3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A külgazdasági és külügyminiszter szerint még sosem volt akkora szükség a V4-re, mint most.
MTI Fotó: KKM / Ruby Gábor

Soha nem volt olyan fontos a visegrádi együttműködés mint most, amikor Európa súlyos problémákkal és kihívásokkal néz szembe - vélekedett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Prágában a négy visegrádi ország (V4) külügyi tárcavezetőinek tanácskozása után.

Most a legfontosabb

"A jelenlegi európai helyzetben, úgy gondolom, nem túlzás azt állítani, hogy a visegrádi együttműködés még soha nem volt olyan fontos, erre az együttműködésre még soha nem volt olyan nagy szükség, mint jelenleg. Európa olyan súlyos kihívásokkal küszködik, amely kihívások bizony az európai integráció több aspektusát is képesek veszélybe sodorni" - mondta a Szijjártó Péter a magyar közmédia tudósítóinak a tanácskozás után.

Rámutatott, hogy például már évek óta zajlik a vita az euróövezet jövőjéről, míg a bevándorlási válság következtében a schengeni övezet jövője is megkérdőjeleződött. A magyar diplomácia vezetője szerint a visegrádi csoport fontos tényezője az európai, sőt a világpolitikának, jól kezeli a jelenlegi migrációs válságot, és a csoport országai összefogásának rendkívüli szerepe van az Európai Unió jövője szempontjából is.

Vannak képmutatók az EU-ban

"Az EU csak akkor fogja tudni megoldani ezeket a kihívásokat, hogyha őszintén beszél, és feladja képmutató magatartását, márpedig ennek a biztosítéka a visegrádi összefogás" - mondta a miniszter, aki szerint a visegrádi összefogás országai mindig is nyíltan beszéltek, és a nevükön nevezték a problémákat. "Ebből egyelőre hiány van Európában" - jegyezte meg, hozzátéve, hogy "sajnos a képmutatás politikája még mindig jelen van Európában".

Szijjártó Péter szerint a V4-ek a csoportot ért kritikákat inkább elismerésnek és bátorításnak veszik. "Ha nem lennénk fontosak, ha nem számítana, amit csinálunk, akkor nem foglalkoznának velünk, nem kritizálnának minket" - vélekedett a miniszter.

Úgy látja: az elmúlt napok kritikái arra világítanak rá, hogy a visegrádi együttműködés még soha nem volt olyan erős és olyan jelentős, mint most. Nagy a jelentősége a jövőre nézve is, mert a visegrádi csoport országai külön-külön nem érhettek volna el olyan eredményeket, amilyeneket közösen elértek gazdaságilag és politikailag.

Ütőképes csapat

A V4-ek ugyanakkor képesek politikájuk megvédésére is, korábban, amikor (mások) Magyarországot támadták, kiálltak Magyarország mellett, most pedig, amikor Lengyelországot támadják, kiállnak Lengyelország mellett. A bevándorlási válsággal kapcsolatban is kizárólag a V4 tud felmutatni sikeres példát. Magyarország volt az egyetlen ország, amely képes volt megállítani a bevádorlási hullámot a határánál, és ebben hatékony segítséget kapott visegrádi partnereitől - fejtette ki Szijjártó Péter. "Ha az EU a visegrádi példát követné, akkor úrrá tudna lenni a bevándorlási válságon" - vélekedett a külgazdasági és külügyminiszter.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kínai gyarmat lesz Magyarország?
Vég Márton | 2024. május 6. 15:11
Nincsenek beruházások, elfogyott a pénz az önkormányzatoknál, így a polgármesterek nem tudnak mivel kampányolni, mégis nagy csata várható a választásokon. Minek jön ide a kínai elnök? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Megint minden olcsóbb lehet az euróövezetben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 12:47
Tovább csökkennek a termelői árak, elsősorban az energiaárak miatt.
Makro / Külgazdaság Nagy gondban az Audi, 74 százalékkal esett a cég eredménye
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 10:47
A háttérben beszállítói probléma sejlik fel.
Makro / Külgazdaság Valami félrement márciusban a magyar külkereskedelemben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 08:31
15, illetve 20 százalékos a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest.
Makro / Külgazdaság Az izraeli kormány jóváhagyta az al-Dzsazíra bezárását Izraelben
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 15:53
Az izraeli kormány jóváhagyta a katari székhelyű al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió bezárását Izraelben, a csatorna jogászai válaszra készülnek.
Makro / Külgazdaság Litván startup tarol a használt ruhák piacán
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 11:13
Meddig tart ki a lendülete?
Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG