1p
Szombaton lehetőleg kerülje az Andrássy utat, mert Tarka magyar elnevezésű rendezvény miatt lezárják. A menethez csak az Erzsébet téren illetve a Hősök terén lehet csatlakozni
A rendőrség lezárja az Andrássy út bekötő utcáit a szombati Tarka Magyar rendezvény biztosítása során, a résztvevők csak az Erzsébet téren és a Hősök terén csatlakozhatnak a megmozduláshoz - közölte Bozsó Zoltán ezredes, a budapesti rendőrfőkapitány közrendvédelmi helyettese pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, a rendőrség a megfelelő létszámmal vesz részt a demonstráció biztosításában.Tafferner Éva őrnagy, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője újságírói kérdésre válaszolva elmondta: nem merült fel olyan információ, hogy bárki ellendemonstrációra, vagy a demonstráció megzavarására készülne.

Bozsó Zoltán elmondta: az "Összefogás az erőszak ellen" nevű civil tömörülés még augusztusban jelentette be a rendőrségen, hogy október 4-én az Erzsébet térről a Hősök terére vonulva kívánnak demonstrációt tartani. Szeptember 29-én, hétfőn pedig egy magánszemély jelentett be szintén vonulásos demonstrációt ugyancsak az Andrássy útra.

Miért tarka a magyar?
A Tarka magyar elnevezésű rendezvényt, amelynek nyilatkozatát mind az öt parlamenti párt elnöke aláírta, több tucatnyi civil szervezet kezdeményezte. A civil jogvédő, meleg, roma és zsidó szervezetek véleménye szerint megálljt kell parancsolni a kisebbségeket érő atrocitásoknak, a kirekesztésnek, a gyűlölködésnek, az erőszak minden formájának. A megmozdulást az Erőszakmentesség világnapjához kapcsolódóan szervezik, az erőszak minden formáját következetesen elvető legendás indiai politikus, Mahatma Gandhi születésének évfordulóján.
A rendőrség mindkét esetben lefolytatta az egyeztetéseket, és tudomásul vette a bejelentéseket. A magánszemély azonban visszavonta a bejelentését, így a BRFK adatai szerint csak egy vonulásos rendezvény lesz szombaton a fővárosban. A résztvevők az Erzsébet téren gyülekeznek, onnan rendőri biztosítás mellett vonulnak az Andrássy úton a Hősök terére, ahol megtartják rendezvényüket. A rendőrség felkészült rá, hogy a lehető legkisebb korlátozással oldja meg a rendezvény biztosítását - mondta az ezredes. Bozsó Zoltán hangsúlyozta: a rendőrség a rendezvény biztonsági kockázatát értékelve tett javaslatot a biztosításra, és annak minden elemét egyeztette a bejelentőkkel. "A szervezőkkel mindenben megegyeztünk" - mondta, hozzátéve, hogy a biztonsági intézkedésekről írásbeli megállapodást kötöttek.

A rendőrség megállási és közlekedési tilalmat vezet be az Andrássy út környezetében péntektől, a zárások a bekötőutcákban lesznek, és nem az Andrássy úton. Az ezredes megjegyezte: arra törekszenek, hogy a lehető legrövidebb ideig korlátozzák a közlekedők mozgását, és ahogy vonulnak a demonstrálók, a lehető leggyorsabban visszaadják a közlekedőknek a lezárt területeket.
  

Demonstrálók, figyelem!

A rendezvény helyszínére az Erzsébet téren és a Hősök terén lehet csatlakozni, útközben erre nem lesz lehetőség. Ez vonatkozik a média képviselőire is, akiknek előzetesen regisztrálniuk kell a rendőrségen.
Mindazok, akiknek dolguk van a lezárt területen - ott élnek, dolgoznak, színházba, esküvőre tartanak - egy ellenőrzés után eljuthatnak a megfelelő helyszínekre, és - mint Bozsó Zoltán mondta - "a rendőrség toleránsan és rugalmasan fogja ezt kezelni".

A főkapitány helyettese kérdésre válaszolva elmondta: a szervezők dönthetik el, ki jöhet be a rendezvényükre és ki nem. Abban az esetben, ha korlátozni szeretnék valaki belépését és ezt nem tudják megoldani a rendezők, akkor kérhetik a rendőrség segítségét.

Bódis Kriszta, a Tarka Magyar demonstráció szóvivője az MTI-nek pénteken telefonon elmondta: ha a rendőrség úgy látja, hogy a demonstráció biztosítására kordonállítás szükséges, elfogadják azt. A megmozdulást szervező civil szervezetek nevében hangsúlyozta azt is, hogy felhívják a rendezvényre érkezők figyelmét, a menethez csatlakozni csak az Erzsébet téren lehet, de aki útközben úgy dönt, hogy nem vonul tovább, elhagyhatja a rendőrség által biztosított Andrássy utat, viszont belépni a felvonulók közé nem lehet, még az újságíróknak sem.

Bódis Kriszta csütörtöki közleményében még kifogásolta, hogy kordonok közé szorítanák a felvonulás résztvevőit, mert miután lemondták a bejelentett ellentüntetést, a Tarka Magyar szervezői nem tartják indokoltnak és céljaikkal összeegyeztethetőnek az ilyen jellegű szigorú biztosítást.


MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG