<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A volt görög pénzügyminiszter, Janisz Varufakisz szerint az európai jobboldal a Szirizával rémisztget.
Fotó: EPA/Julien Warnard

Spanyolországban is a görögországihoz hasonló helyzet alakulhat ki, ha olyan a megszorításoknak vetik alá, mint Görögországot tették - jelentette ki Janisz Varufakisz volt görög pénzügyminiszter a spanyol El País lapnak adott interjúban.

"A spanyoloknak saját gazdasági és társadalmi helyzetük mérlegelésével kell eldönteniük országuknak mire van szüksége, függetlenül attól, hogy mi történik Görögországban, vagy bárhol másutt" - fogalmazott az egykori görög pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy "annak a veszélye persze mindig fennáll, hogy a görögországihoz hasonló helyzet alakuljon ki és ez meg is fog történni, ha ugyanazokat a hibákat követik el, amit Görögországgal szemben elkövettek".

Podemos = Sziriza?

Az idén esedékes általános választások előtt Mariano Rajoy miniszterelnök a görög gazdasági összeomlást használja kampányeszközként a kormányzó konzervatív Néppárt kríziskezelő politikájának a népszerűsítésére, mondván, ha kormányzó görög Sziriza párt közeli spanyol szövetségese, a szélsőbaloldali Podemos a választások után megváltoztatná a gazdasági kurzust, a ismét krízisbe taszítaná az országot.

Varufakisz a kormányzó Néppárt állításait az El País kérdésére kommentálva úgy fogalmazott, hogy "a jobboldali politikusok újabban egyfajta mumusként használják Görögországot a lakosság megfélemlítésére".

Mi lesz a munkanélküliekkel?

A spanyol gazdaság 2013-ban ötéves recessziós periódusból lábalt ki és a kormány prognózisa szerint az ország az idén 3,3 százalékos GDP-növekedést fog elérni, a dupláját az euróövezetinek. A költségvetési deficitet Madrid 2016-ra GDP-arányosan három százalék, az uniós alapszerződésben megkövetelt szint alá tervezi csökkenteni.

A spanyol GDP-arányos adósságállomány az idén 98,5 százalék lesz, szemben Görögország 177 százalékával.

A munkanélküliség azonban 22 százalékos, Görögország után a második legmagasabb az euróövezetben. A Rajoy-kormány "több millió" munkahely létesítését ígérte a 2014-es és 2015-ös évekre.

A görög terv fabatkát sem ér

Janisz Varufakisz az interjúban elmondta, hogy a kidolgozás alatt álló harmadig görög segélycsomag "bukásra van ítélve", az elképzelésnek "nincs jövője". A krízist csak újabb és újabb hitelekkel hosszabbítják meg és közben úgy tesznek, mintha ezzel megoldották volna - fogalmazott. "A kitűzött célokat nem lehet elérni, csak a recesszió fog elhúzódni, aminek pedig politikai következményei lesznek" - figyelmeztetett.

Varufakisz szerint Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter valójában az euróövezetet akarja alapjaiban átalakítani. Végső soron minden országot a Trojka (az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap) befolyása alá kívánnak hozni, Madridot éppen úgy, mint Rómát, vagy Párizst. "A trófea, a Trojka legvégső célja Párizs" - hangsúlyozta Janisz Varufakisz, volt görög pénzügyminiszter a spanyol El País lapnak adott interjúban.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mik a NATO tervei a Moszkva-Peking tengellyel kapcsolatban?
Káncz Csaba | 2021. október 25. 15:12
A Moszkva-Peking tengelyt a NATO már egységes egészként kezeli.  A tengely egyelőre stabil, de Közép-Ázsiában, a Közel-Keleten és az arktikus térségben komoly érdekellentétek lappanganak.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Minden szinten hiány van fából
MTI | 2021. október 25. 14:30
    Gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), hogy feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. Számos jelzés érkezett a versenyhivatalhoz a faanyagok árának az egész országban érezhető, nagymértékű emelkedéséről, illetve készlethiányról.
Makro / Külgazdaság Kínai elnök: ne diktálja egy hatalom a nemzetközi rendet
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 25. 13:08
Hszi Csin-ping burkoltan célozgatott Amerikára.
Makro / Külgazdaság Nem áll meg a drágulás a kutakon: a benzin átlagára is 500 forint fölé megy
Privátbankár.hu | 2021. október 25. 09:55
A két üzemanyagfajta közül szerdától csak a 95-ös oktánszámú literenkénti átlagára emelkedik, 5 forinttal, 501 forintra, míg a gázolajé ezúttal nem változik.
Makro / Külgazdaság A családi adókedvezmény vagy az szja-visszatérítés miatt nem fog több gyerek születni
Privátbankár.hu | 2021. október 25. 07:21
A demográfus szerint meg kellene ígérni az embereknek, hogy bárki is alakít jövőre kormányt, nem fogja felrúgni a családtámogatási rendszert.
Makro / Külgazdaság Az EU és Magyarország konfliktusához hasonló kérdés vezetett az amerikai polgárháborúhoz
Hollós János | 2021. október 25. 05:15
A lengyel alkotmánybíróság úgy döntött, hogy nincs jogelsőbbsége az EU-nak a nemzeti joghoz képest. Az Európai Bizottság elnöke szerint viszont a lengyel döntés megkérdőjelezi az EU alapjait. Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, a magyar kormány a lengyelek mellé áll. Kinek van igaza Hack Péter jogtudós, egyetemi tanár szerint?
Makro / Külgazdaság Buszokkal indulnak a leszakadó falvakba, hogy beoltsák az embereket
Privátbankár.hu | 2021. október 24. 17:53
Program indul a felzárkózó településeken az átoltottság növelése érdekében. A jelek szerint a kormány sem elégedett az átoltottság alakulásával.
Makro / Külgazdaság Izrael már a járvány ötödik hullámára készül
MTI | 2021. október 24. 17:02
A költségvetésben különítenek el egy méretes tartalékot a koronavírus elleni felkészülés jegyében.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nagy ellenfele megnyert egy fontos szavazást
MTI | 2021. október 24. 15:40
Új alapokra helyeződhet a lengyel-magyar viszony Donald Tusk belpolitikai céljainak teljesülése esetén.
Makro / Külgazdaság Figyeljen, mert önt is érintheti ez a hír a kötelező biztosításról!
MTI | 2021. október 24. 14:05
Hamarosan indul az év végi váltási időszak, a szakértők százezer új szerződésre számítanak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos