<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Két vakcina már nem sokat ér.

Európa egy része éppen fellélegzik a koronavírus-járvány ötödik járványhulláma után, miközben Kínából aggasztó hírek érkeznek az omikron-variáns miatti lezárásokról. Duda Ernő virológus azzal magyarázta a Kínában kialakult helyzetet, hogy a kutatások szerint az omikronnal szemben két oltás szinte semmilyen védettséget nem ad - írta a nepszava.hu.

Omikron-vihar előtti csend ... Fotó: DepositphotosOmikron-vihar előtti csend ... Fotó: Depositphotos
A szakértő utalt rá, hóogy Kínában hiába jó az átoltottság, majdnem mindenki csak két dózissal rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy a kínai lakosság gyakorlatilag védtelen az omikron ellen. Szerinte az omikron ugyan nem annyira durva, mint amilyen volt például a delta, de azért a nagy számok törvénye alapján, hogyha nagyon sok ember van megfertőzve, akkor abból viszonylag sok meghal.

Kínával szemben Európa nagy részében, így Magyarországon is, az a helyzet, hogy a lakosság jelentős része felvette a harmadik vagy esetleg a negyedik oltását is. Ami azt jelenti, hogy ezek az emberek, ha meg is fertőződnek, enyhébb lefolyású a betegségük. 

Duda Ernő is azt hangsúlyozta, hogy az omikron esetében nagyon fontos, hogy kinek milyen az egyéni védettsége. Ez pedig – folytatta – a harmadik oltástól emelkedik meg jelentősen. A virológus szerint például, ha valaki tavaly szeptemberben kapta a harmadik oltását, annak a hatása februárra lecseng, de ha most kap egy negyediket, akkor a védettsége arra a szintre ugrik, ami a harmadik után a maximum volt. Érdekes módon azonban nem megy följebb – mondta. Ez részben abból következik – tette hozzá – hogy miután ez a koronavírus egy náthavírus, az immunrendszer nem is veszi komolyan.

A szervezet védekező rendszere az ember 30-40 éves koráig működik nagyon jól. Ennek pedig az a magyarázat, hogy az emberiségnek az elmúlt 2-300 ezer évében az átlagos életkora 30-40 év között volt. Ennek tudható be az, hogy az idősebbek sokkal érzékenyebbek erre a vírusra. Például Afrikában népesség arányosan feltűnően kevesen haltak meg Covid-fertőzésben. A kontinensen ugyanis húsz olyan ország van, ahol az átlagéletkor 20 év alatt van. Ezekben az országokban szinte nincs Covid-halandóság, mert az ottani fiatal lakosság náthaként éli meg ezt a koronavírust.

Arra a kérdésre, hogy a kínai helyzethez hasonlóan nálunk is megnőhet-e jelentősen a fertőzöttek száma, a szakember azt felelte: könnyen lehet, miután több európai országban is emelkedik a  betegek száma. – Az viszont, hogy Magyarországon kivételesen száraz tavasz volt az idén, segíthet abba, hogy kevesebb legyen a vírus fertőzés – fogalmazott a szakember.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Több tucatnyi orosz vasúti kocsit foglaltak le az ukránok - hírösszefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 17:28
Az elmúlt órák hírei egy helyen.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: mi nem keverünk össze össze nem illő dolgokat
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 16:37
Európa súlyos gazdasági kihívásokkal szembesül a háború és a szankciók miatt, úgy tűnik, tartós lesz a háborús inflációs környezet - írta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán szombaton.
Makro / Külgazdaság Egész jól állnak az európai gázkészletek
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 15:36
Az európai föld alatti tárolók (UGS) gázkészlete megközelítette a 60 százalékot június végére, de a feltöltés mértéke lassult az előző hónapokhoz képest - áll a 26 ország 70 földgáz-infrastruktúrát (gázvezeték, gáztározó és cseppfolyósföldgáz-terminál) üzemeltető vállalatát képviselő Európai Földgáz-infrastruktúra Szövetség (GIE) jelentésében.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: a rend és a biztonság Magyarország legkeményebb valutája
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 13:01
Nekünk magyaroknak szükségünk van a hazánkra, mert a haza véd meg bennünket minden bajtól és veszélytől - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a budai Várban, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tisztavatási ünnepségén.
Makro / Külgazdaság Ez lenne az amerikai tech-óriások valódi célja?
Bendl Vera | 2022. július 2. 12:07
Az Egyesült Államok azt állítja, hogy nemzetközi technológiai politikájával jóindulatúan támogatja a demokráciát a tekintélyelvű törekvésekkel szemben. A valóságban azonban a szegényebb országok adatait szeretné birtokolni, állítja egy amerikai elemző. 
Makro / Külgazdaság Fegyverviselés: szigorítottak New Yorkban
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 10:49
A New York állambeli törvényhozás pénteken olyan törvényt fogadott el, amely jelentősen korlátozza a lőfegyverek viselését.
Makro / Külgazdaság Magyarország is támogatja Ukrajna újjáépítését - háborús hírösszefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 10:26
Az elmúlt órák legfontosabb hírei egy csokorban.
Makro / Külgazdaság Egymilliárd eurós segély jöhet az EU-tól - Tovább nőtt az odesszai légitámadás áldozatainak száma - esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 19:03
Az orosz-ukrán háború 127. napjának hírei röviden. 
Makro / Külgazdaság Mi kell az akár csak 370 forintos euróárfolyamhoz? A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2022. július 1. 18:18
Sokakat foglalkoztat ez a kérdés, különösen azokat, akik a kétszámjegyű infláció ellenére is képesek külföldön nyaralni, és most azt próbálják kisakkozni, mikor váltsanak eurót. A Magyar Nemzeti Bank e heti brutális kamatemelése azzal kecsegtetett, hogy talán megfordul a forint hetek óta tartó gyengülő trendje. Nem így történt. Miért? És minek kell történnie ahhoz, hogy hazai fizetőeszközünk erősödjön? Van ennek egyáltalán reális esélye? Heti videónkban ezekre a kérdésekre kerestünk válaszokat.
Makro / Külgazdaság Izrael kémjei porig alázzák az iráni Forradalmi Gárdát
Káncz Csaba | 2022. július 1. 15:36
Izrael kémhálózata mélyen beszivárgott az iráni biztonsági körök soraiba. Egy szándékos taktika keretében a Forradalmi Gárdát sorozatos kudarcokba hajszolják, ami komoly konfliktust generált az iráni politikai és védelmi intézmények között. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG