3p

A lengyelek az orosz hadsereg felett aratott győzelmüknek, a varsói csatának 103. évfordulóját ünnepelték kedden. Andrzej Duda elnök a most is fennálló veszélyre hívta fel a figyelmet.

A biztonság ügye alapvető Lengyelország számára, mert mint a történelem folyamán már többször, most újból veszélyes időket él meg az ország, és a lehetséges provokációk miatt folyamatos készenlétre van szükség – jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök kedden, a Lengyel Hadsereg Ünnepe alkalmából Varsóban rendezett katonai díszszemlén.

A varsói királyi vár alatti Visztula-rakparton 35 fokos hőségben tartották meg a díszszemlét az orosz bolsevik hadsereggel szemben 1920-ban aratott győzelem, a varsói csata 103. évfordulóján, a lengyel politikai vezetők jelenlétében.

Az államfő a parádé elején mondott beszédében aláhúzta: a biztonság „teljességgel alapvető ügy” Lengyelország számára.

„Amint már nem egyszer a történelmünkben, újból veszélyes időkben kell élnünk”

– utalt Duda az ukrajnai háborúra.

Mindenkinek meg kell értenie, hogy Lengyelországot ma folyamatosan provokációk érik és érni fogják, ezért folyamatos készenlétre van szükség – figyelmeztetett. Hangsúlyozta: az állam jól felkészült a biztonság megőrzésére, felelősségteljesen jár el, és nem enged a provokációknak.

Utalva a lengyel–fehérorosz határon észlelt migrációs nyomásra is, az elnök kiemelte az Európai Unió (EU) és a NATO külső határát is képező keleti határszakasz védelmének fontosságát, aláhúzva: a független Ukrajna és a független Fehéroroszország

„rendkívül fontos Lengyelország szuverenitása, határainak biztonsága szempontjából”.

Andrzej Duda felidézte: 2015-ben a lengyel hadseregnek mintegy 95 ezer katonája volt, ma pedig 175 ezer főt számlál. Idén a bruttó hazai termék 4 százalékát, vagyis 137 milliárd zlotyt (mintegy 11 800 milliárd forintot) szánnak a védelemre – erősítette meg.

Andrzej Duda: Lengyelország GDP-je 4 százalékát költi honvédelemre. Fotó: EPA / Radek Pietruszka
Andrzej Duda: Lengyelország GDP-je 4 százalékát költi honvédelemre. Fotó: EPA / Radek Pietruszka

A hadsereg nagyszabású korszerűsítésének célja az olyan védelmi rendszer kiépítése, amely miatt „senki sem meri megtámadni Lengyelországot”, a hadsereg elrettentő képességei nyomán pedig „a lengyel katona nem lesz kénytelen harcolni” – érvelt Duda.

Hangsúlyozta: az ország biztonsága nemcsak a saját erőkön, hanem a létező szövetségeken is múlik. A NATO-erők lengyelországi jelenléte jelenleg több ezer főt tesz ki – emlékeztetett. Megerősítette: a 2025 első félévében esedékes lengyel soros EU-elnökség egyik prioritása az Egyesült Államok és az EU közötti együttműködés szorosabbá tétele lesz.

A díszszemlén kétezer lengyel és NATO-katona vonult fel, bemutattak mintegy kétszáz harcászati járművet, valamint közel száz gépet a légierők állományából. Bemutattak számos olyan eszközt is, amelyeket a lengyel hadsereg korszerűsítésének keretében szereztek be, illetve a közeli jövőben fognak beszerezni nagyobb tételben, például az M1A1 Abrams amerikai, a K2 dél-koreai és a Leopard2 német harckocsikat, K9-es dél-koreai önjáró lövegeket, az amerikai HIMARS rakétavetőket és Patriot légvédelmi rendszereket, az F-16- os és F-35-ös amerikai és FA-50-es dél-koreai vadászrepülőgépeket.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Már most is vannak NATO-katonák Ukrajnában Moszkva szerint
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.     
Makro / Külgazdaság Üzent Brüsszel az Orbán-kormánynak az uniós pénzek ügyében
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 19:09
A tagállamokkal és a civil társadalommal folytatott párbeszéd és konzultációk alapján készített éves jogállamisági jelentések célja, hogy növeljék a jogállamiság kultúráját minden tagállamban, jelentette ki Didier Reynders igazságügyi uniós biztos az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén szerdán.
Makro / Külgazdaság Kiterjedhet a háború? Putyin segítségét kérte a moldovai szakadár terület
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 16:49
Oroszország segítségét kérte szerdán a Dnyeszter melléki moldovai szakadár terület, Transznisztria arra hivatkozva, hogy a moldovai kormány nyomást gyakorol a gazdaságára.
Makro / Külgazdaság Hatalmas botrány készül az idei Eurovízión Gáza-ügyben
Wéber Balázs | 2024. február 28. 16:16
Az idei dalfesztiválon felléphet egy palesztin énekes, aki hangot adna népe ügyének. Izrael viszont egy, az október 7-i terrortámadásokra utaló dallal indulna a versenyen. Mindeközben politikusok és művészek egy része a zsidó állam bojkottjára szólít fel a gázai vérontás miatt.
Makro / Külgazdaság Japán felélesztené félvezetőiparát, megint kicsinálják az amerikaiak?
Bózsó Péter | 2024. február 28. 15:01
Japán már becsalta a tajvani TSMC vállalatot és saját gyárat is épít. Elgáncsolják-e a Rapidust?
Makro / Külgazdaság James Bond vajon mit választana? Az Aston Martin autójának elektromos változatára kicsi a kereslet
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 14:41
A brit luxusatógyár veszteségei csökkentek, ezért a kereslet hiányát látva elhalasztja elektromos autójának piacra dobását.
Makro / Külgazdaság Meghalt az utolsó szovjet kormányfő
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 14:01
Elhunyt Nyikolaj Rizskov, aki a Szovjetunió Minisztertanácsának elnöke volt 1985-1991 között - közölte szerdán Valentyina Matvijenko, az orosz parlamenti felsőház elnöke.
Makro / Külgazdaság Külvárosi temetőben helyezik végső nyugalomra Navalnijt
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 13:16
Moszkvában pénteken temetik el a február 16-án egy szibériai büntetőtáborban elhunyt Alekszej Navalnijt - jelentette be a néhai ellenzéki politikus szóvivője szerdán.
Makro / Külgazdaság Teljes fordulat Romániában
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 12:54
A tavalyelőtti mínuszos árammérleg pluszba fordult a múlt évben. 
Makro / Külgazdaság Le lehet győzni Putyint - Navalnij özvegye elmondta, ez hogyan lehetséges
Gáspár András | 2024. február 28. 12:33
Az Európai Parlamentben szerdán emlékeztek meg Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikusról - a strasbourgi ülésen felszólalt özvegye, Julija Navalnaja. Helyszíni tudósításunk.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG