<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A világpolitikában, a világgazdaságban zajló komoly változásokra, átrendeződésekre Magyarország válasza a keleti nyitás politikája - jelentette ki a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára Debrecenben.

A debreceni Xanga cégcsoport és az Egyesült Arab Emírségekhez tartozó, dubaji székhelyű W Dubai Group közös befektetésével megvalósuló, mintegy ötezer négyzetméteres vállalkozói inkubátorház bokrétaavató ünnepségén Szijjártó Péter arról beszélt, hogy a magyar-arab gazdasági együttműködésben kulcsszerepe van az Egyesült Arab Emírségeknek.

A Határ úti ipari parkban tartott ünnepségen az államtitkár jelezte: az Egyesült Arab Emírségekkel 2008 óta megduplázódott Magyarország külkereskedelmi forgalma, amely mostanra elérte az 1,2 milliárd dollárt. Emlékeztetett rá, hogy Dubajban a közelmúltban aláírták a kettős adóztatás elkerüléséről szóló megállapodást, de további, például beruházásvédelmi megállapodásról is tárgyalnak.

Fontos a debreceni reptér

Az államtitkár tájékoztatása szerint döntöttek a kis- és középvállalkozások megerősítéséről, ennek jegyében még az idén kereskedőházat nyitnak az Emírségekben. Szijjártó Péter szerint a keleti nyitás stratégia helyességét bizonyítja a debreceni ipari parkban megvalósuló magyar-dubaji beruházás, amely öt évig tartó, alapos tárgyalások, személyes kapcsolatok eredményeként jött létre. Az államtitkár szerint a stratégia nem egyik napról a másikra valósul meg.

Ugyanakkor e stratégia fontos céljaként jelölte meg, hogy Magyarország legyen a keleti térség európai termelési központja, s a bizalomra alapozva minél több működőtőke érkezzen az országba. Szijjártó Péter a gazdasági együttműködés komoly alapjának nevezte a légi közlekedést, és - mint kifejtette - ezt tekintve is példaértékű az, ami Debrecenben a Xanga cégcsoport közreműködésével történik. A politikus végezetül a kormány támogatásáról biztosította Debrecen és a cégcsoport gazdaságfejlesztési törekvéseit.

A Debrecen-Dubaj-járat sem elképzelhetetlen

Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere szerint ami a Határ úti ipari parkban történik, iskolapéldája a nem óriás beruházásokra váró, hanem lépésről lépesre megvalósuló szisztematikus fejlesztéseknek. A polgármester szerint a Xanga cégcsoport üzleti modellje eredményeként már eddig több ezer munkahely jött létre Debrecenben.

A város nemcsak adókedvezménnyel, hanem a szakképzési rendszerével közvetlenül is kiszolgálja a betelepülő vállalkozásokat, hogy rendelkezésükre álljon a magas hozzáadott értéket jelentő munkaerő - tette hozzá Kósa Lajos.

Abdullah Ahmed, a W Dubai Group elnöke kifejtette: üzleti szempontból Magyarország és Debrecen jelentős lehetőségeket kínál, a Xanga cégcsoportot - amellyel még 2008-ben kezdték meg a tárgyalásokat az együttműködésről - stratégiai partnerüknek tekintik. Az arab üzletember elismerően szólt a helyi szaktudásról, és annak a meggyőződésének adott hangot, hogy Debrecen kaput jelenthet számukra egész Európára. Ugyanakkor - mint kifejtette - részükről a kapcsolatok szélesítésének a repülőtér a legfontosabb feltétele, és reményét fejezte ki, hogy eljön az idő, amikor Dubajból is lesz közvetlen járat Debrecenbe.

A reptéren is fejlesztenek

Herdon István, a Xanga cégcsoport vezérigazgatója elmondta: beruházásaik eredményeként az ipari park területe mára 120 hektárra nőtt, és több tízezer négyzetméter alapterületű, kulcsrakész ipari létesítmény épült fel. Az ipari parkon kívül a cégcsoport befektetéseinek másik fő helyszíne a Debreceni Nemzetközi Repülőtér.

A Xanga csoport jelenleg 13 beruházási projektet valósít meg, amelynek eredményeképpen a Debreceni Regionális és Innovációs Ipari Parkban összesen 31 ezer négyzetméter, a Debreceni Nemzetközi Repülőtéren pedig 22 ezer négyzetméter ipari, logisztikai és szolgáltató egység épül meg az idén és jövőre.

Az említett projektek egyike a W Dubai csoporttal közös befektetésben megépített 5000 négyzetméteres ipari üzem, amelybe bérleti konstrukcióban több külföldi termelő vállalat települ be, mintegy 150 új munkahelyet teremtve a városban - közölte Herdon István, aki az MTI-nek elmondta, hogy a beruházás egymilliárd forintba kerül.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Moszkva nem hisz a könnyeknek – hisztéria lenne csupán a mozgósításra adott reakció?
Elek Lenke | 2022. szeptember 25. 05:44
Dmitrij Peszkovnak, az orosz elnök sajtótitkárának szavait idézi a Kommerszant című népszerű orosz online napilap, miszerint "józannak és megfontoltnak kell lenni" a mozgósítás kérdéseivel kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Charles Michel: Európának nyitnia kell a menekülő oroszok előtt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 17:16
Az Oroszország és Grúzia közötti határon mintegy 10 kilométeres sor áll, ahol az embereknek több mint 20 órán át kell várakozniuk az átkelésre.
Makro / Külgazdaság ENSZ-főtitkár: Teherán tartózkodjon a szükségtelen erő alkalmazásától! Legalább 50 ember vesztette életét
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 15:26
António Guterres ENSZ-főtitkár felszólította az iráni biztonsági erőket, hogy tartózkodjanak "a szükségtelen és aránytalan erő" alkalmazásától a kormányellenes tüntetéseken. A tüntetések kezdete óta legalább 50 ember vesztette életét.
Makro / Külgazdaság Katar jelentősen növeli LNG-termelését
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:50
Katar 126 millió tonnára kívánja növelni cseppfolyósítottföldgáz-termelését az északi mező déli szakaszának (NFS) fejlesztésével, amit részben a TotalEnergiest francia céggel valósít meg.
Makro / Külgazdaság Vírus: terjed az ebola
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:15
Ugandában 11-re emelkedett az ebolajarványban elhunytak száma, és további 11 ebolagyanús esetet kezelnek kórházban.
Makro / Külgazdaság Tovább nőhet a lengyelországi infláció szeptemberben
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 12:37
Tovább emelkedhet az infláció Lengyelországban szeptemberben, miután augusztusban 25 éve a legmagasabb volt - mondta szombaton a lengyel pénzügyminiszter, aki szerint azonban az infláció még az idén eléri a csúcsot.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter a CNN-nek: nem igaz, hogy Magyarország inkább Oroszország oldalán állna, nem vétóztunk egyetlen szankciós csomagot sem
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 11:51
A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter szombaton az amerikai hírcsatornának, a CNN-nek adott interjújában.
Makro / Külgazdaság Szöul: Észak-Korea ballisztikus rakétával fenyegeti
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 11:12
A dél-koreai hadsereg olyan jeleket észlelt, amelyek arra utalnak, hogy Észak-Korea tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéta (SLBM) kilövésére készülhet.
Makro / Külgazdaság Nem vizsgálta Magyarország adósosztályzatát a Moody's
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 09:44
Nem vizsgálta Magyarország államadós-besorolását a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő a péntekre kitűzött időpontban, így nem jelentett be módosítást a "Baa2" szintű, befektetési ajánlású osztályzatra, sem a besorolás stabil kilátására.
Makro / Külgazdaság Újabb törvényjavaslatok az EU-s pénzekért: új hatóságot javasol a kormány a korrupció ellen
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 09:17
Péntek este benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek a törvénymódosítások második csomagját is, a hétfőn beterjesztett első csomagját követően, amivel az Európai Bizottság követelményeinek próbál eleget tenni, hogy megkaphassa az uniós költségvetésből járó eurómilliárdokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG