4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Amerikai sajtóhírek szerint az orosz katonai hírszerzés különleges egysége hosszú évek óta dolgozik Európa destabilizálásán, valamint az Egyesült Államok ellen. Emberei kémkedés, puccs-szervezés és elektronikus hadviselés mellett állítólag gyilkolnak is. Az elit alakulat tagjai felforgató tevékenységben, szabotázsban és merényletekben jártas tisztek.

Szkripalt és lányát 2018. március 4-én mérgezték meg egy salysburyi bevásárlóközpontnál. Fotó: EPA/Neil Hall

A GRU, az orosz katonai kémszolgálat állt pár éve a meghiúsult montenegrói puccskísérlet mögött, annak emberei követtek el két gyilkossági kísérletet egy bolgár fegyverkereskedő ellen, és - nyugati vélelmek szerint - ugyanez a szigorúan titkos egység próbálta idegméreggel eltenni láb alól a Nagy-Britanniában élő volt GRU-tisztet, Szergej Szkripalt és lányát

A New York Times által idézett nyugati biztonsági szakértők véleménye szerint legalább egy évtizede tartó, folyamatos és összehangolt kampányról van szó, amely mögött az orosz hírszerzés „29155-ös egység” elnevezésű elit alakulata áll. Annak tagjai a felforgató tevékenységben, szabotázsban és gyilkossági merényletekben jártas tisztek. Vannak közöttük véres háborúk, az afganisztáni szovjet hadviselés, a csecsenföldi és az Ukrajna elleni harcok kitüntetett veteránjai.

Egymásról sem tudnak

Munkájuk annyira titkos, hogy arról feltehetően a GRU más részlegei sem tudnak. Az egység parancsnoka Andrej Averjanov vezérőrnagy, aki egy fotón Anatolij Csepiga ezredes oldalán látható: az utóbbi volt a két orosz ügynök egyike, akikkel szemben a brit igazságszolgáltatás a Szkripál elleni merényletért vádat emelt.

A 29155-ös egység akciói az említett esetekben feltűnést keltettek, de a nyugati elhárítás csak később derítette fel, hogy azok összefüggenek és közös hátterük van. A különleges GRU-egységet először a 2016-os montenegrói puccs-kísérlet után azonosították. Akkor két orosz ügynök állt az akció mögött, hogy meggyilkolják az ország miniszterelnökét és elfoglalják a parlament épületét. A terv kudarcot vallott és Montenegró egy évvel később a NATO tagja lett.

A tavaly márciusi ideggázos merényletet Szkripal és lánya túlélte, de egy rendőr megsebesült és egy angol asszonyt, aki parfümnek vélte az elhajított kis palackot, megölt az ideggáz. A történteket követően mintegy 20 ország (köztük Magyarország) Nagy-Britanniával szolidaritást vállalva utasított ki összesen 150 orosz diplomatát. Csepiga ezredes mellett a londoni merénylet helyszíni előkészítésében részt vett a 29155-ös egység egy Fedotov és egy Pavlov nevet használó embere is. Ők ketten részesei voltak az akciónak, amelyben Emilian Gebrev bolgár fegyverkereskedőt 2015-ben kétszer is megpróbálták eltenni láb alól, de ez végül nem sikerült.

Putyin engedélyével

Egyébként Putyin orosz elnök 2006-ban írta alá a törvényt, amely engedélyezte ilyen külföldi gyilkosságok elkövetését. Ugyanabban az évben öltek meg egy másik, átállt orosz ügynököt, Alekszander Litvinyenkót Londonban, radioaktív izotóppal. Ezt a gyilkosságot a KGB utódszervezete, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat számlájára írják.

Az amerikai lap idézte az Orosz Védelmi Minisztérium döntését jutalom odaítéléséről három egységnek, azok „különleges katonai teljesítménye” elismeréseként. Az egyik jutalmazott a 29155-ös volt. A másik a 74455-ös, amely kiberhadviselési eszközökkel avatkozott be a 2016-os amerikai választási kampányba, a harmadik pedig a 99450-es: ez az egység szerepelt a Krím elfoglalásában.

Eerik-Niiles Kross, az észt hírszerzés volt vezetője kijelentette:

Ez a fajta tevékenység a lélektani háború módszere lett. Az oroszok éreztetni akarják, hogy jelen vannak...

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megint többet kell fizetni hétfőtől a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 18:41
Vége a jó világnak.
Makro / Külgazdaság Máris megvan a vámháború első áldozata? Mi lesz a pálinkákkal?
Buksza blog | 2024. június 14. 16:08
Az Európából Kínába szállított szeszesitaltermékek, például pálinkafélék, mondjuk a francia konyak lehet az első európai áldozata a kínai elektromos autókra kivetett európai uniós büntetővámra adott pekingi válasznak.
Makro / Külgazdaság Putyin Zaporizzsja és Herszon megyét is magának követeli
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 14:20
Aligha elfogadható ez Ukrajnának.
Makro / Külgazdaság Áprilisban csökkent az euróövezet külkereskedelmi többlete
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 13:25
Az előző havinál és a vártnál is jóval kisebb külkereskedelmi többlettel zárta áprilist az euróövezet az EU statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken publikált első becslése alapján.
Makro / Külgazdaság Áll a bál a Vörös-tengeren is, súlyosan megsebesült egy matróz
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 11:14
Húszi rakéták vettek célba több hajót is, egy súlyos sebesült is van.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor is beismerte, hogy bajban van Brüsszelben
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 10:44
"Két hölgy" miatt. Ha nem jön össze az új frakció, még messzebb kerül Brüsszel elfoglalása, márpedig a magyar miniszterelnök szerint sem áll jól a dolog.
Makro / Külgazdaság Kezdődik a háború Kína és Brüsszel között?
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 09:46
Pekingben közölték, nem hagyják válasz nélkül az ellenséges lépést, megtorló intézkedések jöhetnek.
Makro / Külgazdaság Kapott egy jó hírt Lázár János
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 08:31
A márciusi kiábrándító adatok után jelentősen javult egy fontos gazdasági mutató.
Makro / Külgazdaság Megismételhetik a főpolgármester-választást! Ezt kezdeményezi Karácsony Gergely
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 16:28
Budapest teljes területén, a lehető legrövidebb időn belül. Bármi is legyen az eredménye a szavazatok pénteki újraszámlálásának.
Makro / Külgazdaság Az amerikai recessziós forgatókönyv inkább már a múlté
Bózsó Péter | 2024. június 13. 15:01
Az Eurizon Asset Management Hungary befektetési igazgatóját, Hajdu Egont többek között az amerikai gazdasági várakozások tavasz óta bekövetkezett változásáról kérdezte újságírónk Bózsó Péter, annak apropóján, hogy az alapkezelő idén elnyerte „Az Év Legjobb Tőkevédettalap-kezelője” díjat a Privátbankár. hu - Alapkezelő Klasszis 2024 versenyén.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG