<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Megjött a KSH második becslése, felülvizsgálták az adatot.

Ahogy arról már korábban írtunk, rengeteg terméket importált a magyar gazdaság augusztusban. A felülvizsgált adatok szerint azonban a behozatal meghaladta az importot: a kivitel volumene 7,3 százalékkal 7,9 milliárd euróra, míg a behozatalé 9,5 százalékkal 7,5 milliárd euróra nőtt, ezt közölte a KSH a Privátbankár.hu-val.

Az aktívum ugyanakkor 101 millió euróval csökkent az előző év azonos időszakához képest, és 458 millió eurót tett ki, 18 millió euróval többet az első becslésben közölt értékhez képest. A külkereskedelmi forgalom forintban mért árszínvonala importban és exportban egyaránt 0,6 százalékkal emelkedett, a cserearány nem változott. A külkereskedelem nagyját továbbra is az EU-val bonyolítjuk, az export 79 százaléka ide irányul, és 7,7 százalékkal nőtt augusztusban. Itt 605 milliós külkereskedelmi többlet alakult ki. A behozatal 7,1 százalékkal nőtt ebből a térségből.

Még mindig gépekben vagyunk nagyok

A gépek és szállítóeszközök előző év augusztusi áron számított kereskedelme a kivitelben 6,7, a behozatalban 12 százalékkal emelkedett, ezen belül elsősorban az autók exportja és importja pörgött, mindkettő egyaránt tizedével bővült. A szektoron belül a híradástechnikai eszközök, elsősorban a televíziók és a mobiltelefon-alkatrészek iránti kereslet nőtt, így ezekből tizedével többet importáltunk, mint egy hónappal korábban.

A feldolgozott termékek exportvolumene 5,3, az importé 7,0 százalékkal bővült. A gyógyszerek, gyógyszerészeti termékek kereskedelme mindkét relációban kismértékben nőtt. A vas és acél importja közel hatodával, a színesfémé több mint tizedével, a fémtermékeké kismértékben nőtt. Az energiahordozók importvolumene 12 százalékkal emelkedett.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 10, az importé 8,2 százalékkal nőtt. A gabona és gabonakészítmények exportja több mint negyedével emelkedett, elsősorban a kukorica és az árpa kivitele miatt. A zöldségfélék és gyümölcsök importja több mint tizedével nőtt a banán és az idénygyümölcsök behozatalának növekedése következtében.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: nem szórakozásból működünk együtt Oroszországgal
Privátbankár.hu | 2022. november 26. 12:43
Ukrajna közvetlen szomszédja vagyunk, a háború hatásai ránk nézve azonnaliak és súlyosak, újabb szankciós csomag helyett békét kell teremtenünk - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a France24 csatorna Talking Europe című politikai műsorában.
Makro / Külgazdaság Putyin háborúja alatt megroppan Oroszország - A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. november 26. 11:54
Már csaknem másfélszer annyi orosz katona halt meg Ukrajnában, mint ahány amerikai Vietnámban. Putyin országa nem lett birodalom Ukrajna megtámadásával, sokkal inkább válik egyre inkább Kína vazallusává. Oroszország baklövései és regionális visszaszorulása az 1905-ös orosz-japán háborúhoz hasonlít, amikor Szentpétervár alábecsülte az ellenfelét, és hosszú távra kiható vereséget szenvedett. Káncz Csaba külpolitikai szakértőnk videó-interjúja
Makro / Külgazdaság Azt figyeli a világ, Tajvan hogyan védi meg demokráciáját
Privátbankár.hu | 2022. november 26. 10:44
Önkormányzati választások kezdődtek szombaton Tajvanon, ahol várhatóan még éjfél előtt ismertté válnak az eredmények. A mintegy 19 millió szavazó polgármestereket, megyevezetőket és önkormányzati képviselőket választ.
Makro / Külgazdaság Elon Musk támogatja Ron DeSantis elnökjelöltségét
Privátbankár.hu | 2022. november 26. 09:31
A milliárdos Elon Musk pénteken bejelentette, hogy támogatni fogja Ron DeSantist 2024-ben, ha a floridai kormányzó indul az elnökválasztáson.
Makro / Külgazdaság Kijevbe utazott Novák Katalin, hogy találkozzon Zelenszkijjel
Privátbankár.hu | 2022. november 26. 09:05
Az elmúlt órák fejleményei egy csokorban.
Makro / Külgazdaság Joe Biden a félautomata fegyverek árusításáról: beteg gondolat
Privátbankár.hu | 2022. november 26. 08:42
Az amerikai elnök szerint sokkal szigorúbb fegyvertartási törvényekre lenne szükség az Egyesült Államokban, a félautomata fegyverek árusítása pedig "beteg gondolat".
Makro / Külgazdaság "Abszurd őrület": üzent az ukrán népnek Ferenc pápa
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 20:17
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.   
Makro / Külgazdaság Nem látni még az árrobbanás végét
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 17:23
Magyarországon a bérből élők jelentős hányada 200 ezer forint alatti jövedelemből gazdálkodik, miközben fizetésünk meghatározó részét a brutális megdráguló élelmiszerre és rezsire költik el. De mikor lélegezhetünk fel, látható-e, mikor tetőzik az infláció? És rákényszerül-e megszorításokra a kormány? Ezekről és üzemanyaghiányról, EU-s pénzekről is beszélgetett lapunk felelős szerkesztője, Székely Sarolta az ATV maiTÉMA című műsorában Csaba Lászlóval, a CEU közgazdász professzorával és Varju Lászlóval, a DK alelnökével, rezsiügyi árnyékminiszterrel.
Makro / Külgazdaság Havi 200 ezer fix munka nélkül: megszavazták az alapjövedelem bevezetését Németországban
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 16:53
Átalakítják Németországban a munkanélküliek ellátásának legfontosabb intézményét, az úgynevezett Hartz IV segélyt - döntött a törvényhozás pénteken.
Makro / Külgazdaság Az ukrajnai háború csillagászati költségei
Káncz Csaba | 2022. november 25. 15:41
A költségek – mind anyagi, mind humán erőforrás értelemben – óriásiak Ukrajna számára. Oroszországot pedig középtávon roppantja meg a technológiai beáramlás elmaradása, valamint a cégek és szakemberek elmenekülése. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG