2p

Ez történt az orosz-ukrán fronton és annak környékén, amíg Ön aludt.

  • Volodimir Zelenszkij kijelentette, hogy át kell alakítani Ukrajna mozgósítási és toborzási rendszerét az ország katonai pozíciójának javítását célzó átfogó stratégia részeként az Oroszország elleni háborúban. Éjszakai videóbeszédében az ukrán elnök elmondta, hogy a katonai parancsnokság ülésén megvitatták azokat a forgatókönyveket, amelyek „konkrét eredményeket” hozhatnak 2024-re a háborús körülmények között.
  • Zelenszkij azt mondta az Associated Pressnek, hogy „a tél összességében a háború új szakasza”, és elismerte, hogy „nem értük el a kívánt eredményeket” a nyári ellentámadással. Az ukrán vezető azt is elmondta, hogy „már látjuk, milyen következményekkel jár a nemzetközi közösség [figyelem] eltolódása a közel-keleti tragédia miatt”.
  • Vlagyimir Putyin orosz elnök rendeletet írt alá az orosz fegyveres erők maximális létszámának 170 ezer fős emeléséről – közölte a Kreml és a védelmi minisztérium. A dokumentum szerint a fegyveres erők rendes létszámát jelenleg 1 millió 320 ezer katonában határozzák meg.

Putyin megint tollat ragadott. Fotó: EPA/MIKHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN
Putyin megint tollat ragadott. Fotó: EPA/MIKHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN

  • Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta, Moszkva nem látja annak jelét, hogy Kijev készen állna a politikai állásfoglalás felé haladni, és nincs ok arra, hogy Oroszország megváltoztassa „különleges katonai művelete” céljait.
  • Továbbra is feszült a helyzet a lengyel-ukrán határon, a határon rekedt ukrán kamionosok azt mondták, éhségsztrájkot terveznek indítani, ha nem teljesítik a követeléseiket. A lengyel és az ukrán tisztviselők megegyeztek a lengyel kamionosok által elzárt határátkelőhelyek helyzetének enyhítését célzó intézkedésekben, de nem foglalkoztak a tiltakozó lengyel kamionosok fő követelésével. A szlovák kamionosok azt mondták, megkezdik az ukrajnai határátkelő blokkolását.
  • Egy oroszországi bíróság február 5-ig meghosszabbította Alsu Kurmasheva orosz származású amerikai újságíró letartóztatását.

(The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság 137 milliárd euró uniós forrás érkezik Lengyelországnak
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 15:29
Az Európai Bizottság csütörtökön hivatalosan is jóváhagyta korábban jogállamisági aggályok miatt befagyasztott 137 milliárd euró uniós forrás felszabadítását Lengyelországnak.
Makro / Külgazdaság Lengyelország saját szankciót vethet be Oroszország ellen
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 15:02
Lengyelország megfontolja az orosz agrártermékek importtilalmának bevezetését - jelentette be Donald Tusk csütörtökön Varsóban, Evika Silina lett miniszterelnökkel tartott közös sajtókonferenciáján.
Makro / Külgazdaság Egyiptom és Jordánia közleményt adott ki Izrael ma reggeli pusztító incidense után
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 14:45
Egyiptom és Jordánia elítéli a segélykérő palesztinok „szégyenletes bűntényének” és „brutális célba vételének” minősített eseményeket.
Makro / Külgazdaság Sri Lanka döntött az orosz és ukrán bevándorlókról
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 13:40
Srí Lanka úgy döntött, hogy nem ad ki ingyenes hosszú távú vízumot azoknak az orosz és ukrán állampolgároknak, akik az elmúlt két évben az Indiai-óceáni szigetországban éltek.
Makro / Külgazdaság Izraeli–palesztin konfliktus: felelősségre vonást sürget az ENSZ-főbiztos
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 12:58
A gázai háborúban harcoló felek mindegyike követett el háborús bűnöket az ENSZ emberi jogi főbiztosának csütörtöki nyilatkozata szerint, melyben egyúttal az elkövetők felelősségre vonását sürgette.
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék valakinek nagyon a tyúkszemére léptek
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 10:27
A Magyar Nemzeti Bank 10 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki egy magánszemélyre tiltott piaci manipulációnak minősülő tőzsdei kereskedése miatt. Az érintett tiltott módokon manipulálta a tőkepiacot, így adva félrevezető, hamis jelzést a befektetőknek több tőzsdei részvény valós piaci megítéléséről, keresletéről-kínálatáról. Az MNB tiltott piacbefolyásolás bűncselekményének gyanúja miatt feljelentést is tesz a Fővárosi Főügyészségen.
Makro / Külgazdaság Varsó kiutat mutat az elszigetelődött Budapest számára
Káncz Csaba | 2024. február 29. 09:31
A Varsóval kapcsolatos EU-s döntés fontos figyelmeztetés a blokk más kormányai számára is, amelyek a Jog és Igazságosság párt nyolcéves kormányzásához hasonlóan szembeszegültek a közös demokratikus normákkal. Ez elsősorban a magyar kormányt célozza meg. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Tragikusak a demográfiai adatok
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 09:06
2024 januárjában több mint 5 ezer fővel csökkent hazánk népessége a Központi Statisztikai Hivatal friss közlése szerint. A halálozások száma 1,1 százalékkal, a születéseké viszont 12 százalékkal esett vissza egy év alatt.
Makro / Külgazdaság Jó hírt is közölt a KSH
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 08:45
Egy év alatt 6,8 százalékkal mérséklődtek az ipari termelői árak, míg az egy hónappal korábbihoz képest az emelkedés, 0,3 százalék volt.
Makro / Külgazdaság Itt az adat, melyre nem lesz büszke Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 08:30
A beruházások volumene 2023 IV. negyedévében a megelőző év azonos időszakához viszonyítva 3,0 százalékkal csökkent, a III. negyedévhez képest – szezonálisan kiigazítva – 1,5 százalékkal nőtt. A beruházások általános visszaeséséhez a legtöbb nemzetgazdasági ág hozzájárult. A meghatározó súlyú feldolgozóipar és ingatlanügyletek visszafogták, míg a közigazgatás és az energiaipar beruházásai növelték a nemzetgazdasági teljesítményt. 2023-ban összességében 8,5 százalékkal csökkent a beruházások volumene az egy évvel korábbihoz képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG