<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A korábbi harcos álláspontot feladta a Trump-kormányzat, amikor megállapodtak Mexikóval - így már Kanada is lát esélyt arra, hogy csatlakozzon a szabadkereskedelmi megállapodáshoz.
Chrystia Freeland kanadai külügyminiszter Mexikóvárosban, egy korábbi NAFTA-tárgyalás után. Fotó: EPA / Mario Guzman

Chrystia Freeland kanadai külügyminiszter megszakította európai útját, hogy Washingtonba utazzon az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) újratárgyalásának ügyében.

Az amerikai közszolgálati rádió (NPR) értesülései szerint azért sietett Washingtonba, mert hétfőn Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalója - a Mexikóval kötött kétoldalú megállapodás után - kijelentette: Washington Kanada nélkül is folytatja a kereskedelmi tárgyalásokat, amelyek akár egy kétoldalú egyezményhez is vezethetnek.

Ez így már rögtön máshogy néz ki

Az amerikai tőzsdeindexek három egymást követő napja döntik a csúcsokat éppen azért, mert előrelépés van a szabadkereskedelmi megállapodásban - a piacok a protekcionizmus helyett a szabad kereskedelemben hisznek.

"Bátorít bennünket az Egyesült Államok és Mexikó közötti tárgyalásokon elért előrelépés, kiváltképpen az, ami az autóexportot illeti, ez tényleg nagyszerű üzlet, az autógyártóknak és a dolgozóknak egyaránt" - fogalmazott a kanadai diplomácia vezetője kedden, miután találkozott Robert Lighthizerral.

Freeland szerint a mexikói-amerikai kétoldalú tárgyalásokon az Egyesült Államoknak tett engedmények lehetővé teszik, hogy a NAFTA mindhárom tagországa tárgyalóasztalhoz üljön még azelőtt, hogy pénteken lejárna a 24 évvel ezelőtt életbe lépett szabadkereskedelmi megállapodás újratárgyalására, korszerűsítésére a Trump-kormányzat által megadott határidő.

Felpuhított egyezmény: miben állapodtak meg?

Mexikó beleegyezett, hogy bizonyos mennyiség fölött Washington 25 százalékos vámot vessen ki a mexikói gyártmányú személyszállító járművekre és alkatrészekre. Amerikai iparági források szerint a Trump-kormányzat az évi 2,4 millió darab gépjármű feletti többletre vetné ki a 25 százalékos vámot.

Szakértők szerint Trump a felhígított megállapodással nem tudta teljesíteni kampányígéreteit, miszerint gyökeres változást hoz a külkereskedelemben és visszahozza a feldolgozóipari munkahelyeket az Egyesült Államokba. A Goldman Sachs gyorselemzése ezt úgy fogalmazza meg: a felülvizsgált feltételektől nem várható, hogy jelentős makrogazdasági hatásai lesznek az Egyesült Államokban - ha egyáltalán lesz bármilyen hatása a dealnek.

A héten eldől, lesz-e új NAFTA

Chrystia Freeland, aki kedden este mexikói tisztségviselőkkel egyeztetett Washingtonban, szerdán behatóbb tárgyalásokat folytat Robert Lighthizer főtárgyalóval. A kanadai miniszternek péntekig kell eldöntenie, hogy országa csatlakozik-e a megújított szabadkereskedelmi egyezményhez. "Kiállunk majd, mint ahogyan eddig is kiálltunk a kanadai nemzeti érdekek és értékek mellett, miközben keressük azokat a területeket is, ahol lehetőség nyílik kompromisszumokra" - mondta a kanadai politikus.

Robert Lighthizer egy keddi nyilatkozatában megismételte: a Trump-kormányzatnak eltökélt szándéka, hogy pénteken értesíti a kongresszust a Mexikóval kötendő végleges megállapodásról, ha csak Kanada nem jelzi, hogy szintén csatlakozik. Wilbur Ross kereskedelmi miniszter a Fox televíziónak nyilatkozva hozzátette: Washington reméli, hogy Kanada végül csatlakozik a megállapodáshoz, mert gazdasága - mint fogalmazott - "nem igazán tud jól meglenni az Egyesült Államok nélkül".

Makro / Külgazdaság Ha eurót készül váltani, ennek a hírnek örülhet
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 08:54
Áprilisban többletet mutatott a külkereskedelmi mérleg.
Makro / Külgazdaság Mire készül Orbán Viktor?
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 08:45
A kormányfő összehívta a Védelmi Tanácsot.
Makro / Külgazdaság Végre! Van egy jó hírünk az inflációról
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 08:30
Az áprilisi 24 százalék után májusban már "csak" 21,5 százalék lett az éves infláció.
Makro / Külgazdaság Fontos részleteket árultak el az ukránok arról, mikor indítják meg az ellentámadást
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 07:52
Dióhéjban, mi történt az elmúlt órákban a háborúban és annak környékén.
Makro / Külgazdaság A nap képei: nem mindennapi helyen bukkant fel Magyarország államfője
Wéber Balázs | 2023. június 8. 07:17
Liechtenstein nemcsak azért különleges ország, mert Európa egyik legkisebb állama, hanem azért is, mert exkluzív környezetben, a Rajna mentén és az Alpok csúcsai között fekszik. Szerdán itt vendégeskedett Novák Katalin köztársasági elnök, akit lapunk is elkísérhetett.
Makro / Külgazdaság Hoppon maradtak a menekültek fogadására kirendelt rendőrök
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 06:38
Bár szerdán ezernél is többen lépték át a határainkat Ukrajna, illetve Románia felől, mint egy nappal korábban, senki nem vonattal közelítette meg Budapestet.
Makro / Külgazdaság Látványos gesztussal kedveskedett Putyinnak a fehérorosz diktátorbarátja
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 06:23
Kegyelmet kapott egy Fehéroroszországban fogva tartott orosz állampolgár.
Makro / Külgazdaság Gátrobbantás: elszámolták magukat az oroszok?
Litván Dániel | 2023. június 8. 05:48
Az szinte biztos, hogy az oroszok szabadítottak nukleáris csapáshoz hasonlatos katasztrófát Dél-Ukrajnára. Az viszont nem, hogy ez is volt a tervük. Akárhogy is, végzetes felelőtlenségről és gyengeségről tettek tanúbizonyságot a Nova Kahovka-i gát elpusztításával.
Makro / Külgazdaság Jól megugrott a gáz ára
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 20:26
Este közel 6 százalékos pluszban áll a nemzetközi gázügyletek elszámolásakor irányadó TTF-típus jegyzése.
Makro / Külgazdaság Felmérhetetlenek az ukrán gátrobbantás miatti károk
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 20:16
Folytatódnak az evuakuálások az ukrajnai gátrobbantás miatt, a magyar kormány az OECD-hez fordult, hogy az OTP-t vegyék ki háború nemzetközi szponzorainak listájából. Háborús összefoglaló.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG