<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Óriási a káosz Venezuelában, egyre inkább úgy tűnik, hogy Nicolas Maduro elnököt sikerül megpuccsolni. Juan Guaidó, az ellenzéki többségű parlament feje ideiglenes elnöknek nevezte ki magát, miután több százezren tüntettek a gazdasági, társadalmi és politikai válságtól sújtott ország nagyvárosaiban. A bejelentés nemzetközi fogadtatása vegyes, a környező országok döntő többsége és az Egyesült Államok kiáll Guaidó mellett, míg Moszkvában nyugati politikai befolyásolási kísérletről beszélnek.
(EPA/CRISTIAN HERNANDEZ)

Hírügynökségi jelentések szerint Guaidó önmagát eskette fel az elnöki tisztségre. Jelképes eskütételében fogadalmat tett egy átmeneti kormány vezetésére és a szabad választások megtartására. Mint mondta, ezt a lépést azért tette meg, mert meggyőződése, hogy ez az egyetlen útja annak, hogy megmentsék Venezuelát a diktatúrától és helyreállítsák az alkotmányos rendet, ugyanakkor tisztában van vele, hogy döntésének következményei lesznek. Ezt igazolni látszik az is, hogy a Nicolas Maduro embereivel feltöltött legfelsőbb bíróság szinte azonnal nyomozást indított a parlament ellen.

A hatalmától megfosztott parlament szerepét betöltő alkotmányozó nemzetgyűlés elnöke, Diosdado Cabello „virrasztásra” szólított fel Maduro támogatóit az elnöki palotánál a szocialista államfő védelme érdekében.

Trump elismeri az új elnököt

Donald Trump amerikai elnök röviddel a házelnök jelképes eskütétele után közleményben közölte: az Egyesült Államok elismeri Guaidót Venezuela ideiglenes elnökeként.

Mint írta, országa latba veti minden gazdasági és diplomáciai erejét, hogy elősegítse a demokrácia helyreállítását Venezuelában. Trump egyúttal arra bátorított más nyugati országokat, hogy Washingtonhoz hasonlóan ismerjék el Guaidót a dél-amerikai ország legitim elnökeként. Nem sokkal később ez Kanada részéről meg is történt.

Hogy reagált az olaj?

Venezuela a világ legnagyobb olajtartalékával rendelkezik, ám az olajár csak szűk sávban lengett ki a hírek hatására, jelenleg fél százalék körüli veszteségben jár a WTI olajfajta.

Forrás: stooq.com

Az EU és Latin-Amerika többsége is támogatja

Azonnali hatállyal meg kell kezdeni a szabad és hiteles választásokhoz vezető politikai folyamatot a belpolitikai válságba süllyedt Venezuelában – fogalmazott Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Mint mondta, az EU teljes mértékben támogatja a demokratikusan megválasztott parlamentet, amelynek hatáskörét helyre kell állítani és tiszteletben kell tartani.

A mai napon a venezuelai nép határozottan demokráciát követelt, valamint annak a lehetőségét, hogy szabadon dönthessenek a sorsukról. Ezeket a hangokat nem lehet figyelmen kívül hagyni - hangsúlyozta közleményében a főképviselő. Hozzátette: az Európai Unió és tagállamai továbbra is készek segítséget nyújtani a demokrácia és a jogállamiság venezuelai helyreállításában.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke eközben azt írta a Twitteren, hogy Európa remélhetőleg egységesen támogatni fogja a demokratikus erőket.

Luis Almagro, az Amerikai Államok Szervezetének (AÁSZ) főtitkára a Twitteren jelentette be, hogy a washingtoni székhelyű szervezet is elismeri Guaidót Venezuela hivatalban lévő elnökének. A latin-amerikai országok többsége - Brazília, Kolumbia, Peru, Chile, Ecuador, Costa Rica, Paraguay és Argentína - szintén elismerte Guaidót.

Oroszország és Mexikó nem ért egyet

A venezuelai események megmutatják azt, hogy ténylegesen hogyan viszonyul a Nyugat a nemzetközi joghoz - közölte Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő, aki szerint a Nyugat kézi vezérléssel hajt végre hatalomváltást a latin-amerikai országban

A magyar kormány kivár

A Kormányinfón megkérdeztük Gulyás Gergelyt az ügyben, mint mondta, tudnak a venezuelai eseményekről, de egyelőre nem foglalnak álláspontot.

A venezuelai események példáján jól látszik, hogy a haladó nyugati közösség ténylegesen hogyan viszonyul a nemzetközi joghoz, a szuverenitáshoz és a más országokba belső ügyeibe be nem avatkozáshoz, kézi vezérléssel cserélve le ott a hatalmat – fogalmazott.

Caracas két térségbeli hű szövetségese, Bolívia és Kuba továbbra is Madurót tartja Venezuela törvényes elnökének, míg Mexikó azt közölte, hogy nem fog senkinek sem a pártjára állni, és azon az állásponton van, hogy Guaidó elismerésével a szervezet megsértette Venezuela szuverenitását.

Államcsínynek nevezte Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai elnök azt, hogy Juan Guaidó, az ellenzéki többségű parlament elnöke ideiglenes államfőnek nevezte ki magát szerdán; az államfő egyben bejelentette, hogy országa megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat az Egyesült Államokkal.

Maduro államcsínyt emleget, és hazaküldené az amerikaiakat

Az elnöki palotánál összegyűlt támogatóihoz szólva Maduro a szocializmus védelmére szólított fel, és a tömegnek címezve szavait azt mondta: „itt senki sem adja meg magát”. Hozzátette, Venezuelának joga van ahhoz, hogy szuverén ország legyen. Felszólította a hadsereget, hogy őrizze meg egységét és a fegyelmet.

A 2013 óta hatalmon lévő Maduro azzal vádolta Donald Trump amerikai elnököt, hogy az érdekeit szolgáló bábkormányt akar hatalomra juttatni puccsal Venezuelában. Bejelentette, hogy Venezuela megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat az Egyesült Államokkal, és 72 órát ad az amerikai diplomatáknak, hogy elhagyják az országot.

Úgy döntöttem, hogy megszakítom a diplomáciai és politikai kapcsolatokat az Egyesült Államok imperialista kormányával - jelentette ki Maduro.

Az elnöki beszéddel nagyjából egy időben Vladimir Padrino védelmi miniszter bejelentette, hogy a hadsereg nem ismeri el Juan Guaidót ideiglenes elnöknek. A tárcavezető Twitter-üzenetében úgy fogalmazott, hogy a fegyveres erők semmilyen elnököt nem ismernek el, aki törvénytelenül önmagát jelölte a tisztségre vagy idegen érdekek hatására lett rákényszerítve az országra. A fegyveres erők oltalmazzák az alkotmányt, és szavatolják az ország nemzeti szuverenitását – tette hozzá.

Amerika nem fogadja el a kiutasítást

Washington nem fogadja el diplomatái kiutasítását Nicolás Maduro venezuelai elnöktől – így reagált Mike Pompeo külügyminiszter Nicolas Maduro bejelentésére.

Az Egyesült Államoknak diplomáciai kapcsolatai vannak Venezuelával és kapcsolatainkat Juan Guaido ideiglenes államfő kormánya révén fenn kívánjuk tartani - fogalmazott az amerikai diplomácia irányítója, kiemelve, hogy Juan Guaido a caracasi amerikai nagykövetséget maradásra kérte.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Rossz hír jött Brüsszelből: tovább csúszik az egyezség olajembargó-ügyben
Privátbankár.hu | 2022. május 25. 09:01
Erre utalt Ursula von der Leyen egy interjúban.
Makro / Külgazdaság Kissinger területeket adna az oroszoknak
Privátbankár.hu | 2022. május 25. 07:57
Ukrajnának területet kellene átengednie Oroszországnak a háború befejezéséhez - szorgalmazta Henry Kissinger egykori amerikai külügyminiszter a davosi Világgazdasági Fórumon.
Makro / Külgazdaság A brit kormány megtudja, hogyan partizott Boris Johnson a járvány idején
Privátbankár.hu | 2022. május 25. 07:44
A brit kormány várhatóan szerdán megkapja a vizsgálati jelentést azokról a Downing Street-i partikról, amelyeket a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt szigorú korlátozások idején tartottak, nem egyszer Boris Johnson miniszterelnök részvételével.
Makro / Külgazdaság Több rakétát is kilőtt Észak-Korea
Privátbankár.hu | 2022. május 25. 07:32
Észak-Korea szerdán felbocsátott három rakétát, köztük egy "feltételezett interkontinentális ballisztikus rakétát", néhány órával azt követően, hogy Joe Biden amerikai elnök elhagyta az ázsiai térséget - közölte a dél-koreai hadsereg.
Makro / Külgazdaság Újabb kisvárosok kerültek orosz kézre, Moszkva csak pusztítani akar Zelenszkij szerint – szerda reggeli háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. május 25. 06:44
Kisebb sikereket értek el az agresszorok, hiszen az orosz hadsereg néhány települést elfoglalt a kelet-ukrajnai régióban. Közben Volodimir Zelenszkij azt hangoztatja, hogy Moszkva célja az ukrán ipar központjának, a Donbász régiónak az elpusztítása. Megszólalt Soros György is a háború kapcsán. Ezek a háború legfrissebb történései.
Makro / Külgazdaság Hogyan születtek az orosz oligarchák? - Showbiznisz, butikláz, pénzváltás
Elek Lenke | 2022. május 25. 05:44
Tévedés azt hinni, hogy csak a Szovjetunió hivatalos megszűnése után halmozódtak fel tekintélyes vagyonok az utódállamokban, és hogy mindez csupán az ásványi kincsekhez, nyersanyagokhoz köthető.
Makro / Külgazdaság Véres harcok Kelet-Ukrajnában, Putyin rákos lehet - ez történt ma a háborúban
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 18:24
Már majdnem 30 ezer orosz halt meg az ukránok szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor kihirdette a háborús veszélyhelyzetet
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 17:32
Azonnal megkezdte a munkát az új Orbán-kormány, mely ma tette le az esküjét.   
Makro / Külgazdaság Nem engedhetjük meg a felelőtlenség, a széthúzás és a gyengeség luxusát - mondta Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 17:14
Orbán Viktor a miniszterek eskütétele után a parlamentben is bemutatta új kormányát. 
Makro / Külgazdaság Üzent Berlin az Orbán-kormánynak: fel kell adni a blokádot
Wéber Balázs | 2022. május 24. 16:54
A német alkancellár szerint figyelembe kell venni, hogy az uniós országokat különböző mértékben érintené az orosz olajembargó, ugyanakkor az Orbán-kormánynak fel kell adnia a blokádot. Robert Habeck úgy véli: az embargó fő akadálya Magyarország, de akár hazánk nélkül is elfogadhatják a szankciót. A magyar kormány továbbra is mentességet szeretne kapni a csővezetékes szállításra. Németország eközben már jelentősen csökkentette olajfüggőségét Oroszországtól.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG