4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Amerikai sajtóhírek szerint az orosz katonai hírszerzés különleges egysége hosszú évek óta dolgozik Európa destabilizálásán, valamint az Egyesült Államok ellen. Emberei kémkedés, puccs-szervezés és elektronikus hadviselés mellett állítólag gyilkolnak is. Az elit alakulat tagjai felforgató tevékenységben, szabotázsban és merényletekben jártas tisztek.

Szkripalt és lányát 2018. március 4-én mérgezték meg egy salysburyi bevásárlóközpontnál. Fotó: EPA/Neil Hall

A GRU, az orosz katonai kémszolgálat állt pár éve a meghiúsult montenegrói puccskísérlet mögött, annak emberei követtek el két gyilkossági kísérletet egy bolgár fegyverkereskedő ellen, és - nyugati vélelmek szerint - ugyanez a szigorúan titkos egység próbálta idegméreggel eltenni láb alól a Nagy-Britanniában élő volt GRU-tisztet, Szergej Szkripalt és lányát

A New York Times által idézett nyugati biztonsági szakértők véleménye szerint legalább egy évtizede tartó, folyamatos és összehangolt kampányról van szó, amely mögött az orosz hírszerzés „29155-ös egység” elnevezésű elit alakulata áll. Annak tagjai a felforgató tevékenységben, szabotázsban és gyilkossági merényletekben jártas tisztek. Vannak közöttük véres háborúk, az afganisztáni szovjet hadviselés, a csecsenföldi és az Ukrajna elleni harcok kitüntetett veteránjai.

Egymásról sem tudnak

Munkájuk annyira titkos, hogy arról feltehetően a GRU más részlegei sem tudnak. Az egység parancsnoka Andrej Averjanov vezérőrnagy, aki egy fotón Anatolij Csepiga ezredes oldalán látható: az utóbbi volt a két orosz ügynök egyike, akikkel szemben a brit igazságszolgáltatás a Szkripál elleni merényletért vádat emelt.

A 29155-ös egység akciói az említett esetekben feltűnést keltettek, de a nyugati elhárítás csak később derítette fel, hogy azok összefüggenek és közös hátterük van. A különleges GRU-egységet először a 2016-os montenegrói puccs-kísérlet után azonosították. Akkor két orosz ügynök állt az akció mögött, hogy meggyilkolják az ország miniszterelnökét és elfoglalják a parlament épületét. A terv kudarcot vallott és Montenegró egy évvel később a NATO tagja lett.

A tavaly márciusi ideggázos merényletet Szkripal és lánya túlélte, de egy rendőr megsebesült és egy angol asszonyt, aki parfümnek vélte az elhajított kis palackot, megölt az ideggáz. A történteket követően mintegy 20 ország (köztük Magyarország) Nagy-Britanniával szolidaritást vállalva utasított ki összesen 150 orosz diplomatát. Csepiga ezredes mellett a londoni merénylet helyszíni előkészítésében részt vett a 29155-ös egység egy Fedotov és egy Pavlov nevet használó embere is. Ők ketten részesei voltak az akciónak, amelyben Emilian Gebrev bolgár fegyverkereskedőt 2015-ben kétszer is megpróbálták eltenni láb alól, de ez végül nem sikerült.

Putyin engedélyével

Egyébként Putyin orosz elnök 2006-ban írta alá a törvényt, amely engedélyezte ilyen külföldi gyilkosságok elkövetését. Ugyanabban az évben öltek meg egy másik, átállt orosz ügynököt, Alekszander Litvinyenkót Londonban, radioaktív izotóppal. Ezt a gyilkosságot a KGB utódszervezete, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat számlájára írják.

Az amerikai lap idézte az Orosz Védelmi Minisztérium döntését jutalom odaítéléséről három egységnek, azok „különleges katonai teljesítménye” elismeréseként. Az egyik jutalmazott a 29155-ös volt. A másik a 74455-ös, amely kiberhadviselési eszközökkel avatkozott be a 2016-os amerikai választási kampányba, a harmadik pedig a 99450-es: ez az egység szerepelt a Krím elfoglalásában.

Eerik-Niiles Kross, az észt hírszerzés volt vezetője kijelentette:

Ez a fajta tevékenység a lélektani háború módszere lett. Az oroszok éreztetni akarják, hogy jelen vannak...

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG