4p
A világpolitikában, a világgazdaságban zajló komoly változásokra, átrendeződésekre Magyarország válasza a keleti nyitás politikája - jelentette ki a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára Debrecenben.

A debreceni Xanga cégcsoport és az Egyesült Arab Emírségekhez tartozó, dubaji székhelyű W Dubai Group közös befektetésével megvalósuló, mintegy ötezer négyzetméteres vállalkozói inkubátorház bokrétaavató ünnepségén Szijjártó Péter arról beszélt, hogy a magyar-arab gazdasági együttműködésben kulcsszerepe van az Egyesült Arab Emírségeknek.

A Határ úti ipari parkban tartott ünnepségen az államtitkár jelezte: az Egyesült Arab Emírségekkel 2008 óta megduplázódott Magyarország külkereskedelmi forgalma, amely mostanra elérte az 1,2 milliárd dollárt. Emlékeztetett rá, hogy Dubajban a közelmúltban aláírták a kettős adóztatás elkerüléséről szóló megállapodást, de további, például beruházásvédelmi megállapodásról is tárgyalnak.

Fontos a debreceni reptér

Az államtitkár tájékoztatása szerint döntöttek a kis- és középvállalkozások megerősítéséről, ennek jegyében még az idén kereskedőházat nyitnak az Emírségekben. Szijjártó Péter szerint a keleti nyitás stratégia helyességét bizonyítja a debreceni ipari parkban megvalósuló magyar-dubaji beruházás, amely öt évig tartó, alapos tárgyalások, személyes kapcsolatok eredményeként jött létre. Az államtitkár szerint a stratégia nem egyik napról a másikra valósul meg.

Ugyanakkor e stratégia fontos céljaként jelölte meg, hogy Magyarország legyen a keleti térség európai termelési központja, s a bizalomra alapozva minél több működőtőke érkezzen az országba. Szijjártó Péter a gazdasági együttműködés komoly alapjának nevezte a légi közlekedést, és - mint kifejtette - ezt tekintve is példaértékű az, ami Debrecenben a Xanga cégcsoport közreműködésével történik. A politikus végezetül a kormány támogatásáról biztosította Debrecen és a cégcsoport gazdaságfejlesztési törekvéseit.

A Debrecen-Dubaj-járat sem elképzelhetetlen

Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere szerint ami a Határ úti ipari parkban történik, iskolapéldája a nem óriás beruházásokra váró, hanem lépésről lépesre megvalósuló szisztematikus fejlesztéseknek. A polgármester szerint a Xanga cégcsoport üzleti modellje eredményeként már eddig több ezer munkahely jött létre Debrecenben.

A város nemcsak adókedvezménnyel, hanem a szakképzési rendszerével közvetlenül is kiszolgálja a betelepülő vállalkozásokat, hogy rendelkezésükre álljon a magas hozzáadott értéket jelentő munkaerő - tette hozzá Kósa Lajos.

Abdullah Ahmed, a W Dubai Group elnöke kifejtette: üzleti szempontból Magyarország és Debrecen jelentős lehetőségeket kínál, a Xanga cégcsoportot - amellyel még 2008-ben kezdték meg a tárgyalásokat az együttműködésről - stratégiai partnerüknek tekintik. Az arab üzletember elismerően szólt a helyi szaktudásról, és annak a meggyőződésének adott hangot, hogy Debrecen kaput jelenthet számukra egész Európára. Ugyanakkor - mint kifejtette - részükről a kapcsolatok szélesítésének a repülőtér a legfontosabb feltétele, és reményét fejezte ki, hogy eljön az idő, amikor Dubajból is lesz közvetlen járat Debrecenbe.

A reptéren is fejlesztenek

Herdon István, a Xanga cégcsoport vezérigazgatója elmondta: beruházásaik eredményeként az ipari park területe mára 120 hektárra nőtt, és több tízezer négyzetméter alapterületű, kulcsrakész ipari létesítmény épült fel. Az ipari parkon kívül a cégcsoport befektetéseinek másik fő helyszíne a Debreceni Nemzetközi Repülőtér.

A Xanga csoport jelenleg 13 beruházási projektet valósít meg, amelynek eredményeképpen a Debreceni Regionális és Innovációs Ipari Parkban összesen 31 ezer négyzetméter, a Debreceni Nemzetközi Repülőtéren pedig 22 ezer négyzetméter ipari, logisztikai és szolgáltató egység épül meg az idén és jövőre.

Az említett projektek egyike a W Dubai csoporttal közös befektetésben megépített 5000 négyzetméteres ipari üzem, amelybe bérleti konstrukcióban több külföldi termelő vállalat települ be, mintegy 150 új munkahelyet teremtve a városban - közölte Herdon István, aki az MTI-nek elmondta, hogy a beruházás egymilliárd forintba kerül.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A „hanyatló Nyugat”: Olaszországban nőtt a GDP
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 14:23
Az olasz gazdaság a tavalyi utolsó negyedévben 0,2 százalékkal, míg a tavalyi év egészében 0,6 százalékkal emelkedett.
Makro / Külgazdaság Nőket erőszakolt és csonkított meg a Hamász tavaly október 7-én
Wéber Balázs | 2024. március 5. 11:54
Brutális rémtetteket követtek el a palesztin terrorszervezet tagjai a tavaly október 7-én Dél-Izraelben végrehajtott támadásaik során beszámolók szerint.
Makro / Külgazdaság Előzés a gazdaglistán
Buksza blog | 2024. március 5. 11:22
A Tesla árfolyamcsökkenése miatt az amazonos Jeff Bezos vette át a listavezető szerepet a Bloomberg listáján. 
Makro / Külgazdaság Leállt az internet-összeköttetés az egyik fontos vezetéken
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 10:39
A vörös-tengeri válság már nem csupán a kereskedelmi hajózásban okoz komoly fennakadásokat, hanem a virtuális térben az interneten folyó adatcserében is. A felelősséget lehetetlen megállapítani.
Makro / Külgazdaság Aggasztja a befektetőket Kína titkolózása
Káncz Csaba | 2024. március 5. 09:31
Három évtized óta először fordul elő, hogy a kínai miniszterelnök nem tart sajtótájékoztatót az éves parlamenti ülés végeztével. A gazdasági visszaesés legegyértelműbb megnyilvánulása a deflációs erők egyre erősebb szorítása. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság Kiborultak a lengyelek Magyarországra, elérte célját Szijjártó Péter külügyminiszter véleményes diplomáciai lépése
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 09:03
Nem maradt visszhang nélkül, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter Alekszej Navalnij temetésének napján találkozott orosz kollégájával, Szergej Lavrovval. 
Makro / Külgazdaság Magyarország rükvercelt egy nagyot
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 08:30
Megjöttek a részletes GDP-adatok: rosszul néz ki a tavalyi bizonyítvány. 
Makro / Külgazdaság Putyin új ötlettel rukkolhat elő
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 07:33
Vlagyimir Putyin, Oroszország államfője feltűnően nagy hangsúllyal fényezte azokat a katonatiszteket, akik érdemeket szereznek az Ukrajna ellen vívott háborúban.
Makro / Külgazdaság A szakadék aljára került a forint
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 06:50
Az euróval szemben 3, a dollárhoz képest 5 százalékkal gyengült idén a forint. 
Makro / Külgazdaság Ukrajna szabadkereskedelmi megállapodásokra hajt - mire elég ez?
Bózsó Péter | 2024. március 5. 05:41
Ukrajna kiterjeszti szabadkereskedelmi megállapodását Kanadával, tárgyal az EU-val. Mekkora ennek a jelentősége?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG