4p

Mi a legnagyobb probléma a hazai felsőoktatásban?
És a gazdaságban? Mennyit ér egy magyar egyetemi diploma?
Online Klasszis Klub élőben Ádám Zoltánnal, a Corvinusról elbocsátott egyetemi oktatóval

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a szakértőtől!

2024. október 9. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Andor László "Európa a válság után" címmel tart előadást - pedig hol van még a válság vége... Úgy tűnik, a Bizottság nem képes a váltásra, nem szól Európa polgárainak, hogy a fogyasztás folyamatos növelése már nem tartható fenn tovább, és nem tudja lerázni magáról a nagy multicégek lobbi-tevékenységét.

Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős EU biztos ma délután előadást tart a budapesti Európa Klubban. Mandátumának főbb szakpolitikai lépéseiről számot adó prezentációjának címe: „Európa a válság után”.

A válság UTÁN?

Miközben azt látjuk, hogy Franciaország politikai-gazdasági mocsárba süllyedt, Németország gazdasága éppen most állt le, Finnországot órákkal ezelőtt leminősítették, az EU mediterrán perifériája pedig egy társadalmi katasztrófa sújtotta övezetté vált?

Igaz ami igaz, Andor László főnöke, José Manuel Barroso, az EU Bizottság elnöke is úgy fogalmazott düsseldorfi beszédében idén áprilisban, hogy „az EU kiemelkedett a recesszióból, már a kilábalás folyik.” Hogy számoknak se maradjunk híján, hozzátette, miszerint ”az EU növekedése jövőre 2%-ra fog gyorsulni az idei 1,5%-ról”.

Fél év elteltével már tudjuk és látjuk a friss európai adatokból, hogy ezek a prognózisok megtévesztő és csupán a folyamatos eladósodás által keltett vágyálmok voltak. Az euróövezet kormányzati adóssága az utóbbi években égbe szökött és 2014 első negyedévének végén 93,9%-on állt a GDP arányában, szemben a 2007-es 66,2%-os szinttel.

XX. századi válaszok XXI. századi kérdésekre

Bizonyos fokig talán érthető, hogy az a Bizottság, amely az euroszkepticizmus – sőt az eurofóbia – drámai szintű megerősödésével szembesül az Unióban, legalább a jövő horizontját próbálja rózsaszínűbbre festeni.

De sokkal érettebb, progresszívebb és szakmailag hitelesebb mentalitásra utalna (vagy inkább utalt volna), ha végre számot vetne azzal, hogy a XX. század bevált szakpolitikai eszközeivel nem fogja tudni kezelni a XXI. század kihívásait. A „nagyobb növekedés majd mindent megold” idejétmúlt mantrája nem fog segíteni olyan komplex kihívások kezelésében, mint például az ökológiai rendszer dezintegrációja.

Szólni kellene az európai polgároknak, hogy ez így nem mehet tovább

A polgárokat a kis híján öt évvel ezelőtt útjára indított "Európa2020" stratégia keretében inkább fel kellett volna készíteni egy átfogó paradigma- és értékrendszer-váltásra.  Ennek keretében új alapokra kellett volna helyezni az európai modellt, ahol nem csupán a fogyasztás folyamatos növekedésének a hajszolása a társadalmak és gazdaságok alfája és omegája – ezt ugyanis már sem a pénzügyi, sem az ökológiai korlátok nem engedik.

Ennek keretében többek között nagyobb hangsúlyt kellett volna fektetni a poszt-növekedési modellek ("post-growth economics") ajánlásaira és a (kis)közösségi kohéziók ("community resilience", "community indicator system") támogatására és kidolgozására.

Barroso multi-vezérekkel: Egységfrontban az erőtlenség

A Corporate Europe Observatory nevű kutatócsoport szerint a Bizottság vezetésének jóval távolabb kellett volna tartania magát a nagy multikat tömörítő BusinessEurope nevű lobbi-szervezettől, amely meglátásuk szerint túlzott, sőt döntő befolyást gyakorol az intézmény legmagasabb szintjein a stratégia-alkotásra és komoly felelősséget visel az idejétmúlt és láthatóan lerobbanó modell további propagálásáért.

Ki kéne már dobálni a csontvázakat

1877-ben Lord Salisbury brit miniszterelnök megjegyezte egy diplomáciai kihívás kapcsán: „a politika leggyakoribb hibája, hogy halott szakpolitikák tetemeihez ragaszkodik” (eredetiben: „The commonest error in politics is sticking to the carcasses of dead policies”).

Ez bizony sajnos relevánsnak tűnik a mi esetünkben is, majd’ másfél évszázad távlatából.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kapott egy reménysugarat az Orbán-kormány Brüsszelben
Privátbankár.hu | 2024. október 4. 10:55
Németország az utolsó pillanatban meggondolta magát a pénteki szavazás előtt.
Makro / Külgazdaság Most azonnal menjen tankolni, ha kedves a pénztárcája!
Privátbankár.hu | 2024. október 4. 10:31
Emelkedik a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is.
Makro / Külgazdaság Varsó még kivár
Privátbankár.hu | 2024. október 4. 09:54
Jövőre kezdhet lazítani a monetáris feltételeken a lengyel jegybank.
Makro / Külgazdaság Mi lesz így az üzemanyagárakkal?
Privátbankár.hu | 2024. október 4. 09:10
Joe Biden amerikai elnök szerint tárgyalnak arról, hogy az izraeli hadsereg a közel-keleti konfliktusban iráni olajipari létesítményekre mérjen csapást.
Makro / Külgazdaság Péntek reggel még egy sallert kapott Nagy Márton
Privátbankár.hu | 2024. október 4. 08:30
Augusztusban az ipari termelés volumene munkanaphatástól megtisztítva 4,1 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy éve.
Makro / Külgazdaság Az OECD-ben már látják az alagút végét
Privátbankár.hu | 2024. október 3. 17:28
 Jelentősen lassult az infláció augusztusban.
Makro / Külgazdaság A kormánynak semmi dolga az euróárfolyammal, közölte Gulyás Gergely
Privátbankár.hu | 2024. október 3. 16:23
Ez a jegybank ügye, a kormánynak nincs árfolyamcélja, hangzott el a kihelyezett kormányülés helyszínén tartott rendhagyó Kormányinfón. Ezer eurós minimálbért viszont reálisnak lát a kormány.
Makro / Külgazdaság Az Orbán-kormány Kína oldalára állt az uniós büntetővámok ügyében
Privátbankár.hu | 2024. október 3. 13:21
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megerősítette, hogy a magyar kormány nemmel fog szavazni a kínai autókra kivetendő uniós büntetővámokra.
Makro / Külgazdaság Az év végi bevásárlási szezon árait befolyásolhatja a sztrájk
Privátbankár.hu | 2024. október 2. 12:48
Sztrájkba léptek a legnagyobb amerikai kikötők dolgozói, ami komoly fennakadásokat okoz az év vége előtti áruszállításokban. A történet vége a karácsonyi árak növekedése lehet.
Makro / Külgazdaság Donald Trump alig várja, hogy rendet csinálhasson a világon
Privátbankár.hu | 2024. október 2. 12:07
Donald Trump nem éppen fiatal kora ellenére egy fiatal kobra reflexével csap le minden lehetőségre, amiről úgy gondolja, hogy javítja elnökké választását novemberben. Ilyen az iráni légi csapás is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG