<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Kijev polgármestere szerint az ukrán elnököt manipulálták, amikor azt mondta, az ukrán főváros nem tett eleget a lakosok megsegítéséért. Ez történt a háborúban és annak környékén, amíg ön aludt.

  • A jelek szerint az orosz erők a megszállt Zaporizzsja atomerőmű elhagyására készülnek – mondta az ukrán állami atomenergia-cég, az Enerhoatom vezetője, Petro Kotin vasárnap a nemzeti televízióban.
  • Volodimir Zelenszkij arra figyelmeztetett, hogy Oroszország újabb rakétatámadásokat tervez országa ellen. „A terroristák újabb csapásokat készítenek elő. Ezt biztosan tudjuk. És amíg vannak rakétáik, sajnos nem állnak meg” – mondta vasárnap esti beszédében.
  • Vitalij Klicsko szerint 430 „melegítő központ” segít a lakosságnak megbirkózni az erőművek elleni orosz támadások hatásaival, és több mint 100 további központot terveznek létesíteni extrém körülmények esetén. Így reagált Kijev polgármestere Zelenszkij azon kijelentésére, miszerint az ukrán főváros nem tett eleget a lakosok megsegítéséért. Klicsko szerint Zelenszkij szövetségesei „manipulálták” a város erőfeszítéseit. Ugyanakkor egyértelművé tette, hogy „nem akarok politikai csatározásokba keveredni, különösen a jelenlegi helyzetben” – mondta a Telegramon vasárnap közzétett videóban. „Ez értelmetlen. Van dolgom a városban.” 

Klicsko nem akar politikai csatározásba keveredni Zelenszkijjel. Fotó: Depositphotos
Klicsko nem akar politikai csatározásba keveredni Zelenszkijjel. Fotó: Depositphotos

  • Ukránok százai menekültek el Herszon városából vasárnap az orosz lövöldözés fokozódása miatt. Herszon hónap eleji felszabadítása jelentős harctéri nyereséget jelentett Kijevnek, de a lakosság víz-, fűtés- és áramhiánnyal küszködik. A múlt héten megkezdődtek az evakuálások, attól tartva, hogy a háború által az infrastruktúrában okozott károk túl súlyosak ahhoz, hogy az emberek elviseljék a kemény ukrajnai telet. Az elvándorlást súlyosbították az orosz lövedékek, amelyek által 32 civil vesztette életét, mióta az orosz erők november 9-én elhagyták a várost.
  • Nagy-Britannia megígéri, hogy jövőre fenntartja vagy növeli a katonai segélyt Ukrajnának – derül ki Rishi Sunak miniszterelnöki hivatala által kiadott beszédkivonatból, amelyet hétfőn tervez elmondani. „Addig állunk Ukrajna mellett, ameddig csak kell. Jövőre fenntartjuk vagy növeljük a katonai segélyeinket. És új támogatást fogunk nyújtani a légvédelemnek” – mondja Sunak állítólag. Legújabb segélycsomagja részeként az Egyesült Királyság Brimstone 2 típusú rakétákat és egy precíziós irányítású rakétát bocsát Ukrajna rendelkezésére.
  • Az ukrán hatóságok fokozatosan állítják helyre az áramellátást – mondta Zelenszkij vasárnap esti beszédében –, amit az ország négy atomerőművének visszakapcsolása segít, de a háború legpusztítóbb orosz légicsapásai után továbbra is emberek milliói maradnak hő és áram nélkül. 
  • Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető életben maradása azon múlhat, hogy Vlagyimir Putyin számára mennyire értékes, mint egy esetleges jövőbeni alkualap – mondta Navalnij fősegédje. Leonyid Volkov londoni látogatása alkalmával hozzátette, hogy Navalnij elvesztette hozzáférését a családjához, és egy „8x12 lábos” cellában tartják fogva, miután az orosz hatóságok a múlt héten határozatlan időre magánzárkába kényszerítették. Csak Navalnij ügyvédei látogathatták meg a börtönkolóniáját hétköznap, és Volkov akkor is azt mondta: „nem láthatják; csak egy átlátszatlan üvegen keresztül beszélhetnek vele”, vagyis nem tudják meghatározni a fizikai állapotát.

(The Guardian)

Makro / Külgazdaság Elkezdték odaadni az orosz oligarchák lefoglalt pénzét az ukránoknak
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 16:55
Az USA-ban most először járultak hozzá, hogy egy orosz oligarcha lefoglalt vagyonából Ukrajna újjáépítését támogassák. Újabb fogolycserére került sor a háborúzó felek közt - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Betelt a pohár a magyar orvosoknál: nem viszik tovább a rossz egészségügyi rendszert a hátukon
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 15:02
Nem viszik hátukon tovább a rossz egészségügyi rendszert az orvosok: rendkívüli közgyűlésen döntöttek erről szombaton. Követeléseket fogalmaztak meg, és azt javasolják az orvosoknak: ne írják alá az új ügyeleti szerződéseket, helyezzék letétbe feladatellátási szerződéseik, önkéntes többletmunkájuk felmondását.
Makro / Külgazdaság Újabb ország küld Leopard harckocsikat Ukrajnába
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 13:14
Portugália Leopard 2 típusú harckocsikat küld Ukrajnának - közölte Antonio Costa miniszterelnök. Igaz, először rendbe kell hozni őket.
Makro / Külgazdaság Kovács Gergely: az EU nem arra lett kitalálva, hogy olyan szereplők legyenek benne, mint Magyarország
Székely Sarolta | 2023. február 4. 11:41
Kétéves születésnapját ünnepeli most az Mfor.hu és a Privátbankár.hu online rendezvénye, a Klasszis Klub. Ezúttal Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnöke volt vendégünk, akivel a következő évi választások mellett beszélgettünk a közbeszerzésekről, uniós pénzekről és az ellenzék állapotáról is.
Makro / Külgazdaság Légiriadó: egész Ukrajnában megszólaltak a szirénák
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 11:04
Légiriadót rendeltek el szombat reggel Ukrajna egész területén - derült ki a lakosság értesítésére szolgáló hivatalos forrásokból
Makro / Külgazdaság Dagad a botrány: újabb kínai kémballont észleltek Amerika fölött
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 09:36
Egy második kínai léggömböt észleltek pénteken, ezúttal Latin-Amerika felett - közölte az amerikai védelmi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Minden eddiginél nagyobb hatótávolságú fegyvereket kap Ukrajna az amerikaiaktól
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 09:08
Három számjegyű a bizonyítékok száma, amit a német ügyészség összegyűjtött az orosz háborús bűnökről. Az USA nagy hatótávolságú rakétákat küld, Franciaország és Olaszország légvédelmi eszközöket. Összefoglaló a háború 346. napjának elején.
Makro / Külgazdaság Erős üzenetet küldött Kína az USA-nak: Oroszországgal vannak
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 08:31
Tovább mélyült a kölcsönös politikai bizalom Oroszországgal azt követően, hogy Ma Csao-hszü kínai külügyminiszter-helyettes a héten az országba látogatott és találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel - jelentették be Pekingben szombaton.
Makro / Külgazdaság EU-s ársapkákat húznak az orosz olajtermékekre
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 20:04
Magyarország is megszavazta. 
Makro / Külgazdaság Norvég légvédelmi rendszert semmisítettek meg az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 19:38
Az orosz-ukrán háború 345. napjának főbb történései röviden. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG