<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Újabb, ezúttal összesen 1200 milliárd jen értékű gazdaságélénkítő csomagot jelentett be a japán kormány, ez két hónapon belül a második kísérlet az elemzők szerint recesszióba csúszó japán gazdaság fellendítésére.

A csomagot a kormány a kis- és középvállalkozások támogatására, a munkahelyteremtésre, valamint a szociális segélyek növelésére költi majd. Egyebek mellett 132 milliárd jut idősotthonokra, 110 milliárd a segélyen élők munkához juttatására és 95,1 milliárd a kkv-k helyzetbe hozására.

A központi kabinet 880 milliárdot áll a csomagból, amelyhez a prefekturális kormányzatok is hozzájárulnak. A miniszterelnöki hivatal várakozásai szerint a csomag 0,2 százalékkal fogja emelni a japán GDP-t és 80 ezer munkahelyet fog teremteni.

(Fotó: Wikimedia Commons)

 

Az újabb élénkítésről azután döntött a kabinet, hogy a szigetország GDP-je csökkent a harmadik negyedévben, és a folyamatosan romló kereskedelmi adatok alapján elemzők szerint már enyhe recesszióba lépett Japán. Ennek ellenére ma közzétett adatok szerint októberben négy hónap után először nőtt a japán ipari termelés értéke. Az 1,8 százalékos bővülést elemzők meglepőnek nevezték. A növekedés az ipari minisztérium szerint elsősorban az egyes okostelefon-alkatrészek iránti megnövekedett ázsiai keresletnek köszönhető.

Ugyanakkor a pénzügyminisztérium csütörtöki adatai szerint a szigetország kereskedelmi deficitje közel 50 százalékkal nőtt november első tíz napjában a tavalyi év hasonló időszakához képest. A munkaerő-piaci helyzet sem javult, az egy munkakeresőre jutó állásajánlatok aránya csökkent, míg a munkanélküliség továbbra is a - Japánban relatíve magasnak számító - 4,2 százalékon áll. A bejelentésre erősödött a jen a dollárral szemben.

Forrás: Dealbook Privátbankár


Noda Josihiko miniszterelnök közölte, hogy a jövő év március végéig tartó üzleti év vége előtt újabb élénkítő csomagot kíván összeállítani, ugyanakkor erre vélhetően már nem lesz lehetősége, mivel az általa vezetett Japán Demokrata Párt felmérések szerint súlyos vereséget fog szenvedni a december 16-án esedékes előre hozott választásokon. A győzelemre esélyes ellenzéki Liberális Demokrata Párt a jegybank függetlenségének csökkentését és agresszív monetáris lépéseket helyezett kilátásba hatalomra jutása esetére.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mit gondolnak az oroszok a mozgósításról? Videó
Wéber Balázs | 2022. szeptember 25. 13:01
Erre kereste a választ az 1420 nevű orosz YouTube-csatorna a főváros, Moszkva és a dél-uráli Cseljabinszk utcáin.
Makro / Külgazdaság Az Airbnb-ből élő nők jóval kevesebbet keresnek, mint a férfiak
Kormos Olga | 2022. szeptember 25. 12:01
Egy széleskörű felmérésből az az érdekesség derült ki, hogy a női tulajdonosok átlagosan 30 dollárral olcsóbban adják ki egy éjszakára az ingatlanjaikat, mint a férfi lakástulajok.
Makro / Külgazdaság Lázongásoktól tartanak Németországban a brutális drágulás miatt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 10:46
A koronavírus-járvány kezelése elleni radikális tüntetések sorozatához hasonló tiltakozó mozgalom indulhat el Németországban az energiaválság és az általános drágulás miatt.
Makro / Külgazdaság Elárulta Szijjártó Péter, miért találkozott Lavrovval
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 08:48
Magyarország energiaellátásának biztosításáról és a paksi atomerőmű bővítéséről is egyeztettek. Szerinte fontos a párbeszéd.
Makro / Külgazdaság Orosz rakétaeső zúdult ukrán városokra
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 07:59
Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Moszkva nem hisz a könnyeknek – hisztéria lenne csupán a mozgósításra adott reakció?
Elek Lenke | 2022. szeptember 25. 05:44
Dmitrij Peszkovnak, az orosz elnök sajtótitkárának szavait idézi a Kommerszant című népszerű orosz online napilap, miszerint "józannak és megfontoltnak kell lenni" a mozgósítás kérdéseivel kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Charles Michel: Európának nyitnia kell a menekülő oroszok előtt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 17:16
Az Oroszország és Grúzia közötti határon mintegy 10 kilométeres sor áll, ahol az embereknek több mint 20 órán át kell várakozniuk az átkelésre.
Makro / Külgazdaság ENSZ-főtitkár: Teherán tartózkodjon a szükségtelen erő alkalmazásától! Legalább 50 ember vesztette életét
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 15:26
António Guterres ENSZ-főtitkár felszólította az iráni biztonsági erőket, hogy tartózkodjanak "a szükségtelen és aránytalan erő" alkalmazásától a kormányellenes tüntetéseken. A tüntetések kezdete óta legalább 50 ember vesztette életét.
Makro / Külgazdaság Katar jelentősen növeli LNG-termelését
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:50
Katar 126 millió tonnára kívánja növelni cseppfolyósítottföldgáz-termelését az északi mező déli szakaszának (NFS) fejlesztésével, amit részben a TotalEnergiest francia céggel valósít meg.
Makro / Külgazdaság Vírus: terjed az ebola
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:15
Ugandában 11-re emelkedett az ebolajarványban elhunytak száma, és további 11 ebolagyanús esetet kezelnek kórházban.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG