<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A harcok immár 122. napjának reggelén mutatjuk, mi történt az elmúlt tizenkét óra legfontosabb fejleményeit.

  • A brit katonai hírszerzés szerint Ukrajna valószínűleg átrendezi a Szeverodonyeck-Liszicsanszk szektor védelmét, mivel úgy tűnik, az orosz páncélos egységek ha lassan, de biztosan fölénybe kerülnek a felvonulási terület déli szélén. Ez azt követően történt, hogy bejelentették, az ukrán erők hetek óta tartó heves harcok után visszavonulásra készülnek Szeverodonyeckből.
  • A közeli Liszicsanszk városa valószínűleg a harcok következő fő fókuszpontja lesz. Egy oroszbarát vezető szerint még másfél hétre lenne szükség ahhoz, hogy teljes ellenőrzést biztosítsanak a Szeverodonyeck ikertestvérének tekintett település felett. Az ukrán katonák Hirske és Zolote városokból is visszavonultak a túlerőben lévő orosz erőkkel szemben - állította Olekszij Arestovics, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója.

Ukrán katona rakétamaradványokkal a kezében a harkivi Nemzeti Műszaki Egyetem orosz légicsapásban megsemmisült tornatermében 2022. június 24-én. Fotó: MTI/AP/Andrii MarienkoUkrán katona rakétamaradványokkal a kezében a harkivi Nemzeti Műszaki Egyetem orosz légicsapásban megsemmisült tornatermében 2022. június 24-én. Fotó: MTI/AP/Andrii Marienko

  • A jelenlegi háromszorosára drágulhat a gáz Németországban, miután Oroszország visszafogta az Európába irányuló szállításokat - jelentette ki egy magas rangú német energetikai tisztviselő. Klaus Müller, a német szövetségi hálózati ügynökség vezetője ezt azzal magyarázta, hogy Moszkva a múlt héten 40 százalékkal csökkentette az Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül érkező gáz mennyiségét, olyan technikai okokra hivatkozva, amelyeket Berlin csak ürügynek tart. 
  • Az Európai Tanács 9 milliárd eurós pénzügyi támogatást hagyott jóvá Ukrajnának. Ezt Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök az Európai Tanács pénteki brüsszeli csúcstalálkozóján azzal indokolta, hogy "Ukrajnában háború van, és nincs miből fizetni az ápolónőket, tanárokat, rendőröket, határőröket és sok más közszolgáltatást".
  • Oroszország elítélte az Európai Unió azon döntését, hogy Ukrajnát és Moldovát tagjelöltként fogadta be. Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerint az EU megerősítette, hogy továbbra is "geopolitikai szinten aktívan kihasználja a FÁK-ot", utalva Oroszországnak a volt szovjet országokon belüli befolyási övezetére.
  • Kanada lefoglalhatja és elidegenítheti az ukrajnai orosz invázió miatt szankciókkal sújtott vagyontárgyakat, miután a kanadai szenátus csütörtökön elfogadta Justin Trudeau miniszterelnök javaslatát. Az ottawai kormány ezt követően a lefoglalt vagyonból származó pénzeszközöket Ukrajna támogatására fordíthatja.
  • Ukrajna legfőbb belbiztonsági ügynöksége pénteken közölte, hogy orosz kémhálózatot leplezett le, amelyben Andrii Derkach ukrán törvényhozó is érintett, akit korábban az Egyesült Államok azzal vádolt, hogy orosz ügynök volt. Az állambiztonsági szolgálat szerint Derkach, akinek a tartózkodási helyét nem közölték, magánbiztonsági cégek hálózatát hozta létre, hogy azok segítségével megkönnyítse és támogassa az orosz egységek bevonulását a városokba az Ukrajnával szemben február 24-én kezdődött invázió idején.
  • Az ukrajnai orosz invázió következtében több mint 3000 delfin pusztult el a Fekete-tengerben a "Tuzlovszkij Lymans" rezervátumban, egy nemzeti természetvédelmi parkban dolgozó ukrán tudósok szerint. A Nexta jelentése szerint a vízi emlősök "a szonárok munkája és a robbanások miatt nem találnak táplálékot", és Ukrajnán kívül egyre több halott delfint találtak Bulgária és Románia partjainál is.

Nemcsak emberi áldozatok vannak. Fotó: NextaNemcsak emberi áldozatok vannak. Fotó: Nexta

  • Tömeges emberrablások történtek Melitopolban - állította a délkelet-ukrajnai város polgármestere. Ivan Fedrov szerint "az elmúlt négy hónapban több mint 500 embert raboltak el". Egyúttal azt mondta, hogy az oroszok által megszállt területen a múlt héten ismét tömeges emberrablások kezdődtek.
  • Oroszország február 24-e óta 70 rakétát lőtt ki Odesszára - közölte a délnyugati város regionális ügyészsége. Az ügyészség szerint a rakéták többsége lakóövezeteket és közműveket vett célba.

(The Guardian)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyint becserkészik – fellélegezhet Európa?
Káncz Csaba | 2022. augusztus 17. 20:34
Az EU az esetleges nukleáris megállapodás után megvásárolhatja Irán olaját - az orosz helyett. A piacra ömlő olajtöbblet az árakat is lenyomná, egyben csökkentve Oroszország bevételeit. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Kína és Oroszország együtt hadgyakorlatozik
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 19:43
El kell vágni az oroszok kapcsolatát a Krímmel, hidat kell robbantani – jelentette ki Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója. Ez történt az orosz-ukrán háború 176. napján.
Makro / Külgazdaság Miért nem lövik le a GPS-t az oroszok Ukrajnában?
Litván Dániel | 2022. augusztus 17. 18:20
GPS-jelek vezetik orosz célpontjaikra a HIMARS-rakétákat, miközben az oroszok képesek lennének zavarni ezeket a jeleket. Akkor miért nem teszik?
Makro / Külgazdaság Jól megy a Takarék Jelzálogbanknak
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 17:32
Nyereséges első félévet zárt a Takarék Jelzálogbank Nyrt. a megváltozott gazdasági környezet ellenére is, így 2022. június végéig 978 millió forint adózás előtti nyereséget ért el.
Makro / Külgazdaság Péntektől ismét drágul a tankolás
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 17:17
A benzinért bruttó 5 forinttal, míg a gázolajért bruttó 15 forinttal kell többet fizetni.
Makro / Külgazdaság Magyarokat is érint: Októberig meghosszabbítják a korlátozást a Heathrow-n
Elek Lenke | 2022. augusztus 17. 17:09
A londoni Heathrow repülőtér október végéig meghosszabbította az utasok maximális számát, hogy lépést tartson az ügyfelek igényeivel, és minimalizálja azokat a problémákat, amelyek a nyár elején káoszhoz vezettek.
Makro / Külgazdaság A nap képe: titokzatos roncs bukkant elő a Dunából
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 16:56
Egy hajó, amely mintegy 80 évvel ezelőtt süllyedt el.  
Makro / Külgazdaság A cseh lakossági gázfogyasztás korlátozását rendelhetik el
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 16:24
Szükség lehet a cseh lakossági gázfogyasztás korlátozására - mondta a cseh ipari és kereskedelmi miniszter szerdán Prágában.
Makro / Külgazdaság Kevesebbet vásárolnak az amerikaiak - közelíthet a recesszió
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 15:59
Megtorpant a kiskereskedelmi forgalom növekedése az Egyesült Államokban júliusban.
Makro / Külgazdaság Betett Putyin a németeknek: a fogyasztók állják a gázimportőrök brutális veszteségeit
Wéber Balázs | 2022. augusztus 17. 15:39
Az Unipert több mint 12 milliárd eurós veszteség érte az első félévben főleg amiatt, hogy a piacról kellett pótolnia az elapadó orosz gázszállításokat. Mindezt azonban nagyrészt a német fogyasztók fizetik majd meg a minimum triplázódó gázszámlák révén, ráadásul egy új illetéket is kapnak a nyakukba.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG