<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Újabb, ezúttal összesen 1200 milliárd jen értékű gazdaságélénkítő csomagot jelentett be a japán kormány, ez két hónapon belül a második kísérlet az elemzők szerint recesszióba csúszó japán gazdaság fellendítésére.

A csomagot a kormány a kis- és középvállalkozások támogatására, a munkahelyteremtésre, valamint a szociális segélyek növelésére költi majd. Egyebek mellett 132 milliárd jut idősotthonokra, 110 milliárd a segélyen élők munkához juttatására és 95,1 milliárd a kkv-k helyzetbe hozására.

A központi kabinet 880 milliárdot áll a csomagból, amelyhez a prefekturális kormányzatok is hozzájárulnak. A miniszterelnöki hivatal várakozásai szerint a csomag 0,2 százalékkal fogja emelni a japán GDP-t és 80 ezer munkahelyet fog teremteni.

(Fotó: Wikimedia Commons)

 

Az újabb élénkítésről azután döntött a kabinet, hogy a szigetország GDP-je csökkent a harmadik negyedévben, és a folyamatosan romló kereskedelmi adatok alapján elemzők szerint már enyhe recesszióba lépett Japán. Ennek ellenére ma közzétett adatok szerint októberben négy hónap után először nőtt a japán ipari termelés értéke. Az 1,8 százalékos bővülést elemzők meglepőnek nevezték. A növekedés az ipari minisztérium szerint elsősorban az egyes okostelefon-alkatrészek iránti megnövekedett ázsiai keresletnek köszönhető.

Ugyanakkor a pénzügyminisztérium csütörtöki adatai szerint a szigetország kereskedelmi deficitje közel 50 százalékkal nőtt november első tíz napjában a tavalyi év hasonló időszakához képest. A munkaerő-piaci helyzet sem javult, az egy munkakeresőre jutó állásajánlatok aránya csökkent, míg a munkanélküliség továbbra is a - Japánban relatíve magasnak számító - 4,2 százalékon áll. A bejelentésre erősödött a jen a dollárral szemben.

Forrás: Dealbook Privátbankár


Noda Josihiko miniszterelnök közölte, hogy a jövő év március végéig tartó üzleti év vége előtt újabb élénkítő csomagot kíván összeállítani, ugyanakkor erre vélhetően már nem lesz lehetősége, mivel az általa vezetett Japán Demokrata Párt felmérések szerint súlyos vereséget fog szenvedni a december 16-án esedékes előre hozott választásokon. A győzelemre esélyes ellenzéki Liberális Demokrata Párt a jegybank függetlenségének csökkentését és agresszív monetáris lépéseket helyezett kilátásba hatalomra jutása esetére.

Makro / Külgazdaság Több száz drónt kapott Irántól Oroszország
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 19:40
A pénteki nap történései röviden.
Makro / Külgazdaság Ebben nem sok szerepe van az Orbán-kormány vakcináinak - A hét videója
Gáspár András - Izsó Márton - Székely Sarolta | 2023. június 9. 19:14
A várakozásokat meghaladó mértékben lassult idehaza az infláció. Bár a gazdaságfejlesztési miniszter szerint működnek a kormányzat lépései az infláció ellen, valójában a mostani fejleményekhez vajmi kevés köze van ezeknek. A friss adat ugyanakkor növelte annak esélyét, hogy Orbán Viktor egy újabb célját pipálhassa ki. Az árakról, inflációról és a kötelező akciókról beszélget Gáspár András lapigazgató és Székely Sarolta felelős szerkesztő A hét videójában.
Makro / Külgazdaság Kiakadtak hazájában a cseh kormányra
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 17:18
Élesen bírálta a cseh ellenzék pénteken a prágai képviselőházban Vít Rakusan belügyminisztert, aki előző nap az uniós belügyminiszterek luxemburgi tanácskozásán a kormány nevében egyetértett az Európai Unió migrációs rendszerének reformjával. Az új migrációs és menekültügyi csomag többek közt kötelező szolidaritási mechanizmust vezetne be az uniós tagállamok között.
Makro / Külgazdaság Egy hónap és kezdik telepíteni az orosz atomfegyvereket Fehéroroszországba
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:52
Július 7-8-án kezdődik meg az orosz atomfegyverek Fehéroroszországba telepítése - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a fehérorosz hivatali partnerével, Aljakszandr Lukasenkával pénteken Szocsiban folytatott megbeszélésén.
Makro / Külgazdaság Az orosz jegybank is meghozta a maga döntését
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:36
Az orosz jegybank a várakozásoknak megfelelően 7,5 százalékon tartotta az alapkamatot pénteken, egyúttal jelezte, hogy a magasabb inflációs kockázatok miatt nagyobb eséllyel emelhet kamatot a következő üléseken.
Makro / Külgazdaság Ha egyre olcsóbb a piacon a gáz, miért nem csökkennek a lakossági tarifák?
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:18
A vártnál kedvezőbb májusi inflációs adat hátteréről kérdezték az ATV Start műsorában munkatársunkat. Gáspár András lapigazgató arról is beszélt: egy kedvező adat alapján nem várható, hogy az MNB változtatna kamatcsökkentési stratégiáján. Ez persze nagy terhet ró a kamatkiadások növekedésén keresztül a költségvetésre, amelynek finanszírozása uniós pénzek híján egyébként is meglehetősen drága.
Makro / Külgazdaság Hatalmas hitelt kap az ukrán vasúttársaság
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:58
Kétszázmillió euró hitelt folyósít az ukrán vasúttársaságnak (UZ) az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Ukrajna és az Európai Unió vasúti szállítási összeköttetéseinek fejlesztésére.
Makro / Külgazdaság 11 ukrán hadifoglyot küldött Moszkva Magyarországra
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:32
Ezt a miniszterelnök-helyettes, Semjén Zsolt erősítette meg.
Makro / Külgazdaság Rossz hír jött az olasz iparról
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:16
Áprilisban a várt növekedés helyett csökkent az ipari termelés Olaszországban az előző hónaphoz képest - derült ki az olasz statisztikai hivatal, az Istat pénteken közzétett adataiból.
Makro / Külgazdaság Megvan, mikor lesz Szlovákia nagy napja
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 13:58
Szeptember 30-ra tűzte ki Szlovákiában az előrehozott parlamenti választások időpontját Boris Kollár, a törvényhozás elnöke pénteken, s ezzel kezdetét vette a hivatalos kampányidőszak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG