<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Távozik posztjáról James Mattis, Trump védelmi minisztere.
James N. Mattis tábornok Forrás: Wikimedia Commons

Minden jel arra mutat, hogy a veterán tábornok Trump elég indokolatlannak tűnő, Szíriából történő amerikai csapatkivonása miatt mondott le. Levelében úgy fogalmazott, hogy:

„Az elnöknek joga van ahhoz, hogy olyan védelmi minisztere legyen, akivel egyeznek a nézetei, ezért úgy érzem helyesnek, hogy lemondjak.”

Források szerint Mattis vehemensen a szíriai csapatkivonás és az esetleges Afganisztánban tervezett hasonló lépés ellen volt. Szintén érdekes, hogy a miniszter leveléből teljesen hiányoznak a megszokott dicsérő fordulatok.

Jim Mattis amellett, hogy az egyik visszafogott emberré vált Donald Trump kormányában, mindig is a szövetségek nagy híve volt, így a levelében is ezek fontosságát hangsúlyozta, valamint azt, hogy az elnök már nem tudja megkülönböztetni az ellenséget a szövetségektől – itt az elemzők szerint arra utalt, amikor Trump Vlagyimir Putyin pártját fogta saját titkosszolgálatával szemben.

Nehéz idők jönnek

Mattis távozása szimbolikusnak tűnhet, mivel Donald Trump elnöksége eddigi talán legsötétebb időszaka felé halad. A kormányzat az elnök mexikói határra tervezett fala miatt hamarosan leállhat (emiatt nem sikerül megegyezni a költségvetésről), ráadásul Robert Mueller különleges ügyész nyomozásában is egyre szorul a hurok az elnök körül. Ha az még nem lenne elég, egyes feltételezések szerint hamarosan Trump egyik fiát is bíróság elé állíthatják azért, mert lefizette Stormy Daniels pornószínésznőt, hogy hallgasson az elnökkel folytatott viszonyáról.

Az elnök döntése a saját pártján belül sem váltott ki osztatlan sikert, Adam Kinzinger, egy republikánus képviselő például úgy fogalmazott, hogy ehhez hasonló aggodalmakat még sosem tapasztalt. Marco Rubio, aki 2016-ban még a republikánus elnökjelöltségért is harcban volt, Mattis lemondását annak jeleként értelmezte, hogy:

„egyértelműen olyan hibák felé haladunk, amik súlyosan ártani fognak az országunk érdekeinek, és megerősítik az ellenségeinket.”

Ugyan a miniszter levelét Donald Trumpnak célozta, üzenete mégis elsősorban a Mattist tisztelő republikánusoknak szólt, mintegy figyelmeztetésképpen arra, hogy az elnök nem hallgat a tanácsra, hiszen a szíriai csapatkivonást is a biztonsági tanács akaratával szemben lépte meg.

(CNN)

Makro / Külgazdaság Elkötelezettségről vallott a kínai miniszterelnök
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 09:10
A kínai miniszterelnök szerint országa elkötelezett, hogy megnyitja a világ második legnagyobb gazdaságát, és olyan reformokat hajt végre, amelyek elősegíthetik a növekedés élénkülését. A geopolitikai feszültségek csak visszafogják a fejlődést világszerte - tette hozzá.
Makro / Külgazdaság Magasan Donald Trump van az élen
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 08:37
Erősödött Donald Trump támogatottsága a republikánus párti szavazók körében legnagyobb vetélytársa, Ron DeSantis floridai kormányzó előtt, a demokrata szavazók megosztottak Joe Biden újraindulását tekintve - derül a FoxNews szerdán publikált közvéleménykutatásából.
Makro / Külgazdaság Meglepő beismerést tett Putyin
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 08:04
Az elmúlt órák eseményei egy csokorban.
Makro / Külgazdaság Törökországba megy Putyin
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 07:36
Ezt Tayyip Erdogan török elnök közölte szerda este.
Makro / Külgazdaság Nagyot csökken az alapszámlák díja hamarosan
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 07:07
A tényleges csökkenésre még azért sokat kell várni.
Makro / Külgazdaság Fontos dolgot mondott Bahmutról Zelenszkij, lelőttek egy orosz vadászbombázót
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 20:25
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság A nap képe: így spanol egymással a brit király és a német államfő
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 19:44
III. Károly megkezdte Berlinben első külföldi állami látogatását.
Makro / Külgazdaság 135 ezer hirosimai atombombán ül a világ
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 18:01
Világszerte nőtt tavaly a bevethető atomtöltetek száma, egyebek mellett Oroszország és Kína révén - közölte szerdán a Norvég Népi Segély (Norsk Folkehjelp) nevű norvég civil szervezet. A Nuclear Weapons Ban Monitor című jelentés szerint 2023-ban a kilenc hivatalosan és félhivatalosan atomfegyverrel rendelkező állam tulajdonában 9576 atomtöltet volt, ami "több mint 135 ezer hirosimai atombombának felel meg".
Makro / Külgazdaság Izrael mély biztonságpolitikai válságba zuhant
Káncz Csaba | 2023. március 29. 17:19
Netanjahu fauszti alkuja az ultraortodox radikálisokkal egy elképesztő hiba volt, Izrael történelmi válaszúthoz érkezett. Irán, a Hezbollah és a Hamász árgus szemekkel figyeli az izraeli belpolitikai és katonai válságot, és azt kíméletlenül ki fogja használni. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 68 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt – több ezren vonultak a kormányhivatal elé
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 17:01
A rendezők tájékoztatása szerint több ezer ember tüntetett szerdán Prágában a cseh kormány nyugdíjreformja ellen.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG