<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az utóbbi években világszerte ugrásszerűen megnőtt a közúti balesetek száma, a baleseti statisztikák nem egyértelműek, de a közvetett adatok alapján erős összefüggésben vannak a mutatók az okostelefon-használattal. A legtöbben ráadásul nem is telefonálnak már, hanem a közösségi médiát bújják vagy üzenetet küldenek, ami lényegesen több veszélyt tartogat. A probléma adott, a megoldás nem egyértelmű.

Súlyos következményekkel járhat a telefonozás a volán mögött, a kutatások szerint ugyanis Európa-szerte egyre több halálos balesetet okoznak telefonozó sofőrök – mondta Szűts Zoltán médiakutató. Évente többször is megtörténik, hogy a sofőr figyelmét elvonta a videózás: a legutóbb pénteken volt a közösségi médiában élőben közvetített baleset, a négy román utas közül ketten meghaltak – tette hozzá.

Május végén például kilencen veszítették életüket, Ceglédbercel közelében, amikor egy romániai vendégmunkásokat szállító kisbusz előzés közben frontálisan összeütközött egy teherautóval. A sofőr ráadásul nemcsak mobilozott vezetés közben, hanem élőben közvetítette az utat az egyik közösségi oldalon. Borbély Zoltán közlekedési szakjogász elmondta: magyar KRESZ egyik alapvető rendelkezéséhez tartozik a kézben tartott mobiltelefon használatának a tilalma, de már önmagában a kézben tartott eszköz is törvényszegésnek minősül  olvasható a hiradó.hu oldalán.

Szűts Zoltán szerint az közösségi média használata – amely egyébként is bizonyítottan függőséget okoz - folyamatos önreprezentálásra késztet és a beérkező megerősítések - kedvelések, hozzászólások - hatására folytatják a tevékenységet a felhasználók. A szakember szerint a mobiltelefon-használat veszélyeire leginkább a média által lehetne felhívni a figyelmet, emellett fontosnak tartja, hogy már általános iskolás korban megismerjék a fiatalok ezt a témát.

Régen „csak” telefonáltak

A tendencia világszinten megfigyelhető, a problémát pedig nem pusztán a mobiltelefon okozza, hanem az okostelefon nyújtotta lehetőségek és a közösségi média használatának együttese. Korábban a Bloomberg oldalán jelent meg a témával kapcsolatos elemzés, az amerikai közlekedésbiztonsági felügyelet (NHTSA) adatai szerint 2016-ban 37 262 darab halálos baleset volt az utakon, az utóbbi pár év csökkenő tendenciája után tehát ismét növekedni látszik a halálos balesetek aránya az utakon – az utóbbi mintegy három évben több mint 14 százalékkal nőtt a mutató. 2016-ban tehát több mint 100 ember halt meg naponta az utakon.

A kutatók nem biztosak benne, minek tudható be a hirtelen növekedés az Egyesült Államokban: az átlag utakon töltött idő és az ittas vezetés aránya csak kis mértékben növekedett, ez azonban nem magyarázza meg a kiugró számokat. Az NHTSA nem részletezte, hogy a balesetek hány százalékáért felelős a telefonhasználat, de az elemzések szerint valószínűleg a figyelemelterelés állhat a háttérben. Bár a statisztikák alapján az ittas vezetés lényegesen veszélyesebb a telefonozásnál, számos kutatás rávilágított, hogy a figyelemelterelés mértéke alapján csaknem ugyanakkora a veszély mindkét esetben.

Szinte mindenki telefonozik vezetés közben

2014 és 2016 között a Egyesült Államokban lévő telefontulajdonosok aránya 75-ről 81 százalékra emelkedett, de a telefonhasználati szokások változása is fontos szempont: a korábbi telefonálást egyre felváltja a csetelés, üzenetküldés és videó nézés: ez pedig egyértelműen sokkal inkább képes elterelni a sofőr figyelmét, mint egy fülre ragasztott készülék. A kutatások alapján ráadásul ugrásszerűen növekedik a közösségi média használat: míg 2015-ben az amerikaiak 70 százaléka osztott meg fotókat és híreket közösségi oldalakon, csupán két év alatt 10 százalékot nőtt ez az arány.  Ezeken felül összefüggés lehet a bicikliseket, motorosokat és gyalogosokat ért balesetek számának növekedésében is: 2016-ban csaknem 6000 ilyen jellegű esetet regisztráltak, ami mintegy 1100-al több mint 2014-ban: ez mindössze két év alatt 22 százalékos emelkedést jelent.

Razziát tartott a rendőrség: ennyi ittas vezetőt fogtak el

hirdetés

Pár óra alatt több száz autóvezető fújt rá a szondára. További részletek >>>

Ennél is beszédesebb a Zendrive kutatása, az okoskészülékek adatainak elemzésével foglalkozó cég  szerint a 3 millió embert érintő vizsgálat rámutatott: az autóvezetők 88 százaléka használja telefonját vezetés közben. Nem sokkal később a Samsung is kutatásba kezdett Indiában, ami közlekedés szempontjából a világ egyik legveszélyesebb országa. Az országban átlagosan 17-en halnak meg az utakon minden órában, a kutatás szerint a 45 év alatti indiaiak 30 százaléka szokott néha vagy annál gyakrabban üzenetet küldeni motorozás közben. A felmérés szerint azonban a gyalogosok sem figyelnek eléggé, az út mellett sétálók 64 százaléka ugyancsak rendszeresen felveszi a telefont.

Mit lehet tenni?

A problémára nincs egyszerű, vagy egyértelmű megoldás, a Marketing Folks cikke szerint Angliában már több helyen radarokat állítottak fel az utak mentén, ami képes észlelni, ha a motorosok az utakon használják telefonjukat. A statisztikák szerint az Egyesült Királyságban a sofőrök negyede használja telefonját vezetés közben, figyelemfelhívási céllal így olyan radarokat állítottak fel, amelyek villogással próbálják visszacsábítani a vezetők figyelmét az útra.

A radar a készülékből sugárzó rádiójeleket érzékeli, ez ugyanakkor nem tudja megkülönböztetni, hogy a sofőr vagy egy utas telefonál az autóban – a rendszer ráadásul nem érzékeli az internethasználatot, ami a fent kifejtettek alapján is sokkal fontosabb szempont, mint a beszélgetés. A rendszer nem szab ki büntetést, csupán emlékeztetni a sofőröket, hol is kéne tartaniuk tekintetüket. A kanadai Quebec-ben évente átlagosan 60 ezer bírságot szabnak ki telefonhasználatért, a város így keményebb kézzel bánik a rendszegőkkel: a korábbi 100 dolláros bírságot 800 dollárra emelte, míg a visszaesőket egy hónapra megfosztják jogosítványuktól.

A probléma mindenesetre komplex, nem lehet rá egyszerű megoldást találni. A bírságok emelésén és az okostechnológiák használatán túl a médián keresztül lehetne eljuttatni az üzenetet a sofőröknek, illetve sokat segíthet, ha már az iskolában tanulnak minderről – ezzel ugyanis elérhető lehetne az a szemléletváltás, hogy a telefonozást az alkoholhasználattal hasonlóan veszélyesnek ítéljék meg az emberek.

Soha többé nem lesz dugó és halál az utakon? Tények és tévhitek

Több előadás is foglalkozott a budapesti SMART konferencián a mesterséges intelligencia, az autózás és önvezető autózás, a közlekedés jövőjével, amelyek számos tényt megerősítettek és tévhitet megcáfoltak a témával kapcsolatban. Amit biztosra tudunk: elkerülhetetlenül jön az önvezető autók kora, és gyökeresen átalakítja az életünket és városainkat. Tovább >>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Klímaváltozás és nemzetbiztonság – Izrael és Jordánia gigantikus projektje
Káncz Csaba | 2021. december 2. 18:36
A klímaváltozás és az ökológiai rendszer megrendülése mára kiemelt nemzetbiztonsági üggyé vált. Jordánia 14 aktív víztározójából 6 teljesen kiszáradt, ezért most óriási projektet állított össze Izraellel és az Egyesült Arab Emirátusokkal. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció? Mekkora lesz a kormány mozgástere? Király Júlia lesz a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 18:06
Banki vezető tisztségébe került, hogy kiállt Márki-Zay Péter mellett. Ma már az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének tanácsadója. Nemcsak e minőségében kérdezzük Király Júliát a Klasszis Klub következő, december 16-ai adásában arról, győzelme esetén szerinte mit kellene tennie az ellenzéknek. Hanem arról is, hogy mint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) volt alelnöke, vajon milyen lépéseket tart indokoltnak a kilenc éves csúcson lévő infláció lassítása érdekében.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott az Orbán-kormány, veszélyben az uniós források
Wéber Balázs | 2021. december 2. 16:55
Az európai bíróság főtanácsnoka szerint a jogállamisági mechanizmus nem sért uniós jogot. Ha a bíróság ítélete is megerősíti ezt az álláspontot, akkor nagy az esély arra, hogy Magyarország és Lengyelország ellen is megindul az uniós pénzek befagyasztását is lehetővé tévő eljárás.
Makro / Külgazdaság Klasszis Klub online találkozó regisztráció - 2021. december 16.
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 16:40
Klasszis Klub online találkozó - regisztráljon és kérdezzen Király Júliától!
Makro / Külgazdaság Jöhetnek a negyedik és az ötödik vakcinák? Megszólalt a Pfizer-vezér
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 16:07
A Pfizer amerikai gyógyszeripari vállalat vezérigazgatója szerint a belátható jövőben valószínűleg évente szükség lesz a koronavírus elleni oltások ismétlő dózisainak beadatására, mert várhatóan így lehet majd nagyon magas szintű immunvédelmet fenntartani.
Makro / Külgazdaság Nagyon kemény világ vár az oltatlanokra Németországban
Wéber Balázs | 2021. december 2. 15:45
Újabb Covid elleni szigorításokról döntött ma a német kormány a tartományokkal közösen, amelyek elsősorban az oltatlanokat fogják sújtani. Az üzletek jelentős részéből, valamint a kulturális és szabadidős rendezvényekről kitiltják őket, és minimálisra szorítják a közösségi életüket. Jövő kora tavasztól pedig – ha a Bundestag is megszavazza – általánosan kötelezővé teszik az oltást.
Makro / Külgazdaság Megdöbbentő döntést hozott Sebastian Kurz
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 12:49
Az egykori osztrák kancellár elhagyja a politikai életet.
Makro / Külgazdaság Gulyás Gergely: újra meghosszabbítják az oltási akcióhetet, akciónapok is jöhetnek
Csabai Károly | 2021. december 2. 12:32
Most december 12-éig, vasárnapig hosszabbítják meg az akcióhetet – jelentette be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón.
Makro / Külgazdaság Per indul a Külügyminisztérium ellen
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 12:18
A per tétje, megtudhatjuk-e valaha, miért és hogyan költött a Külügyminisztérium giga összeget, 178 milliárd forintot lélegeztetőgépekre. Az üzlet bőven a piaci ár fölött köttetett egy olyan személlyel, akit Malajziában pénzmosással gyanúsítanak, de vannak más furcsaságok is.
Makro / Külgazdaság Rosszul bánnak az ügyfelekkel a magyar bankok
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 11:57
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) minden vizsgált bank esetében hiányosságokat tárt fel, ezért összesen 64,7 millió forint bírság kiszabásáról döntött. Tíz hitelintézet fizethet büntetést.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló