<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Nagyon kérdéses, hogy megmarad-e Magyarországon a hetvenes években kialakult kétgyermekes családmodell. Nagy a különbség a vágyak és a valóság között
Nagyon kérdéses, hogy megmarad-e Magyarországon a hetvenes években kialakult kétgyermekes családmodell, a KSH számolt és aggódik

A vágyak és a valóság között "igen nagy különbségek" vannak Magyarországon: az emberek szeretnének több gyermeket, mint amennyit azután vállalnak, nálunk még nem nyert teret az Ausztriában, Németországban már megjelent, legfeljebb egy gyermek vállalásáról szóló szemlélet - közölte a szakember.

Hozzátette ugyanakkor, hogy jelentősen későbbre tolódott az első gyermek szülésének időpontja: a hetvenes évek közepén a nők még általában 22 éves korukban hozták világra első gyermeküket, ez most már 27 és fél éves korra esik.

Mindez azt jelenti, hogy a 25 évesnél fiatalabb nők körében - korábban ők adták a kismamák négyötödét - stabilan esik vissza a szülésszám, ami a húszas-harmincas éveik fordulóján lévő nőknél emelkedik.

Magyarország lakossága az 1980-as csúcson 10 millió 713 ezer, míg ez év közepén a júliusi KSH-gyorsjelentés szerint 10 millió 35 ezer volt - mondta a szakértő, aki nem vállalkozott annak becslésére, mikor csökkenhet hétszámjegyűvé a népesség.

Nagyon nagy a becslések szórása, sok múlik azon, milyen munkahipotézist választ a kutató - jegyezte meg, hozzátéve, míg a migránsokról viszonylag pontos adatok állnak rendelkezésre, a huzamosabb időre külföldre távozó magyarok miatt lehet egyfajta bizonytalanság a kimutatásokban.

Kamarás Ferenc azt elmondta: míg a népesség reprodukálásához 100 nőnek 210 gyermeket kellene szülnie, addig a tavalyi adatok szerint ez a mutató Magyarországon 132 volt.

A szakember kitért arra, 1949 óta a férfiak születéskor várható élettartama egy évtizeddel, 69 esztendőre emelkedett, a nőké másfélszer ennyivel, 77,4 évre nőtt, ám az adatok azt mutatják, hogy ez elsősorban a csecsemő-, gyermek- és fiatalkori halandóság jelentős csökkenésével magyarázható.

Stagnál a munkanélküliség   
120 évre vagyunk programozva
Megnőtt a szülési kedv
Magyarország elfogy, beteg és sereghajtó
Budapest nagyon házasságpárti lett 

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A vártnál jobb állapotban az orosz gazdaság – további kamatcsökkentés várható
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 17:35
Az orosz jegybank folytathatja kamatcsökkentését, hogy enyhítse az idei gazdasági visszaesést, erre pedig az ad teret, hogy az infláció alacsonyabb lesz, mint korábban várták, míg a gazdasági visszaesés enyhébb.
Makro / Külgazdaság Putyin történelmi küldetése – az orosz vér szava
Káncz Csaba | 2022. június 30. 17:12
Az Ukrajna elleni háborúval Oroszország „szlavofil” irányvonala messianisztikus vonásokat öltött. A harcias orosz nacionalizmusnak a magja az Izborszk Klubban, egy formálisan független kutatóintézetben rejlik, amely mára kiterjesztette befolyását Oroszország politikai és kulturális szférájára. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Esik az amerikai földgáz ára, mert kevesebbet küldenek exportra
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 15:26
Az amerikai földgáz ára csökkenésnek indult, elsősorban azért, mert a Freeport LNG-exportőr leállása miatt több marad a helyi szolgáltatóknak. Ez azonban rossz hír Európának.
Makro / Külgazdaság NATO-csúcs: a madridi döntések biztosítják, hogy a szövetség tovább őrizze a békét
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 14:33
A madridi NATO-csúcstalálkozón meghozott döntések biztosítják, hogy az észak-atlanti szövetség tovább őrizze a békét területén, és elkerülje a konfliktusokat - hangsúlyozta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön a spanyol fővárosban rendezett kétnapos állam- és kormányfői találkozó eredményeit ismertetve.
Makro / Külgazdaság Akinek gyenge a szíve, ne menjen vásárolni a következő hónapokban
Király Béla | 2022. június 30. 14:18
Az MNB csütörtökön mutatta be a friss Inflációs jelentést. Ebből kiderült, hogy a drágulás az ősz folyamán fog tetőzni addig fájdalmas tapasztalatokkal jár majd a vásárlás. Különösen az élelmiszerek esetén, hiszen ott továbbra is 20 százalék feletti lehet az áremelkedés.
Makro / Külgazdaság Oroszország elhagyta a Kígyó-szigetet – stratégiai győzelem Ukrajna számára
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 13:52
Az orosz erők csütörtökön elhagyták a Kígyó-sziget stratégiai jelentőségű fekete-tengeri előretolt helyőrséget, ami Ukrajna számára jelentős győzelmet jelent, és enyhítheti a gabonaexport orosz blokádját, amely a globális éhínség súlyosbodásával fenyegetett.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Világgazdaság – élt 53 évet
Wéber Balázs | 2022. június 30. 12:51
Újabb ikonikus laptól búcsúzunk.
Makro / Külgazdaság Az ukrán menekültek miatt ugrott meg a német munkanélküliség
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 11:21
Németországban megugrott a munkanélküliek száma és a munkanélküliségi ráta júniusban az előző hónaphoz képest elsősorban amiatt, hogy az Ukrajnából menekülőket nagy számban regisztrálták a munkakereső szolgálatnál.
Makro / Külgazdaság Egyre csak fogy a magyar - májusban egy kicsit javult a helyzet
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 09:55
Eddig nem alakultak valami fényesen a demográfiai folyamatok Magyarországon 2022-ben, a májusi születési, halálozási és házasságkötési számok viszont hoznak némi derűt a borúra.
Makro / Külgazdaság Megint kamatot emeltek Matolcsy Györgyék
Csabai Károly | 2022. június 30. 09:31
Ebben azonban ezúttal nincs semmi meglepő, mivel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke már két nappal korábban kilátásba helyezte, hogy az alapkamat szintjére húzzák fel az egyhetes betéti kamatot.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG