TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Srí Lanka turizmusa keservesen megszenvedi a húsvéti terrortámadás-sorozatot. Az ország 4,4 milliárd dolláros turisztikai ipara folyamatos lemondásoktól sínylődik, aminek okát egyértelműen a néhány héttel ezelőtti, több mint 250 embert megölő öngyilkos merényletekben kell keresni.

Az Iszlám Állam vállalta a felelősséget azért a terrortámadás-sorozatért, amelynek keretében templomokat és luxusszállodákat támadtak meg Srí Lankán. A szigetország teljes GDP-jének 5 százalékát a turizmus hozza, így az, hogy a támadások elijesztik a vendégeket, a gazdaságot is érzékenyen érinti. Maithripala Sirisena, az ország elnöke egy interjúban úgy fogalmazott, hogy:

„Ez komoly csapás mind a gazdaságnak, mind a turisztikai iparnak. Ahhoz, hogy a gazdaságunk tovább tudjon fejlődni, fontos, hogy a turizmus visszaemelkedjen a terrortámadások előtti szintre.”

A Reuters grafikonján is látszik, hogy mennyire komoly visszaesést jelentett a foglalásokban a merényletsorozat. A ForwardKeys utazási tanácsadóiroda adataiból az derül ki, hogy az előző év azonos időszakához képest, a terrortámadások utáni héten mintegy 186 százalékkal esett vissza a foglalások aránya.

Forrás: Reuters

A legtöbb lemondott foglalást a fővárosban, Colomboban mérték.  Emellett néhány légitársaság is ritkította a szigetre tartó járatainak számát, miután azokon többször sem sikerült elegendő jegyet eladni.

A polgárháború végén lendült fel a turizmus

Az 1600 kilométeres partszakasszal rendelkező szigeten 2009 után lendült fel a turizmus, ugyanis ekkor zárult le a polgárháború a szeparatista tamilokkal. Az ágazat Srí Lanka számára a harmadik legnagyobb, és a leggyorsabban növekvő devizaforrást jelenti, így kulcsfontosságú szerepet játszik az ország életében. Az IMF jelentésében kiemelte, hogy törvénymódosításokra és a biztonsági előírások szigorítására lesz szükség a turizmus megtámogatásához.

Üresek a szállodák

Egy biztos, a Srí Lanka-i hotelek és éttermek most konganak az ürességtől. A Reuters a Bentotában található Warahena Beach Hotelt üzemeltető Samanmali Collone-vel beszélgetett, aki kiemelte, hogy a terrortámadások előtt teltház volt hetekkel előre, ám alig, hogy elterjedt a merényletek híre, minden vendége lemondta a foglalását.

„Nincsenek foglalások. Se most, se a következő héten, se a következő hónapban, még októberben sem. Mindenki lemondta.”

A szállodatulajdonos szerint bár korábban is küszködtek nehézségekkel, ehhez hasonló helyzetbe még sosem került a Srí Lanka-i turizmus. Kiemelte, hogyha a turisták nem térnek vissza hamarosan, kénytelen lesz elbocsátani alkalmazottjainak egy részét.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
Friss
hírlevél