<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
7,7 milliárd eurónyi árut exportáltunk szeptemberben - ez történelmi csúcs, ahogy a külkertöbblet sem állt még ilyen szinten. Az augusztusi leállás után tényleg felpörögtek az autógyárak, úgy tűnik, tényleg minden azon múlik, mennyi Audit és Suzukit tudunk vonatra pakolni és kivinni az országból.

Szeptemberben az export euróban számított értéke 5,8, az importé  5,0%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A külkereskedelmi mérleg többlete 99 millió euróval növekedett 2013 azonos hónapjához képest.

2014. szeptemberben – az első becslés szerint – a kivitel értéke 7,7 milliárd eurót (2427 milliárd forin­tot), a behozatalé 6,8 milliárd eurót (2129 milliárd forintot) tett ki.

A külkereskedelmi mérleg aktívuma az év kilencedik hónapjában 953 millió euró (299 milliárd forint) volt.

A szeptemberi kivitel és behozatal 77%-át az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le.

2014. január–szeptemberben a kivitel értéke 62,9 milliárd euró (19 401 milliárd forint), a behozatalé 57,9 milliárd euró (17 855 milliárd forint) volt. A kivitel euróban számított értéke 4,2, a behozatalé 4,4%-kal emelkedett. A külkereskedelmi mérleg többlete 119 millió euróval volt nagyobb, mint a 2013. január–szeptemberi időszakban.

Megint pörögnek az autógyárak - minden ezen múlik

Augusztusban komolyabb visszaesés volt az ipari termelésben és így a külkereskedelemben is - ebben több autógyár nyári leállása illetve a termelés visszafogása játszott szerepet. A szeptemberi adat alapján úgy tűnik, a hatás egyszeri volt, a gyártás felpörgött: az euróban kifejezett havi export-adat sosem látott szintre ugrott, ahogy a külkermérleg többlete is történelmi csúcs.

Ez egyrészt azt jelzi, hogy az autóiparban nem fogták vissza a termelést, másrészt azt, hogy túlságosan is "vízfejű" a hazai ipar: egy-egy nagy autógyár aktuális teljesítményétől függ az egész szektor teljesítménye, így az ipari termelés és a külkereskedelmi adatok alakulása is.

Nem véletlen egybeesés: jó hír a németeknél is

A vártnál nagyobb mértékben nőtt a német export és import szeptemberben az előző havihoz képest - közölte pénteken a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis. Szeptemberben naptári és szezonális kiigazítással 5,5 százalékkal bővült a német export az augusztusi 5,8 százalék csökkenés után. A szeptemberi német import 5,4 százalékkal nőtt az augusztusi 1,3 százalékos esés után.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Támadás érhetett egy orosz várost, halottak is vannak – háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 09:25
Ez történt az orosz-ukrán háborúban az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Fékevesztett infláció: fontos adat érkezik a héten
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 08:14
Érezni már érezzük, de a héten jön az újabb hivatalos adat.
Makro / Külgazdaság Mi lesz a hiteleinkkel az alapkamat drasztikus emelése után?
Tiszóczi Roland | 2022. július 3. 05:56
A Magyar Nemzeti Bank várakozásokat jócskán felülmúló kamatemelése azonnal megjelenik a hitelek nagy részének kamataiban is, ami a lakosságot magasabb törlesztőrészlet fizetésére kényszeríti. Bár a kamatstop miatt az év végéig még sokan a biztonság illúziójával élhetnek, ennek komoly hátulütői vannak.
Makro / Külgazdaság Több tucatnyi orosz vasúti kocsit foglaltak le az ukránok - hírösszefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 17:28
Az elmúlt órák hírei egy helyen.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: mi nem keverünk össze össze nem illő dolgokat
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 16:37
Európa súlyos gazdasági kihívásokkal szembesül a háború és a szankciók miatt, úgy tűnik, tartós lesz a háborús inflációs környezet - írta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán szombaton.
Makro / Külgazdaság Egész jól állnak az európai gázkészletek
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 15:36
Az európai föld alatti tárolók (UGS) gázkészlete megközelítette a 60 százalékot június végére, de a feltöltés mértéke lassult az előző hónapokhoz képest - áll a 26 ország 70 földgáz-infrastruktúrát (gázvezeték, gáztározó és cseppfolyósföldgáz-terminál) üzemeltető vállalatát képviselő Európai Földgáz-infrastruktúra Szövetség (GIE) jelentésében.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: a rend és a biztonság Magyarország legkeményebb valutája
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 13:01
Nekünk magyaroknak szükségünk van a hazánkra, mert a haza véd meg bennünket minden bajtól és veszélytől - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a budai Várban, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tisztavatási ünnepségén.
Makro / Külgazdaság Ez lenne az amerikai tech-óriások valódi célja?
Bendl Vera | 2022. július 2. 12:07
Az Egyesült Államok azt állítja, hogy nemzetközi technológiai politikájával jóindulatúan támogatja a demokráciát a tekintélyelvű törekvésekkel szemben. A valóságban azonban a szegényebb országok adatait szeretné birtokolni, állítja egy amerikai elemző. 
Makro / Külgazdaság Fegyverviselés: szigorítottak New Yorkban
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 10:49
A New York állambeli törvényhozás pénteken olyan törvényt fogadott el, amely jelentősen korlátozza a lőfegyverek viselését.
Makro / Külgazdaság Magyarország is támogatja Ukrajna újjáépítését - háborús hírösszefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 10:26
Az elmúlt órák legfontosabb hírei egy csokorban.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG