<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Legalábbis Portugáliában, ahol többek között így próbálnak az infláció ellen harcolni.

A portugál kormány a korábban bejelentett inflációellenes, családtámogatási intézkedések mellett 44 alapvető élelmiszer áfájának ideiglenes eltörlésével próbál küzdeni a magas infláció ellen - jelentette be António Costa kormányfő.

A hétfő esti bejelentés szerint 44 alapvető élelmiszert, egyebek mellett a kenyeret, tésztát, rizst, tehéntejet, tojást, joghurtot, sajtot, olajat, vajat, húst, halat terhelő áfát felfüggesztik, és így - egyelőre hat hónapra, de szükség esetén hosszabb időre is - áfamentessé teszik ezeket a termékeket. Az intézkedéscsomagot jóvá kell hagynia a parlamentnek, a legtöbb élelmiszer áfakulcsa 6 százalékos.

Nem csak Lisszabonban, az egész országban eltörlik átmenetileg 44 termék áfáját. Fotó: Depositphotos
Nem csak Lisszabonban, az egész országban eltörlik átmenetileg 44 termék áfáját. Fotó: Depositphotos

Portugáliában februárban immár a negyedik egymást követő hónapban lassult az éves infláció, az év második hónapjában 8,2 százalékra, 2022 májusa óta a legalacsonyabb szintre mérséklődött a fogyasztói árak emelkedésének üteme. Ugyanakkor gyorsult az élelmiszerek és alkoholmentes italok inflációja: a januári 20,6 százalékról 21,5 százalékra emelkedett februárban, ami a legmagasabb ráta 1985 májusa óta - írja az MTI.

A hétfőn bemutatott 600 millió eurós intézkedéscsomag teljesülétől az árak mielőbbi stabilizálódását várják, a csomag részeként a gazdálkodók és állattenyésztők 140 millió eurós támogatásáról is döntenek.

Portugália kormánya múlt pénteken újabb 2,5 milliárd eurós intézkedéscsomagot jelentett be, hogy segítse az alacsony jövedelmű családokat a megugró infláció és a magas kamatlábak okozta megélhetési válságban. Fernando Medina pénzügyminiszter nyilatkozata szerint a segélycsomag, amely mintegy egymillió család javát szolgálja, azután vált lehetővé, hogy a költségvetési hiány tavaly a vártnál nagyobb mértékben, 0,4 százalékra csökkent. A csomag része a hétfőn részletezett intézkedések mellett az alacsony jövedelmű háztartások további havi 30 eurós támogatása, plusz gyermekenként 15 euró, valamint több mint 740 ezer közalkalmazott további 1 százalékos béremelése, akiknek bére átlagosan 3,6 százalékkal emelkedett január 1-jétől.

Makro / Külgazdaság Itt a török elnökválasztás eredménye
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 18:45
A választás második fordulójában 85,41 százalékos volt a részvétel, a voksok 91,55 százalékát pedig már össze is számolták magyar idő szerint este fél 7-ig.
Makro / Külgazdaság A londoni orosz követ feltételeket szabna a békekötéshez
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 17:38
Ilyen volt az orosz–ukrán háború pünkösdvasárnapi napja.
Makro / Külgazdaság Ezt üzente Ferenc pápa pünkösd ünnepén
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 16:33
A katolikus egyházfő a megosztottság ellen emelte fel szavát pünkösdi szentbeszédében.
Makro / Külgazdaság Szomorú rekordhoz közelít a Mount Everesten elhunyt hegymászók száma
Wéber Balázs | 2023. május 28. 15:52
Már 17-en veszthették idén életüket a világ legmagasabb hegyén, ami rekordközeli szám. Ennek egyik oka, hogy minden eddiginél többen próbálkoznak a csúcs meghódításával. Az egyik áldozat Suhajda Szilárd, a felkutatására indított mentőakció nem vezetett eredményre. Csak a sátrát találták meg a 4-es táborban. Suhajda Szilárd feltehetően 8795 méterig jutott – korábban még egyetlen magyar hegymászó sem ért el ilyen magasságot oxigénpalack és segítők nélkül.  
Makro / Külgazdaság Nem Magyarország: érdemi tárgyalások a pedagógusok és a kormányzat között
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 14:56
Romániában május végén és június elején is folytatódni fog az oktatásban dolgozók sztrájkja annak ellenére, hogy a Ciucă-kabinet érdemi béremelési javaslattal állt elő.
Makro / Külgazdaság Szomália demokratizálódik?
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 13:17
Az egy év múlva esedékes helyhatósági választásokon már érvényesülhet az „egy ember, egy szavazat” elve Szomáliában is. Három év múlva pedig elnököt és alelnököt is ilyen módszerrel választanának.
Makro / Külgazdaság Putyin örülhet: megállíthatatlan a drónok szállítása Oroszországba?
Kollár Dóra | 2023. május 28. 12:03
A Kaszpi-tenger nyugodtnak tűnő vizein aligha látszik elsőre az, hogy egy olyan útvonalról van szó, amely közvetlen kapcsolatot biztosít Irán és Oroszország között, ahol szabadon áramolhatnak a feltételezett fegyverszállítások is.
Makro / Külgazdaság Vasárnap eldől, megy vagy marad Erdoğan
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 09:41
Vasárnap rendezik a török elnökválasztás második fordulóját, ahol az első forduló két legtöbb szavazatot szerzett jelöltje, a hivatalban levő Recep Tayyip Erdoğan és ellenzéki kihívója, Kemal Kılıçdaroğlu száll ringbe. Az első részeredmények késő este várhatók.
Makro / Külgazdaság Megint hatalmas, Nyugat-Európába áramló tömeggel akadt dolga a magyar rendőröknek
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 09:18
Szombaton több mint 11 ezer ember lépett az országba.
Makro / Külgazdaság Az „elvi megállapodás” már megszületett az amerikai adósságplafon megemeléséről
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 08:52
Joe Biden elnök és Kevin McCarthy, a képviselőház vezetője megállapodott az amerikai adósságplafon megemeléséről, melyről várhatóan szerdán szavaznak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG