<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Magyarország ellen túlzott államháztartási hiány miatt folyó eljárás keretében kidolgozandó újabb ajánlás is napirenden lesz az európai uniós tagországok pénzügyminisztereinek keddi brüsszeli találkozóján.

Az ülésen - amely az euróövezeti országok miniszteri értekezletével már hétfőn megkezdődik - várhatóan szavaznak az Európai Bizottság azon javaslatáról is, hogy a jövő év elejétől függesszék fel a Magyarországot megillető kohéziós keret egy részének lehívhatóságát, ha fél éven belül nem születnek újabb intézkedések a deficit tartós leszorítására.

Az Európai Bizottság február 22-én döntött arról: javasolja a miniszterek tanácsának, hogy jövő januári hatállyal függesszék fel 495 millió euró Magyarországnak szánt kohéziós, vagyis felzárkóztatási támogatási keret lehívhatóságát, mert az ország nem teljesítette deficitcsökkentési kötelezettségeit. Olyan forrásokról van szó, amely a hétéves uniós keretköltségvetés értelmében része Magyarország jövőre felhasználható keretének, de amelynek felhasználásáról még nem döntöttek, konkrét beruházáshoz, projekthez még nem kapcsolható.

Decemberig javíthatunk

A soros dán EU-elnökség - a várakozásoknak megfelelően - a mostani pénzügyminiszteri értekezlet napirendjére tűzte a javaslatot, amelyről vitát és várhatóan szavazást is tartanak. Ha a tanács megszavazza, a javaslat életbe lép, de szeptember 13-ig Magyarországnak még lesz lehetősége arra,. hogy olyan kiigazító lépéseket tegyen, amelyek nyomán döntés születhet a felfüggesztés érvénytelenítéséről is.

Előzetes nyilatkozatok szerint az Európai Bizottság és a dán elnökség is arra számít, hogy a javaslatot elfogadják. A bizottság egyik név nélkül nyilatkozó illetékese újságíróknak nemrégiben elmondta: a kezdeményezés elfogadását várják, hiszen amikor a miniszterek januárban döntöttek a Magyarország ellen 2004-ben kezdett deficiteljárás folytatásáról, maguk is jelezték, hogy ennek következménye a kohéziós keret részleges felfüggesztése lehet. Egy dán elnökségi forrás pedig szintén úgy vélekedett, hogy a voksolás eredménye igenlő lesz, hiszen az uniós tagországok nagy része az elmúlt hónapokban kiemelten hangoztatta a pénzügyi fegyelem fontosságát, és egy ilyen döntés növelheti ezen fogadkozások hitelességét.

A miniszteri jóváhagyáshoz a javaslatnak úgynevezett minősített többséget kell nyernie a tagországok szavazataiból.

Jöhet az európai bankadó is

A magyar téma mellett a pénzügyminiszterek napirendjén szerepel egyebek között a pénzügyi tranzakciókra kiróható illeték, amelynek bevezetését az Európai Bizottság és több tagállam is szorgalmazza.

Foglalkozik a tanács a most bevezetett pénzügyi "riasztási" rendszerrel is, amelynek az a rendeltetése, hogy időben figyelmeztessen a makrogazdasági egyensúlyhiány veszélyére az egyes tagországokban. Az Európai Bizottság első ízben a múlt hónapban készített ilyen jelentést, és ebben azt jelezte: tizenkét EU-tagország vonatkozásában alaposabban meg kell vizsgálni az egyensúlyhiány kockázatát.

Terítéken Görögország is

Ami az euróövezeti miniszterek hétfőn tartandó - a teljes pénzügyminiszteri előtt immár szokásossá vált - találkozóját illeti, azon minden bizonnyal szó esik Görögországról. Arról már pénteken döntöttek a miniszterek, hogy - miután a görög adósságelengedést gyakorlatba iktató kötvénycsere-programba kellően nagyszámú magánhitelezőt sikerült bevonni - 35,5 milliárd euró folyósítható Athén számára a 130 milliárd eurós második pénzügyi mentőcsomag első részleteként.

A legutolsó jelzések szerint valószínűleg még mindig nem lesz végleges döntés arról, hogy emeljék-e az euróövezeti pénzügyi stabilitási mechanizmus (a válságos időkben igénybe vehető mentőmechanizmus) jelenleg 500 milliárd eurósra tervezett keretét. A tagországok kormányfőinek határozata alapján erről még ebben a hónapban dönteni kell, de ez várhatóan az utolsó pillanatra, a március legvégén tartandó informális pénzügyminiszteri értekezletre marad.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Lassul a gazdaság – egyből hozzányúltak a kamatokhoz Kínában
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 07:37
A kínai jegybank csökkentette az egy- és ötéves hitelek referenciakamatát, hogy ezzel is segítse a lassuló gazdaság élénkítését.
Makro / Külgazdaság Joe Biden megmagyarázta a bizonyítványt – Amerika arra készül, hogy Putyin megszállja Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 06:48
Hivatalba lépése egyéves évfordulója alkalmából a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján Joe Biden amerikai elnök védelmébe vette elnöksége eddigi mérlegét, megpróbálta kicsinyíteni elnöksége kudarcait, külpolitikáról szólva pedig azt mondta, hogy szerinte Vlagyimir Putyin bevonul majd Ukrajnába.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter bejelentette: újabb feladatokat kap a budapesti terrorellenes iroda
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 06:26
Újabb feladatokat kap az ENSZ terrorizmusellenes központjának budapesti regionális irodája - közölte a külgazdasági és külügyminiszter, miután találkozott a terrorizmusellenes tevékenység koordinálásáért felelős ENSZ-főtitkárhelyettessel, Vlagyimir Voronkovval.
Makro / Külgazdaság Ha egy ekkora birodalom elindul – interjú a magyar-orosz turisztikai kapcsolatokról
Elek Lenke | 2022. január 20. 06:07
A Covid miatt az oroszok sem turistáskodhatnak már vagy két éve. Pedig az előző két évtizedben bejárták a világot. No, nem mindenki persze, csak aki tehette, de egy ekkora népességű országban a lakosság tíz százaléka – ennyien szoktak útra kelni „békeidőben” – is jelentős arány. Minderről dr. Szegedi Andreával, a Magyar-Orosz Baráti Társaság elnökségi tagjával, egyetemi tanárral, az orosz piac turisztikai szakértőjével beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Angela Merkel tényleg nyugdíjba vonult? Visszadobott egy állásajánlatot
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 17:47
Angela Merkel elutasította António Guterres ENSZ-főtitkár állásajánlatát - közölte szerdán a volt német kancellár irodája.
Makro / Külgazdaság Ha megtanulunk együtt élni a járvánnyal, egész jó évünk lehet
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 16:58
Folytatódhat gazdaság helyreállítása, idén a bővülési ütem Európában meghaladhatja a 4 százalékot, Magyarországon akár 4,5 százalékot is - vélik a Raiffeisen bank elemzői.
Makro / Külgazdaság Ideges skandinávok - Putyin tervbe vette nukleáris erőinek megerősítését a térségben
Káncz Csaba | 2022. január 19. 15:26
Az orosz kutatási anyag szerint a további eszkaláció esetén a Kreml megerősíti stratégiai nukleáris erőit Kalinyingrádban és Belaruszban – a NATO határa mentén. A térségbeli feszültség tovább növekedett kedden a belarusz védelmi minisztérium bejelentése kapcsán, miszerint február 10. és 20. között közös hadgyakorlatot tartanak az orosz és belarusz hadsereg részvételével. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Kunetz Zsombor: megvan a negyedik oltás szakmai ajánlása, de nem sokra megyünk vele
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 11:23
Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi menedzser szúrta ki, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ mégis megemlíti a negyedik oltás szakmai ajánlását, de sokra nem mennek vele az orvosok.
Makro / Külgazdaság Újabb fertőző kór ütötte fel a fejét Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 10:39
Ismét megjelent a magas patogenitású madárinfluenza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a vírust ezúttal Csengerújfaluban, egy 37 ezer egyedet számláló pecsenyekacsa-tartó gazdaságban mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma.
Makro / Külgazdaság Megint fontos szintre drágul a benzin
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 10:16
A benzinért 4, a gázolajért bruttó 3 forinttal kell többet fizetnie a benzinkutaknak péntektől, aminek következtében nem engedhetik meg maguknak, hogy a február 15-éig 480 forintos hatósági árak alá menjenek.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló