3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az új elnök jóváhagyásával amerikai katonai akciót indítottak vasárnap egy al-Kaida bázis ellen Jemenben. Noha először tagadták, kiderült, hogy civil áldozatok is voltak, ezért most az amerikai hadsereg kivizsgálja az ügyet. Miután az elnök rövid idő alatt sok meglepő lépést és nyilatkozatot tett, a félresikerült akció ugyancsak nem tesz jót megítélésének.

Baklövések

A katonai akciót öt nappal az elnöki beiktatás után hagyta jóvá Trump és legközelebbi tanácsadói, köztük veje, Jared Kushner és a védelmi miniszter, Jim Mattis tábornok. A New York Times és a Reuters egyaránt hivatkozik a hadsereg tisztjeire, akik Trumpot és tanácsadóit hibáztatják a kellően át nem gondolt lépés miatt. A bírálatok szerint az akció során egyik baklövés követte a másikat, kezdve azzal, hogy a szokásosnál sokkal alacsonyabban repülő drónok felkeltették az ellenség gyanúját.

Az akciókban részt vevő speciális erők megfelelő felderítés nélkül indultak csatába, így a vártnál sokkal erősebb ellenállással találkoztak, aknákra futottak és a környező épületekből heves tűz zúdult rájuk az 50 perces tűzharc során. Egy helikoptert, amit a bajban lévő erők megsegítésére küldtek, meg kellett semmisíteni és hátrahagyni. A Reutersnek nyilatkozó amerikai katonai szakértők szerint Trump úgy hagyta jóvá első terroristák elleni hadműveletét, hogy nem végezték el a szükséges felderítést, nem szervezték meg a földi támogatást és nem rendelkeztek megfelelő vésztervekkel sem.

Élő pajzs

Az akciót még Obama idején tervezték meg, de az előző elnök nem hagyta jóvá. A civil áldozatok között van egy 8 éves lány, igaz hogy családtagjai a terroristákhoz tartozhattak, mivel apját, egy al-Kaida propagandistát, aki amerikai állampolgár volt, 2011-ben ölték meg egy dróntámadásban. Az akcióról készült jelentés szerint a civil áldozatok, köztük nők, akkor haltak meg, amikor a tűzharc közepébe kerültek, de a terroristák között több női harcos is volt, így nehéz kideríteni, mennyi volt a tényleges civil áldozat.

Az amerikai légierő egy ezredese elmondta, hogy az al-Kaida gyakran tart nőket és gyerekeket élő pajzsként a harci területeken, nem nagyon érdekli őket, ha meghalnak, viszont a propagandában előszeretettel hangoztatják, hogy az ellenség civileket támadott. Az akció végül úgy ért véget, hogy speciális légijárműveket küldtek a harcoló alakulat kimentésére, melyek közül egy helikopter a földhöz csapódott, használhatatlanná vált, ezért egy másik légijárműről precíziós bombával pusztították el, hogy ne kerülhessen az ellenség kezére.

Sikeres volt

A Fehér Ház szóvivője elmondta, hogy mindennek ellenére az akció sikeres volt, mert 14 terroristát, köztük al-Kaida vezetőket megöltek, és rengeteg információt szereztek, amivel lehetséges jövőbeni terrortámadásokat előznek meg. Az akcióban egy amerikai tengerészgyalogos, William Owens életét vesztette. Trump szerdán váratlanul felpattant az elnöki helikopterre és a Delaware államban lévő Dover légitámaszpontra utazott, hogy találkozzon az áldozat családjával.

Az elnöki helikopter. Forrás: Wikimedia Commons

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG