<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kifakadt az amerikai elnök, miután egy megbízott fogja megvizsgálni, volt-e orosz beavatkozás a 2016-os elnökválasztási kampányba, esetleg volt-e titkos együttműködés a kampánystáb és Moszkva között. A tőzsdék megroppantak: miután Trump megválasztása óta csak emelkedtek, most esnek, mint a kő.

Méltatlankodás

Miután a kongresszus részéről egyre nagyobb lett a nyomás, az amerikai igazságügyi minisztérium kinevezte a korábbi FBI igazgatót, Robert Muellert, mint megbízottat, hogy vizsgálja ki a tavalyi kampány és Oroszország közti esetleges kapcsolatokat. A Reuters szerint tegnap az elnök még azt nyilatkozta, hogy egy ilyen vizsgálat igazolni fogja, hogy nem volt semmilyen kapcsolat kampánya és bármely külföldi szervezet között, ma már azt mondta, hogy ez a legnagyobb boszorkányüldözés Amerika történetében.

Twitter bejegyzésében az elnök kifogásolta, hogy az Obama elnöksége alatt illetve Hillary Clinton kampányában elkövetett esetleges illegális cselekmények kivizsgálására soha nem neveztek ki megbízottat. A Reuters szerint Mueller kinevezésének bejelentése előtt Trump azt mondta: soha politikust még nem kezeltek rosszabbul és igazságtalanabbul.

A fő kérdés

Egy republikánus képviselő, Charlie Dent szerint nem kétséges, hogy az oroszok beavatkoztak az elnökválasztásba, de ha ez az elnök és csapata tudta nélkül zajlott, ez nem róható fel neki. A vizsgálatnak igazából azt kell kideríteni, volt-e együttműködés a két oldal között. Reméli, hogy nem, mert ha igen, annak igen súlyos következményei lennének. Egy demokrata szenátor, Joe Manchin üdvözölte a vizsgálatot, és azt mondta: Nem boszorkányt üldözök, hanem tényfeltáró misszión vagyok.

Imádták a tőzsdék

A tőzsdék mindenesetre megrettentek a fejleményektől, ami mostanában szokatlan. Az utolsó fél évben történhetett bármi, nem volt érdemi esés. Trump elnökké választásakor meredek emelkedés indult, ami később lassult, de tegnapelőttig kitartott. Miután így egyértelműen Trump-rali volt, érthető, hogy akkor bicsaklik meg, amikor felmerül az elnök idő előtti távozásának lehetősége.

A befektetők elsősorban Trump adócsökkentési és infrastrukturális költekezési tervei miatt kezdtek heves részvényvásárlásba november 8-ától, és most attól tartanak, hogy ha az elnök meg is tarthatja hivatalát, sokkal kevesebbet fog tudni foglalkozni ezekkel a dolgokkal, illetve sokkal kevesebb támogatást kap majd a képviselőház és a szenátus részéről. Távozása esetén pedig nem tudni, mi lenne az új elnök, a jelenlegi alelnök, Mike Pence programja.

Az elmúltnyolcév

Emellett a hatás valószínűleg jórészt pszichológiai: a piacokon 8 éves emelkedő trend van, de az elnökválasztás előtt egy korrekció, visszaesés zajlott, ami a választáskor hirtelen véget ért. Talán nem is kellett magyarázat vagy indok sok befektetőnek, egyszerűen csak vagy short pozícióban voltak, ami csak vitte a pénzt, ezért zárni kellett, vagy ha nem is shortoltak, unták, hogy mindig lemaradnak az emelkedésről valamilyen félelem miatt, így az elnökválasztás után nem halasztották tovább a vételeket.

Az amerikai esés tegnap még önmagában nem volt olyan nagy, de állítólag fél éve először igen komoly intézményi eladók is megjelentek. Európában viszont már második napja zajlik az esés, a DAX 0,75 százalékkal van lejjebb, a francia CAC-40 több mint egy százalékkal, a spanyol piac 2 százalékkal. Az arany ára egy hét alatt 1220-ról 1250 dollár fölé emelkedett, a biztonságot jelentő nemesfém iránt megnőtt a kereslet.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mik a NATO tervei a Moszkva-Peking tengellyel kapcsolatban?
Káncz Csaba | 2021. október 25. 15:12
A Moszkva-Peking tengelyt a NATO már egységes egészként kezeli.  A tengely egyelőre stabil, de Közép-Ázsiában, a Közel-Keleten és az arktikus térségben komoly érdekellentétek lappanganak.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Minden szinten hiány van fából
MTI | 2021. október 25. 14:30
    Gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), hogy feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. Számos jelzés érkezett a versenyhivatalhoz a faanyagok árának az egész országban érezhető, nagymértékű emelkedéséről, illetve készlethiányról.
Makro / Külgazdaság Kínai elnök: ne diktálja egy hatalom a nemzetközi rendet
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 25. 13:08
Hszi Csin-ping burkoltan célozgatott Amerikára.
Makro / Külgazdaság Nem áll meg a drágulás a kutakon: a benzin átlagára is 500 forint fölé megy
Privátbankár.hu | 2021. október 25. 09:55
A két üzemanyagfajta közül szerdától csak a 95-ös oktánszámú literenkénti átlagára emelkedik, 5 forinttal, 501 forintra, míg a gázolajé ezúttal nem változik.
Makro / Külgazdaság A családi adókedvezmény vagy az szja-visszatérítés miatt nem fog több gyerek születni
Privátbankár.hu | 2021. október 25. 07:21
A demográfus szerint meg kellene ígérni az embereknek, hogy bárki is alakít jövőre kormányt, nem fogja felrúgni a családtámogatási rendszert.
Makro / Külgazdaság Az EU és Magyarország konfliktusához hasonló kérdés vezetett az amerikai polgárháborúhoz
Hollós János | 2021. október 25. 05:15
A lengyel alkotmánybíróság úgy döntött, hogy nincs jogelsőbbsége az EU-nak a nemzeti joghoz képest. Az Európai Bizottság elnöke szerint viszont a lengyel döntés megkérdőjelezi az EU alapjait. Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, a magyar kormány a lengyelek mellé áll. Kinek van igaza Hack Péter jogtudós, egyetemi tanár szerint?
Makro / Külgazdaság Buszokkal indulnak a leszakadó falvakba, hogy beoltsák az embereket
Privátbankár.hu | 2021. október 24. 17:53
Program indul a felzárkózó településeken az átoltottság növelése érdekében. A jelek szerint a kormány sem elégedett az átoltottság alakulásával.
Makro / Külgazdaság Izrael már a járvány ötödik hullámára készül
MTI | 2021. október 24. 17:02
A költségvetésben különítenek el egy méretes tartalékot a koronavírus elleni felkészülés jegyében.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nagy ellenfele megnyert egy fontos szavazást
MTI | 2021. október 24. 15:40
Új alapokra helyeződhet a lengyel-magyar viszony Donald Tusk belpolitikai céljainak teljesülése esetén.
Makro / Külgazdaság Figyeljen, mert önt is érintheti ez a hír a kötelező biztosításról!
MTI | 2021. október 24. 14:05
Hamarosan indul az év végi váltási időszak, a szakértők százezer új szerződésre számítanak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos