BUX
34 735.16
+0.95%
+328.00
OTP
10 280.00
+0.78%
+80.00
MOL
1 750.00
+2.52%
+43.00
RICHTER
6 810.00
+0.59%
+40.00
MTELEKOM
372.00
+0.68%
+2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. október 13. 08:00

Amerikai sajtóhírek szerint az orosz katonai hírszerzés különleges egysége hosszú évek óta dolgozik Európa destabilizálásán, valamint az Egyesült Államok ellen. Emberei kémkedés, puccs-szervezés és elektronikus hadviselés mellett állítólag gyilkolnak is. Az elit alakulat tagjai felforgató tevékenységben, szabotázsban és merényletekben jártas tisztek.

Szkripalt és lányát 2018. március 4-én mérgezték meg egy salysburyi bevásárlóközpontnál. Fotó: EPA/Neil Hall

A GRU, az orosz katonai kémszolgálat állt pár éve a meghiúsult montenegrói puccskísérlet mögött, annak emberei követtek el két gyilkossági kísérletet egy bolgár fegyverkereskedő ellen, és - nyugati vélelmek szerint - ugyanez a szigorúan titkos egység próbálta idegméreggel eltenni láb alól a Nagy-Britanniában élő volt GRU-tisztet, Szergej Szkripalt és lányát

A New York Times által idézett nyugati biztonsági szakértők véleménye szerint legalább egy évtizede tartó, folyamatos és összehangolt kampányról van szó, amely mögött az orosz hírszerzés „29155-ös egység” elnevezésű elit alakulata áll. Annak tagjai a felforgató tevékenységben, szabotázsban és gyilkossági merényletekben jártas tisztek. Vannak közöttük véres háborúk, az afganisztáni szovjet hadviselés, a csecsenföldi és az Ukrajna elleni harcok kitüntetett veteránjai.

Egymásról sem tudnak

Munkájuk annyira titkos, hogy arról feltehetően a GRU más részlegei sem tudnak. Az egység parancsnoka Andrej Averjanov vezérőrnagy, aki egy fotón Anatolij Csepiga ezredes oldalán látható: az utóbbi volt a két orosz ügynök egyike, akikkel szemben a brit igazságszolgáltatás a Szkripál elleni merényletért vádat emelt.

A 29155-ös egység akciói az említett esetekben feltűnést keltettek, de a nyugati elhárítás csak később derítette fel, hogy azok összefüggenek és közös hátterük van. A különleges GRU-egységet először a 2016-os montenegrói puccs-kísérlet után azonosították. Akkor két orosz ügynök állt az akció mögött, hogy meggyilkolják az ország miniszterelnökét és elfoglalják a parlament épületét. A terv kudarcot vallott és Montenegró egy évvel később a NATO tagja lett.

A tavaly márciusi ideggázos merényletet Szkripal és lánya túlélte, de egy rendőr megsebesült és egy angol asszonyt, aki parfümnek vélte az elhajított kis palackot, megölt az ideggáz. A történteket követően mintegy 20 ország (köztük Magyarország) Nagy-Britanniával szolidaritást vállalva utasított ki összesen 150 orosz diplomatát. Csepiga ezredes mellett a londoni merénylet helyszíni előkészítésében részt vett a 29155-ös egység egy Fedotov és egy Pavlov nevet használó embere is. Ők ketten részesei voltak az akciónak, amelyben Emilian Gebrev bolgár fegyverkereskedőt 2015-ben kétszer is megpróbálták eltenni láb alól, de ez végül nem sikerült.

Putyin engedélyével

Egyébként Putyin orosz elnök 2006-ban írta alá a törvényt, amely engedélyezte ilyen külföldi gyilkosságok elkövetését. Ugyanabban az évben öltek meg egy másik, átállt orosz ügynököt, Alekszander Litvinyenkót Londonban, radioaktív izotóppal. Ezt a gyilkosságot a KGB utódszervezete, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat számlájára írják.

Az amerikai lap idézte az Orosz Védelmi Minisztérium döntését jutalom odaítéléséről három egységnek, azok „különleges katonai teljesítménye” elismeréseként. Az egyik jutalmazott a 29155-ös volt. A másik a 74455-ös, amely kiberhadviselési eszközökkel avatkozott be a 2016-os amerikai választási kampányba, a harmadik pedig a 99450-es: ez az egység szerepelt a Krím elfoglalásában.

Eerik-Niiles Kross, az észt hírszerzés volt vezetője kijelentette:

Ez a fajta tevékenység a lélektani háború módszere lett. Az oroszok éreztetni akarják, hogy jelen vannak...

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Nem dobta meg a boltok forgalmát a korlátozások eltörlése
MTI | 2020. augusztus 5. 10:08
Ugyanazt hozta az idei június, mint a tavalyi.
Makro / Külgazdaság Totális maszkszigor jöhet Párizsban – baseball ütőkkel verték meg a maszk viselését kérő férfit
Wéber Balázs | 2020. augusztus 5. 09:47
A francia főváros polgármestere a szabadban is kötelezővé tenné a védőmaszkot a járvány kiújulásának megakadályozása érdekében. Franciaországban több alkalommal is súlyos erőszakba torkolltak a maszkviselés hiánya miatt kitört viták.
Makro / Külgazdaság Lépett az Alkotmánybíróság: fenyegető volt a népszavazási törvény
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 5. 07:53
Alkományellenes a bírság a vissza nem adott népszavazási aláírásgyűjtő ívekért, mert az fenyegeti a szervezőket, ami pedig elriasztja a választópolgárokat attól, hogy gyakorolják a népszavazáshoz való jogukat - mondta ki az Alkotmánybíróság.
Makro / Külgazdaság Orbán ezt kéri Berlintől a további német fegyvervásárlásokért cserébe
Káncz Csaba | 2020. augusztus 4. 18:17
2011 óta nyilvánvaló, hogy Berlin az EU legerősebb hatalmaként eltűri a hazai jogállam szétverését, amíg a magyar miniszterelnök feltétel nélkül kiszolgálja a német ipar érdekeit. Értesülésünk szerint Budapest és Berlin között titkos megállapodás körvonalazódik, ahol összekapcsolódik a német fegyverek beszerzése a magyar jogállami kérdésekkel. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Brexit-hatás: megugrott az EU-ba emigráló britek száma
Wéber Balázs | 2020. augusztus 4. 16:09
Harminc százalékkal nőtt az uniós országokba kivándorló britek száma a Brexit-referendum éve óta. Spanyolországban ötször, Franciaországban tízszer több brit telepedett le a korábbiakhoz képest. Szakértők szerint az elvándorlás fő oka a kilépés az EU-ból.
Makro / Külgazdaság Nyolcszorosára nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Spanyolországban
Wéber Balázs | 2020. augusztus 4. 10:07
Ismét terjed a koronavírus-járvány a dél-európai ország egyes részein a veszélyhelyzet megszüntetése óta. Igaz, pánikra nincs ok: a helyzet messze nem annyira súlyos, mint tavasszal.
Makro / Külgazdaság 25 ezerrel kevesebben keresnek állást
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 4. 09:17
A június közepi mélypontot követően augusztus első napjaira közel 25 ezerrel csökkent a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon, ami egyértelműen jelzi, hogy kedvező fordulat megy végbe a munkaerőpiacon – mondta Bodó Sándor.
Makro / Külgazdaság Hogy áll most a koronavírus-járvány világszinten?
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 4. 08:08
A világon 18 224 253 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 692 679, a gyógyultaké pedig 10 865 548 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Elnöki rendelettel zárnák az amerikai munkaerőpiacot
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 4. 07:49
Donald Trump rendeletet írt alá az amerikai munkahelyek védelméről, amely azt kívánja megakadályozni, hogy külföldi munkavállalókat, akár alkalmi munkára is, amerikai munkavállalók helyére vegyenek fel.
Makro / Külgazdaság Mint az első világháború előestéjén – elfajulhat Kína démonizálása
Káncz Csaba | 2020. augusztus 4. 07:33
Az új hidegháború keretei között Washington következetesen, folyamatosan és számos csúsztatással démonizálja Kínát. Geopolitikailag a jelenlegi amerikai-kínai szembenállás kísértetiesen hasonlít a múlt század eleji angol-német szembenállásra - amely aztán az első világháborúba torkollott. Káncz Csaba jegyzete.
Friss
hírlevél