<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kitart még a növekedés a feldolgozóiparban a BMI alapján, de lassul a tempó.

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított novemberi értéke: 54,7 pont lett a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság friss jelentése szerint. A BMI 50 feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50 alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal. A mostani érték tehát emelkedést jelez előre, de az ütem lassul.

Általában elmondható, hogy a részindexek csökkentek, de túlnyomórészt bővülő tendenciára utalnak. Az új rendelések mennyisége továbbra is erős bővülést mutat, bár az index értéke 5,2 százalékponttal csökkent. A termelési mennyiség index szintén bővülést jelez, az index csupán 1,4 százalékponttal csökkent. A foglalkoztatás 50 pont felett maradt, de 0,7 százalékponttal lecsökkent. A szállítási átfutási idő értéke továbbra is szűkülést jelez, az indexérték 2,5 ponttal emelkedett. A vásárolt készletek index 3 százalékponttal alacsonyabb a hónapban, de erős bővülést jelez. 

A külpiaci mutatók szintén bővülésről tanúskodnak. Az import és export folytatta a bővülési tendenciát, mindkét index minimálisan csökkent.

A beszerzési árak emelkedése tartós, 3,3 százalékponttal magasabb az index értéke októberhez képest. A fellendülést mutató beszerzési mennyiség index 1,2 százalékpontos csökkenést produkált. A késztermékkészletek szintje közel hasonló mértékben csökkent, 1,3 ponttal alacsonyabb az e havi részindex. 

A 2022 novemberi BMI index alacsonyabb az októberi (56,4) értéknél. November átlag feletti hónapnak számít (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,5; a novemberi értékeké 52,7). A most mért szezonálisan kiigazított indexértéknél hét év novemberében is volt magasabb érték.

Áremelkedés és hiány számos terméknél

Ebben a hónapban acél, cukor, egész nyúl, festék, karton, máj, palack, papír kapcsán jeleztek a válaszadók jelentősebb áremelkedést. Hiány volt acélból, chipből, címkéből, elektronikai cikkekből, fali lámpából, fémből, kartonból, készárúból, kiszerelési anyagból, lemezből, palackból, papírból, speciális elektronikai eszközökből, üvegből, vasból. Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be a válaszadók.

Makro / Külgazdaság Duplázódott a németek olajszámlája, még mindig Oroszország a legnagyobb szállító
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 17:29
Több olajat importált Németország 2022 első tíz hónapjában, mint egy évvel korábban, az importszámla pedig csaknem duplájára emelkedett a német szövetségi gazdasági és exportellenőrzési hivatal, a BAFA jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Az oroszok szerint nincs lőszerhiány, nagyságrendekkel növelték a gyártást
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 16:44
Nem helytállók azok az ukrán és nyugati közlések, amelyek szerint lőszerhiány lépett fel az orosz fegyveres erőknél - jelentette ki pénteken Szergej Csemezov, a fejlett technológiájú ipari termékek gyártását és exportját támogató Rosztyeh állami vállalat vezérigazgatója a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva.
Makro / Külgazdaság Egy lépésre vagyunk a NATO-Oroszország háborútól
Káncz Csaba | 2023. január 27. 16:04
Biden tavaly tavasszal megígérte a nyilvánosságnak, hogy az USA nem küld „támadó felszerelést” és „tankokat” Ukrajnába, mert ez „kiválthatja a harmadik világháborút”. A tankok még meg sem érkeztek, már Kijev F-16-os vadászgépekkel való ellátásáról folyik a belső vita. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Jön a totális háború? F16-osokat kaphat Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 15:16
Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára pénteki Facebook-bejegyzésében utalást tett arra, hogy Ukrajna a közeljövőben nemzetközi partnereitől amerikai gyártású F-16-os vadászbombázó repülőgépeket is kaphat.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott Putyin Brüsszelből: maradnak a szankciók
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 14:31
Az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács fél évvel, 2023. július 31-ig meghosszabbítja az Oroszország egyes gazdasági ágazataira vonatkozó korlátozó intézkedéseket - közölte a testület pénteken.
Makro / Külgazdaság Holokauszt emléknap: a lengyel kormányfő szerint népirtás zajlik Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 13:37
A holokauszt áldozatai iránti tisztelet okán szembe kell szállni az Európa keleti részén, Ukrajnában ma zajló népirtással - hangsúlyozta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő pénteken a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából közzétett Facebook-bejegyzésben.
Makro / Külgazdaság Továbbra is csúcson a foglalkoztatás
Király Béla | 2023. január 27. 12:41
A péntek reggeli KSH adatok igen pozitív képet festenek a munkaerőpiacról, vélik kommentárjukban a Magyar Bankholding elemzői. Véleményük szerint a negatív belső és külső tényezők egyelőre nem gyakoroltak érdemi hatást a foglalkoztatottságra.
Makro / Külgazdaság Meglepő adat érkezett a spanyol gazdaságról
Király Béla | 2023. január 27. 11:52
A spanyol gazdaság teljesítménye 5,5 százalékkal nőtt 2022-ben - közölte a spanyol statisztikai hivatal (INE) pénteken. Ez a korábbi várakozásoknál sokkal kedvezőbb.
Makro / Külgazdaság A lengyelek komoly üzleti lehetőséget látnak Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 11:10
Az Ukrajnába irányuló lengyel működőtőke-befektetések (FDI) elérhetik a 30 milliárd dollárt a következő öt évben - áll a lengyel kormányfői hivatalhoz tartozó Lengyel Gazdasági Intézet (PIE) pénteken ismertetett jelentésében.
Makro / Külgazdaság Szinte hihetetlen milyen olcsó a gáz
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 09:31
Kézzelfogható közelségbe került a lélektani 50 eurós árszint a tőzsdéken. 2021 nyarán láttunk ennél olcsóbb árakat a tőzsdén. Kár, hogy egyes kimutatások szerint az áresés ellenére Magyarország veszi az energiahordozót a legdrágábban a régióban.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG