<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A járvány gyorsan rávilágított általában a magyar gazdaság, és konkrétan az egészségügy sérülékenységére. Gazdasági szempontból az elmúlt fél évtized prociklikus gazdaságpolitikája nem hagyott tartalékokat a rendszerben sem a monetáris, sem a fiskális politika szempontjából, nem volt kellő mozgástér a válság hatásainak jelentős tompítására. Minderről Jaksity György, a Concorde Értékpapír Zrt. társalapítója beszélt a Piac&Profit szeptemberi számában, amely már kapható az újságárusoknál.

Az aktuális gazdasági kérdéseket feszegető magazinban ezúttal is számos érdekes téma kerül napirendre.

Csabai Károly Jaksity Györggyel készített nagylélegzetű interjút, amelyben a közgazdász kifejti véleményét a Matolcsy György kontra Varga Mihály/kormány között régóta folyó csörtéről, az alapkamat alakulásáról, az államadósságról és persze egykori tőzsdealapítóként a BÉT teljesítményéről is van véleménye. „Miközben a környező országokban nem egy dollármilliárdos értékelésű magáncég és közöttük viszonylag sok egykori garázscég – tehát nem az állami vagyonból vagy ahhoz köthetően fejlődő –, a globális versenyben magát kinövő vállalkozás került tőzsdére, nálunk egy sem. És ennek van egy roppant egyszerű oka: nincs ilyen cég Magyarországon. És ez nem a magyar tőzsde, hanem a magyar gazdaság, az egész magyar társadalom egyik legnagyobb problémája” – mutat rá Jaksity.

A Piac&Profit magazin legújabb számaA Piac&Profit magazin legújabb száma

Máshonnan közelít, de szintén a hazai gazdaság szereplőiről mond véleményt Madlovics Bálint a lap egy másik interjújában. A posztkommunista rendszerek anatómiája című monumentális kötet társszerzőjével Szarvas György beszélgetett arról, hogy hogyan lehetne definiálni azt a politikai és gazdasági berendezkedést, amiben élünk. Magyar Bálint és Madlovics Bálint idei könyvhétre megjelent kötete egyértelműen tudományos igénnyel íródott, mégis könnyen olvasható, áttekinthető mű és egy egészen új kategóriarendszert és nyelvet teremt. A szerzők meghatározása szerint maffiaállam épült ki Magyarországon az elmúlt tíz évben: központjában egy, a politikai és gazdasági erőforrásokat egyaránt uraló fogadott politikai család áll. Ez különböző jogállású szereplők jórészt íratlan normákat követő, egyközpontú, piramisszerű hierarchiája, tetején a csúcspatrónussal, Orbánnal. Ő pedig nem kormányoz, hanem családfőként rendelkezik státusok és vagyonok felett, mindenkinek a „jussa és érdemei” szerint. Az interjúból kiderül az is, hogyan működik a gazdaság egy ilyen államban, és hogy a kormány által kegyelt sikeres üzletemberek által felhalmozott vagyon miben különbözik a piaci alapon működő vállalatok tulajdonosai által összegyűjtött tőkétől.

Mostanában rengeteget beszélünk a pandémia veszteseiről, a bezárt éttermekről, a csődbement kisvállalatokról. A Piac&Profit stábja néhány olyan szereplőt keresett meg, akik jól reagáltak az új kihívásokra, előremenekültek vagy kihasználták a pandémia miatt adódó lehetőséget. Őket kérdezte arról, hogyan vágnak neki a negyedik hullámnak.

A lap megkereste azt a sziráki vállalkozást is, amely alapítója, Lukács Noémi a düsseldorfi egyetem kutatójaként már a 90-es években olyan antitesteket állított elő, amelyekkel ki lehetett mutatni a duplaszálú RNS-t biológiai mintákban és a sejtekben is. Azt állította, hogy a duplaszálú RNS jelenléte élő vírusok jelenlétére utalhat. Szirákon, a dédszülei házában alakította ki azt a labort, amelyben máig előállították azt a speciális ellenanyagot, amely most a koronavírussal kapcsolatos vizsgálatokban hirtelen reflektorfénybe került. De vajon milyen hátrányt jelent egy kis nógrádi településen biotechnológiai céget építeni? Hogyan lehet finanszírozáshoz jutni, szakembert vonzani? És végül miért döntöttek úgy, hogy inkább eladják a technológiát, amely világszinten ismertté tette őket.

A Piac&Profit őszi számában elolvashatja a választ ezekre a kérdésekre és számos további izgalmas témát is talál a 68 oldalas magazinban.

Keresse az újságárusoknál vagy vegye le a digitális könyvespolcról! 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Törökország nagy afrikai offenzívája – végre egy sikersztori
Káncz Csaba | 2021. október 19. 18:31
Beszorulva pénzügyileg és a főbb külpolitikai frontjain, Törökország aktív politikája Afrikában a kormányzat számára végre egy eladható sikersztori.  A kontinens az uralkodó AKP párt számára nem csak kiaknázatlan gazdasági lehetőségek ígéretét hordozza, hanem olyan területekre térhetnek vissza, ahol egykor az oszmán birodalom uralkodott.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az OTP a ludas a BUX csökkenéséért
MTI | 2021. október 19. 18:16
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 281,03 pontos, 0,51 százalékos csökkenéssel, 54 356,89 ponton zárt kedden.
Makro / Külgazdaság Elhúzódó infláció elleni harcra számítanak Matolcsy Györgyék
Csabai Károly | 2021. október 19. 16:31
Alapvetően a nyersanyagárak jelentős emelkedése miatt – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének azt követő szavaiból, hogy a Monetáris Tanács újabb 15 bázisponttal, immár 1,8 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Erre a forint nagyot gyengült, az euróval szemben 2,5 egységet, amiből arra lehet következtetni, hogy a piaci szereplők a vártnál gyorsabb infláció miatt talán mégis nagyobb kamatemelést tartottak volna szükségesnek.
Makro / Külgazdaság Tartották magukat az ígéretükhöz Matolcsy Györgyék: itt az újabb kamatemelés!
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 14:00
A piaci várakozásoknak megfelelően 15 bázisponttal, 1,8 százalékra emelték a jegybanki alapkamatot. Az indoklást a Monetáris Tanács 15 órakor megjelenő közleményéből ismerhetjük meg.
Makro / Külgazdaság Márki-Zay Péter sok elemét megtartaná az orbáni gazdasági modellnek, de korrupció nélkül
Vég Márton | 2021. október 19. 13:59
Márki-Zay Péter fő üzenete a korrupció felszámolása és a fideszes lopás megakadályozása. Értékrendje szerint nem az számít, hogy egy közbeszerzést rokon vagy fideszes cég nyer el, hanem az, hogy olcsó legyen.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő prognózist adott Orbán Viktor főtanácsadója
Csabai Károly | 2021. október 19. 11:29
A gazdaságpolitikai kérdésekben a kormányfőt képbe helyező Nagy Márton azt mondta, hogy a kormányzati költekezések miatt a negyedik negyedévben, illetve 2022 első három hónapjában a költségvetés hiánya a féléves GDP közel 16 százaléka lehet.
Makro / Külgazdaság Pénzmegvonással sújthatja Lengyelországot Brüsszel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 19. 11:09
Az uniós pénzek megvonásának lehetőségére utalt az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben Lengyelországgal kapcsolatban. A lengyel kormányfő szerint a pénzügyi zsarolás megengedhetetlen.
Makro / Külgazdaság Sok községben aggasztóan alacsony a foglalkoztatási ráta
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 10:21
A községek ötödében 60 százalék alatti volt ez a mutató 2019-ben.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: egyre többen vannak lélegeztetőn
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 09:31
A beoltottak kevesebb mint 1 százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb - közölte az operatív törzs. Egyre többen vannak kórházban.
Makro / Külgazdaság Izzasztó napja lesz ma Orbán Viktor legfontosabb szövetségesének
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 08:55
A lengyel alkotmánybíróság nagy port kavart döntéséről vitázik ma az Európai Parlament a lengyel kormányfő részvételével. Mateusz Morawiecki szerint Lengyelország EU-tag marad, de ragaszkodik a szuverenitásához.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos