6p
Óriási a káosz Venezuelában, egyre inkább úgy tűnik, hogy Nicolas Maduro elnököt sikerül megpuccsolni. Juan Guaidó, az ellenzéki többségű parlament feje ideiglenes elnöknek nevezte ki magát, miután több százezren tüntettek a gazdasági, társadalmi és politikai válságtól sújtott ország nagyvárosaiban. A bejelentés nemzetközi fogadtatása vegyes, a környező országok döntő többsége és az Egyesült Államok kiáll Guaidó mellett, míg Moszkvában nyugati politikai befolyásolási kísérletről beszélnek.
(EPA/CRISTIAN HERNANDEZ)

Hírügynökségi jelentések szerint Guaidó önmagát eskette fel az elnöki tisztségre. Jelképes eskütételében fogadalmat tett egy átmeneti kormány vezetésére és a szabad választások megtartására. Mint mondta, ezt a lépést azért tette meg, mert meggyőződése, hogy ez az egyetlen útja annak, hogy megmentsék Venezuelát a diktatúrától és helyreállítsák az alkotmányos rendet, ugyanakkor tisztában van vele, hogy döntésének következményei lesznek. Ezt igazolni látszik az is, hogy a Nicolas Maduro embereivel feltöltött legfelsőbb bíróság szinte azonnal nyomozást indított a parlament ellen.

A hatalmától megfosztott parlament szerepét betöltő alkotmányozó nemzetgyűlés elnöke, Diosdado Cabello „virrasztásra” szólított fel Maduro támogatóit az elnöki palotánál a szocialista államfő védelme érdekében.

Trump elismeri az új elnököt

Donald Trump amerikai elnök röviddel a házelnök jelképes eskütétele után közleményben közölte: az Egyesült Államok elismeri Guaidót Venezuela ideiglenes elnökeként.

Mint írta, országa latba veti minden gazdasági és diplomáciai erejét, hogy elősegítse a demokrácia helyreállítását Venezuelában. Trump egyúttal arra bátorított más nyugati országokat, hogy Washingtonhoz hasonlóan ismerjék el Guaidót a dél-amerikai ország legitim elnökeként. Nem sokkal később ez Kanada részéről meg is történt.

Hogy reagált az olaj?

Venezuela a világ legnagyobb olajtartalékával rendelkezik, ám az olajár csak szűk sávban lengett ki a hírek hatására, jelenleg fél százalék körüli veszteségben jár a WTI olajfajta.

Forrás: stooq.com

Az EU és Latin-Amerika többsége is támogatja

Azonnali hatállyal meg kell kezdeni a szabad és hiteles választásokhoz vezető politikai folyamatot a belpolitikai válságba süllyedt Venezuelában – fogalmazott Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Mint mondta, az EU teljes mértékben támogatja a demokratikusan megválasztott parlamentet, amelynek hatáskörét helyre kell állítani és tiszteletben kell tartani.

A mai napon a venezuelai nép határozottan demokráciát követelt, valamint annak a lehetőségét, hogy szabadon dönthessenek a sorsukról. Ezeket a hangokat nem lehet figyelmen kívül hagyni - hangsúlyozta közleményében a főképviselő. Hozzátette: az Európai Unió és tagállamai továbbra is készek segítséget nyújtani a demokrácia és a jogállamiság venezuelai helyreállításában.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke eközben azt írta a Twitteren, hogy Európa remélhetőleg egységesen támogatni fogja a demokratikus erőket.

Luis Almagro, az Amerikai Államok Szervezetének (AÁSZ) főtitkára a Twitteren jelentette be, hogy a washingtoni székhelyű szervezet is elismeri Guaidót Venezuela hivatalban lévő elnökének. A latin-amerikai országok többsége - Brazília, Kolumbia, Peru, Chile, Ecuador, Costa Rica, Paraguay és Argentína - szintén elismerte Guaidót.

Oroszország és Mexikó nem ért egyet

A venezuelai események megmutatják azt, hogy ténylegesen hogyan viszonyul a Nyugat a nemzetközi joghoz - közölte Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő, aki szerint a Nyugat kézi vezérléssel hajt végre hatalomváltást a latin-amerikai országban

A magyar kormány kivár

A Kormányinfón megkérdeztük Gulyás Gergelyt az ügyben, mint mondta, tudnak a venezuelai eseményekről, de egyelőre nem foglalnak álláspontot.

A venezuelai események példáján jól látszik, hogy a haladó nyugati közösség ténylegesen hogyan viszonyul a nemzetközi joghoz, a szuverenitáshoz és a más országokba belső ügyeibe be nem avatkozáshoz, kézi vezérléssel cserélve le ott a hatalmat – fogalmazott.

Caracas két térségbeli hű szövetségese, Bolívia és Kuba továbbra is Madurót tartja Venezuela törvényes elnökének, míg Mexikó azt közölte, hogy nem fog senkinek sem a pártjára állni, és azon az állásponton van, hogy Guaidó elismerésével a szervezet megsértette Venezuela szuverenitását.

Államcsínynek nevezte Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai elnök azt, hogy Juan Guaidó, az ellenzéki többségű parlament elnöke ideiglenes államfőnek nevezte ki magát szerdán; az államfő egyben bejelentette, hogy országa megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat az Egyesült Államokkal.

Maduro államcsínyt emleget, és hazaküldené az amerikaiakat

Az elnöki palotánál összegyűlt támogatóihoz szólva Maduro a szocializmus védelmére szólított fel, és a tömegnek címezve szavait azt mondta: „itt senki sem adja meg magát”. Hozzátette, Venezuelának joga van ahhoz, hogy szuverén ország legyen. Felszólította a hadsereget, hogy őrizze meg egységét és a fegyelmet.

A 2013 óta hatalmon lévő Maduro azzal vádolta Donald Trump amerikai elnököt, hogy az érdekeit szolgáló bábkormányt akar hatalomra juttatni puccsal Venezuelában. Bejelentette, hogy Venezuela megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat az Egyesült Államokkal, és 72 órát ad az amerikai diplomatáknak, hogy elhagyják az országot.

Úgy döntöttem, hogy megszakítom a diplomáciai és politikai kapcsolatokat az Egyesült Államok imperialista kormányával - jelentette ki Maduro.

Az elnöki beszéddel nagyjából egy időben Vladimir Padrino védelmi miniszter bejelentette, hogy a hadsereg nem ismeri el Juan Guaidót ideiglenes elnöknek. A tárcavezető Twitter-üzenetében úgy fogalmazott, hogy a fegyveres erők semmilyen elnököt nem ismernek el, aki törvénytelenül önmagát jelölte a tisztségre vagy idegen érdekek hatására lett rákényszerítve az országra. A fegyveres erők oltalmazzák az alkotmányt, és szavatolják az ország nemzeti szuverenitását – tette hozzá.

Amerika nem fogadja el a kiutasítást

Washington nem fogadja el diplomatái kiutasítását Nicolás Maduro venezuelai elnöktől – így reagált Mike Pompeo külügyminiszter Nicolas Maduro bejelentésére.

Az Egyesült Államoknak diplomáciai kapcsolatai vannak Venezuelával és kapcsolatainkat Juan Guaido ideiglenes államfő kormánya révén fenn kívánjuk tartani - fogalmazott az amerikai diplomácia irányítója, kiemelve, hogy Juan Guaido a caracasi amerikai nagykövetséget maradásra kérte.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG