úgy fogalmazott Brüsszelben, meg kellene fontolni, hogy kötelezővé tegyék az oltást az összes uniós tagállamban.
Makro / Külgazdaság Moszkva fontolóra vette nukleáris fegyverek telepítését Kubába és Venezuelába
Káncz Csaba | 2021. december 1. 15:08
Putyin szerint a Nyugat nem veszi tekintetbe a Moszkva által lefektetett „vörös vonalakat”. A Kreml-közeli agytröszt kiemeli, hogy orosz nukleáris fegyverek telepítése az USA határainak közelébe válasz lehet Washington hasonló akcióira az orosz határnál. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Megerősítést kaptak Varga Mihályék Párizsból
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 14:48
6,9 százalékos magyar gazdasági növekedéssel számol 2021-ben a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) – áll a legfrissebb, mai napon publikált ’Economic Outlook’ című kiadványában. Az idei évre vonatkozó előrejelzés több mint 2 százalékponttal haladja meg a májusi OECD-prognózisban foglalt növekedési értéket. 2022-re 5 százalékos gazdasági növekedést valószínűsít a kiadvány.
Makro / Külgazdaság Mutatjuk a világ legdrágább városait - Budapest nincs köztük
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 14:31
Tel-Avivban a legmagasabbak a dollárban számolt megélhetési költségek az egész világon, Budapest ugyanakkor ezen a mércén továbbra sincs a száz legdrágább város között - áll az egyik legnagyobb londoni gazdaságkutató intézet, az Economist Intelligence Unit (EIU) szerdán ismertetett éves globális felmérésében 
Makro / Külgazdaság Vezércsere a HungaroControlnál
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 13:20
Távozik a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. vezérigazgatója. 
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló