TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Amerikai sajtóhírek szerint az orosz katonai hírszerzés különleges egysége hosszú évek óta dolgozik Európa destabilizálásán, valamint az Egyesült Államok ellen. Emberei kémkedés, puccs-szervezés és elektronikus hadviselés mellett állítólag gyilkolnak is. Az elit alakulat tagjai felforgató tevékenységben, szabotázsban és merényletekben jártas tisztek.

Szkripalt és lányát 2018. március 4-én mérgezték meg egy salysburyi bevásárlóközpontnál. Fotó: EPA/Neil Hall

A GRU, az orosz katonai kémszolgálat állt pár éve a meghiúsult montenegrói puccskísérlet mögött, annak emberei követtek el két gyilkossági kísérletet egy bolgár fegyverkereskedő ellen, és - nyugati vélelmek szerint - ugyanez a szigorúan titkos egység próbálta idegméreggel eltenni láb alól a Nagy-Britanniában élő volt GRU-tisztet, Szergej Szkripalt és lányát

A New York Times által idézett nyugati biztonsági szakértők véleménye szerint legalább egy évtizede tartó, folyamatos és összehangolt kampányról van szó, amely mögött az orosz hírszerzés „29155-ös egység” elnevezésű elit alakulata áll. Annak tagjai a felforgató tevékenységben, szabotázsban és gyilkossági merényletekben jártas tisztek. Vannak közöttük véres háborúk, az afganisztáni szovjet hadviselés, a csecsenföldi és az Ukrajna elleni harcok kitüntetett veteránjai.

Egymásról sem tudnak

Munkájuk annyira titkos, hogy arról feltehetően a GRU más részlegei sem tudnak. Az egység parancsnoka Andrej Averjanov vezérőrnagy, aki egy fotón Anatolij Csepiga ezredes oldalán látható: az utóbbi volt a két orosz ügynök egyike, akikkel szemben a brit igazságszolgáltatás a Szkripál elleni merényletért vádat emelt.

A 29155-ös egység akciói az említett esetekben feltűnést keltettek, de a nyugati elhárítás csak később derítette fel, hogy azok összefüggenek és közös hátterük van. A különleges GRU-egységet először a 2016-os montenegrói puccs-kísérlet után azonosították. Akkor két orosz ügynök állt az akció mögött, hogy meggyilkolják az ország miniszterelnökét és elfoglalják a parlament épületét. A terv kudarcot vallott és Montenegró egy évvel később a NATO tagja lett.

A tavaly márciusi ideggázos merényletet Szkripal és lánya túlélte, de egy rendőr megsebesült és egy angol asszonyt, aki parfümnek vélte az elhajított kis palackot, megölt az ideggáz. A történteket követően mintegy 20 ország (köztük Magyarország) Nagy-Britanniával szolidaritást vállalva utasított ki összesen 150 orosz diplomatát. Csepiga ezredes mellett a londoni merénylet helyszíni előkészítésében részt vett a 29155-ös egység egy Fedotov és egy Pavlov nevet használó embere is. Ők ketten részesei voltak az akciónak, amelyben Emilian Gebrev bolgár fegyverkereskedőt 2015-ben kétszer is megpróbálták eltenni láb alól, de ez végül nem sikerült.

Putyin engedélyével

Egyébként Putyin orosz elnök 2006-ban írta alá a törvényt, amely engedélyezte ilyen külföldi gyilkosságok elkövetését. Ugyanabban az évben öltek meg egy másik, átállt orosz ügynököt, Alekszander Litvinyenkót Londonban, radioaktív izotóppal. Ezt a gyilkosságot a KGB utódszervezete, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat számlájára írják.

Az amerikai lap idézte az Orosz Védelmi Minisztérium döntését jutalom odaítéléséről három egységnek, azok „különleges katonai teljesítménye” elismeréseként. Az egyik jutalmazott a 29155-ös volt. A másik a 74455-ös, amely kiberhadviselési eszközökkel avatkozott be a 2016-os amerikai választási kampányba, a harmadik pedig a 99450-es: ez az egység szerepelt a Krím elfoglalásában.

Eerik-Niiles Kross, az észt hírszerzés volt vezetője kijelentette:

Ez a fajta tevékenység a lélektani háború módszere lett. Az oroszok éreztetni akarják, hogy jelen vannak...

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
Friss
hírlevél