4p

Londonban az a hír járja, hogy Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő titkos találkozón egyeztethet országaik kapcsolatának jövőjéről.

  • Az orosz hadsereg a következő hetekben arra fog törekedni, hogy létrehozza a 20 kilométer széles „ütközőzónát” az orosz-ukrán határ mentén – mondta Lloyd Austin az USA hadügyminisztere egy tanácskozáson. Az amerikai lőszerutánpótlás az ukránoknak, ezen belül a nagyon sikeres Himars rakétavetőkhöz való rakéták úton vannak.
  • Janet Yellen, a washingtoni kormány pénzügyminisztere arra szólította fel az európai államokat, hogy az USA-val együtt lépjenek előre a befagyasztott orosz állami vagyon felhasználásában Ukrajna pénzügyi támogatására.
  • Az oroszok Herszon és Zaporizzsje megyében ágyúztak településeket, a támadásoknak egy halálos áldozata volt. Az ukránok egy megszállt luhanszki falu mellett lévő orosz bázist támadtak rakétákkal.
  • Az Egyesült Királyságban az a pletyka terjed, hogy Vlagymir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő hamarosan találkozik egymással – mondta Tim Cross nyugalmazott dandártábornok a Times Radiónak adott interjújában. Erre késztetheti az orosz elnököt, hogy ha a londoni kormányhoz hasonlóan Ukrajna más nyugati szövetségesei is nyíltan kijelentik, hogy nincs kifogásuk az ellen, ha az ukrán hadsereg a náluk készült fegyverekkel Oroszországon belüli célpontokat támad. A találkozó titokban történhet talán valamelyik észak-európai országban.

Arról pletykálnak a briteknél, hogy Zelenszkij találkozhat Putyinnal
Arról pletykálnak a briteknél, hogy Zelenszkij találkozhat Putyinnal
Fotó: Ukrán elnöki sajtóiroda

Hszi Csin-ping kínai államfő vélhetően egyetlen feltételt szab azért, hogy Kína informálisan támogassa Oroszországot, nevezetesen azt, hogy az orosz hadsereg ne vessen be atomfegyvert az Ukrajna ellen vívott háborújában – mondta Rana Mitter az USA és az ázsiai országok kapcsolatával foglalkozó egyetemi professzor. Szerinte ez lehet az a visszatartó erő, ami visszafogja Vlagyimir Putyint, hogy parancsot adjon taktikai atomfegyver használatára.

  • Lemondott posztjáról Magomed Daudov, a csecsen parlament elnöke, Ramzan Kadirov csecsen államfő jobbkeze. Indoklás nem volt, csak annyit árultak el, hogy döntése előtt egyeztetett az elnökkel. Daudov mindkét csecsen háborúban harcolt a lázadók oldalán, majd átállt, amikor Kadirov apja Rahman Kadirov amnesztiát hirdetett azoknak, akik oldalt váltanak. A politikust háborús bűncselekmény elkövetésével vádolják.
  • Legkevesebb 16 Srí Lankából származó katona vesztette életét az orosz hadseregben szolgálva. Az ottani hatóságai nemrég indítottak vizsgálatot az ország egyes állampolgárainak részvételével kapcsolatban a háborúban. Május közepéig 288 Srí Lanka-i katonát azonosítottak.
  • Oroszország főügyészének hivatala jogi eljárást indított a Global Spirits Holding Kurszki régióban lévő alkohollepárló üzemeinek bezárásával kapcsolatban. A cég Egeny Csernyak ukrán üzletember tulajdonában van, akit azzal vádolnak, hogy „szélsőséges tevékenységekben” vett részt.
  • A szentpétervári bíróság vagyonelkobzást rendelt el a Deutsche Bank és az UniCredit oroszországi vagyonából – derült ki bírósági dokumentumokból, amelyekre a Moscow Times hivatkozik. A német pénzintézettől 239 millió eurónyi, az olasztól 463 millió eurónyi vagyont einstandoltak. Mindkét lépést a RusKhimAlians vállalat kérésére tették meg. Ez a cég a német Lindével egy nagy folyékonygáz-üzem építésében működött együtt addig, amíg partnere a háború kirobbantására válaszul kivonult az orosz piacról. Az UniCredit az egyik leginkább kitett bank volt az orosz piacnak a háború előtt. Kivonulna az országból, de akkor át kellene adnia ingyen hárommilliárd euró értékű ottani érdekeltségét az orosz államnak.
  • "VIP vadászok", köztük vezető orosz tisztviselők és gazdag üzletemberek egyre többször mészárolnak le védett állatokat Oroszország egész területén. A közös vadászat a cári idők óta az elithez tartozók kapcsolatépítésének része. A részvétel ezeken magas presztízzsel jár és kifizetődő – mondta egy neve elhallgatását kérő környezetvédő szakember a Moscow Timesnak. A védett állatok irtása kihalásukkal fenyeget.
  • Az Egyesült Államokban tanuló 21 éves Olga Loiek ukrán blogger kiborult, amikor meglátta, hogy a posztjairól lemásolt szerepléseit az orosz-kínai barátságot fényező és orosz termékeket reklámozó videókhoz használták fel. A kopizást a mesterséges intelligencia segítségével végezték el kiváló minőségben. A hamis videókon mandarinul beszél, amit valójában soha sem tanult. A mondanivalóhoz természetesen semmi köze.

Források: BBCGuardian, Moscow Times, Times Radio

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Folytatódhat a borzalom a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 11:08
Az Mfor Üzemanyagár-figyelő a nemzetközi trendek alapján 5-8 forintos áremelkedést valószínűsít a jövő hétre.
Makro / Külgazdaság Több mint 60 éves csúcsra hágott a közadósság egy nagy európai országban
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 13:46
A pénteken ismertetett legfrissebb közfinanszírozási adatok szerint jelentős növekedéssel száz százalék közvetlen közelébe emelkedett a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államadósságráta a májussal zárult egy évben. Legutóbb több mint hat évtizede mértek ennél magasabb közadósságot Nagy-Britanniában.
Makro / Külgazdaság Egyre elkeserítőbb számokat látunk a kútoszlopokon
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 11:04
Szombattól ismét nő az üzemanyagok ára.
Makro / Külgazdaság Az IMF megtippelte, mikor lesz 2 százalék az eurózóna inflációja
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 09:54
A Nemzetközi Valutaalap szerint a jövő év második felében térhet vissza az eurózóna inflációja az Európai Központi Bank 2 százalékos célértékéhez.
Makro / Külgazdaság Utolsó figyelmeztetés – már a fél világ vízhiánnyal küzd
Káncz Csaba | 2024. június 21. 09:31
A világnak több vízre lesz szüksége a növénytermesztéshez és az állattenyésztéshez, miközben az egyre szűkösebbé válik. A világ lakosságának fele már most is súlyos vízhiánnyal küzd az év legalább egy részében. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Magyar BYD-k árasztják el Európát?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:46
Amerikába nem adhatók el, az uniós védővám viszont csak a közösségen kívül gyártott autókra vonatkozik.
Makro / Külgazdaság Ugye Ön is érzi, milyen sokkal nőtt a fizetése?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:30
A KSH ismertette az áprilisi kereseti adatokat.
Makro / Külgazdaság Vegyünk dél-afrikai részvényeket? Szárnyal a rand és a tőzsde
Bózsó Péter | 2024. június 20. 18:59
Cyril Ramaphosa elnököt ismét beiktatták, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) a piacbarát Demokratikus Szövetséggel (DA) készül koalíciós kormányt alakítani.
Makro / Külgazdaság Példátlan döntést hoztak a franciák az olimpiára tekintettel
Elek Lenke | 2024. június 20. 15:07
  A párizsiak között is nagy meglepetést keltett, hogy a vizes versenyek egy részét a Szajnán rendezik meg, hiszen már száz éve nem javasolják a fürdést a folyóban, annak kevésbé kielégítő vízminősége miatt. Az olimpia azonban jelentős javulást hozott e téren, sőt, idővel nemcsak a sportolók, de a helyi lakosok és a turisták is megmártózhatnak majd Párizs legendás-romantikus folyójában.
Makro / Külgazdaság Újabb szegmensben tör babérokra a pesti tőzsde üdvöskéje
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 15:22
A Telekom helyett a 4iG támogatja Magyarország legsikeresebb, immár 28-szoros bajnok együttesét, amely a következő idényt One Veszprém néven és egy új, világhírű edzővel folytatja.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG