<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Kereskedelmi képviseletet nyitunk Tunéziában, amely most éli az egyik legnagyobb válságát a terrorizmus miatt.

Új kereskedelmi képviselet megnyitásáról kötött megállapodást Magyar Levente Tunéziában. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára pénteken Tuniszból telefonon az MTI-t tájékoztatta arról, hogy a képviselet hónapokon belül megkezdi működését és segíteni fogja a magyar vállalatok sikeres partneri kapcsolatainak kiépítését.

Segít az Eximbank

Az államtitkár a magyar-tunézai gazdasági vegyesbizottság ülését követően a testület magyar társelnökeként beszámolt arról, hogy a képviselet megnyitását az Eximbank jelentős, több 10 millió eurós hitelkeretéből finanszírozzák.

A tárgyalások középpontjában a kereskedelmi kérdések mellett felsőoktatási, mezőgazdasági témák álltak. Magyar Levente elmondta: előkészítési szakaszban van mintegy fél tucat mezőgazdasági projekt, ezek között a legfontosabb a kutatás-fejlesztési együttműködés, amelynek a finanszírozását a két miniszterelnök májusi, budapesti találkozójáig dolgozzák ki.

Jöhet a közvetlen járat

A Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramot legalább ötven százalékkal kibővítik, jelenleg száz tunéziai hallgató vesz részt benne. A programot kiterjesztik a doktori képzésekre is. A tervek között szerepel egy egyetemközi kutatás-fejlesztési együttműködés is - jelezte. Kiemelte: évek óta dolgoznak a két főváros közötti közvetlen légi összeköttetés létrehozásán, ez a mostani találkozón is napirenden volt. A járatindítás megvalósítására a két miniszterelnök májusi találkozójáig dolgozzák ki az ütemtervet.

Tunéziában hét jelentős magyar cég és mintegy 30 tunéziai vállalkozás részvételével üzleti fórumot tartottak, ahol együttműködési lehetőségekről egyeztettek. Megállapodtak abban is, hogy a miniszterelnöki találkozót követően Magyarországon rendezik a következő, ennél várhatóan jelentősebb üzleti fórumot. Szavai szerint, bár Tunézia jelenleg kihívásokkal teli időszakot él át, a magyar kormány nem változtatott az ország biztonsági besorolásán, ami politikai gesztus. Az ország turizmusának csaknem 80 százalékát elvesztette az elmúlt egy évben a biztonsági helyzet romlása miatt - mondta.

Magyar Levente a két ország közötti baráti viszony további kifejezésének tekinti, hogy a Magyar Utazási Irodák Szövetsége az idei közgyűlését Tunéziában fogja tartani.

Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyéket is lépéskényszerbe hozta a mai inflációs adat
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 10:57
Az infláció mérséklődése a következő hónapokban is folytatódhat az alapanyagárak és a termelési költségek csökkenése miatt.
Makro / Külgazdaság Mi történik? Közel 10 százalékkal drágult a gáz két nap alatt
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 10:22
Nem csillapodik a gázár-emelkedés, a tegnapi 6 százalék után ma is 3 százalék feletti pluszban cserél gazdát az irányadó TTF-típus a rotterdami árutőzsdén.
Makro / Külgazdaság A háború elbukott – megindult Putyin utódjának keresése
Káncz Csaba | 2023. június 8. 09:35
Az orosz elit már tudja, hogy a Kreml elveszítette ezt a háborút. Ahogyan sok orosz közember szemében is Putyin és kollégáinak nemzedéke szimbolikusan elbukott az ukrán vezetéssel szemben, akik egy generációval fiatalabbak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ha eurót készül váltani, ennek a hírnek örülhet
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 08:54
Áprilisban többletet mutatott a külkereskedelmi mérleg.
Makro / Külgazdaság Mire készül Orbán Viktor?
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 08:45
A kormányfő összehívta a Védelmi Tanácsot.
Makro / Külgazdaság Végre! Van egy jó hírünk az inflációról
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 08:30
Az áprilisi 24 százalék után májusban már "csak" 21,5 százalék lett az éves infláció.
Makro / Külgazdaság Fontos részleteket árultak el az ukránok arról, mikor indítják meg az ellentámadást
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 07:52
Dióhéjban, mi történt az elmúlt órákban a háborúban és annak környékén.
Makro / Külgazdaság A nap képei: nem mindennapi helyen bukkant fel Magyarország államfője
Wéber Balázs | 2023. június 8. 07:17
Liechtenstein nemcsak azért különleges ország, mert Európa egyik legkisebb állama, hanem azért is, mert exkluzív környezetben, a Rajna mentén és az Alpok csúcsai között fekszik. Szerdán itt vendégeskedett Novák Katalin köztársasági elnök, akit lapunk is elkísérhetett.
Makro / Külgazdaság Hoppon maradtak a menekültek fogadására kirendelt rendőrök
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 06:38
Bár szerdán ezernél is többen lépték át a határainkat Ukrajna, illetve Románia felől, mint egy nappal korábban, senki nem vonattal közelítette meg Budapestet.
Makro / Külgazdaság Látványos gesztussal kedveskedett Putyinnak a fehérorosz diktátorbarátja
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 06:23
Kegyelmet kapott egy Fehéroroszországban fogva tartott orosz állampolgár.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG